Зад кадър: Love Death + Robots

18 май 2021 текст Тео Чепилов
Продуцентите Тим Милър и Дейвид Финчър нареждат 8 нови епизода, в които здрависват комбинации от нетипични герои, истории, пълни с обрати, смазващи визии и здравословна доза ирония.


Първият сет LOVE DEATH + ROBOTS от 2019 се превърна в абсолютен култ. От него отпиват не само феновете на анимацията, но и ценителите на сатиричната научна фантастика. В своите 18 епизода поредицата паркира късо кино, пречупено през общата тема на заглавието, а именно – апарат с автоматично управление и напрегнати ситуации. Продължението, за удобство наричано сезон 2, е заложило на качество вместо количество – късометражките са едва 8, но пък всички те не правят компромис със своите идеи и реализация.

    

Верни на традицията, кратките филми в антологията плуват с епизоди в категорията реализъм по точки, подходящи за интро на видеоигра, такива с класическа триизмерна анимация и дори няколко с експериментален минимализъм. Темите пък покриват всевъзможни разновидности на конфликта „човек – машина“ и изобилстват от войнствено настроени роботи, зловещи корпорации и изкривени общества в бъдещето, битки и мрачни приключения. „Ако роботът ви иска да ви убие, натиснете 3“ – това е в описанието на Automated Customer Service, първият епизод, който ни води в идеалистично градче, а главните герои са възрастна дама и кученцето ѝ. Те се мъчат да оцелеят под обстрела на робо-прахосмукачка с нрав на терминатор. Със серията Ice пък кацаме на колонизирана ледена планета, където хората се тунинговат с чипове и придобиват свръхчовешки способности. Pop Squad носи ноарския дух на филми като Blade Runner и Equilibrium, но силите на реда преследват незаконно родени бебета. Има дори епизод (The Tall Grass), в който най-сложната технология е парен локомотив, но пък Стивън Кинг би вдигнал палец горе за зловещата история. The Drowned Giant пък е притча, достойна за сборник на Оскар Уайлд, която разказва за тъжната съдба на изхвърлен на брега край малко градче гигантски гол мъж. Да, точно за такова ниво на провокации става дума.

На режисьорския стол сядат легенди като Робърт Вали (иначе работил по Аеон Флукс и TRON: Бунтът), Дженифър Ю Нелсън (създала филми като Кунг-фу панда и Тъмна дарба), Симон Ото (аниматор в трите епизода на Как да си дресираш дракон), творческият колектив с неподражаем стил Meat Dept и самият Тим Милър, режисьор на Терминатор: Мрачна съдба и Дедпул. Именно в изкривения мозък на Милър, с помощ от страна на Дейвид Финчър се ражда проектът LOVE DEATH + ROBOTS. В началото възнамеряват да построят нова версия на анимацията от 1981 Heavy Metal по френския комикс Métal hurlant с усилия от страна на художници от ранга на Жан Жиро (Мьобиус). Впоследствие обаче идеята еволюира до стрийминг компилация от авторски филми, в които канят за колаборация най-горещите аниматори, сценаристи и режисьори в момента.

LOVE DEATH + ROBOTS е емоционално преживяване без аналог – никога в историята креативни хора не са разполагали с бюджети, платформа и пълна творческа свобода да реализират всички свои идеи, без цензура, възрастови ограничения или някое от редовните притеснения. Резултатът е доказателство, че има и други видове анимация, не само масовите разновидности, които ни бомбардират отвсякъде. Задължително заглавие за всеки фен на фантастиката с жадно съзнание и здрави нерви.

Гледаме LOVE DEATH + ROBOTS в платформата на Netflix


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.