Филм на седмицата: Човек на гнева

9 юни 2021 Тео Чепилов
Новият филм на Гай Ричи е връщане обратно към корените – криминална история, обир и Джейсън Стейтъм с доста повече екшън и по-малко хумор от обикновено.


Гай Ричи никога не е страдал от творчески блокаж, но през последните няколко години определено е влязъл в серия. Този филм идва след епичния гангстерски шедьовър Джентълмените и дебюта му в семейните забавления Аладин. Общото между тези заглавия и Човек на гнева е в неизбежно прозиращия хаплив диалог, характерен за англичанина. Цялостната сива и тягостна атмосфера в този филм е микс от нео-ноар, банков обир и трилър за отмъщение. Локацията е Лос Анжелис, кинтите са в сак, а целият сюжет се върти около ритане на лошите във и около бронирани инкасо коли. Всичко това е заснето със смазващи престрелки, хитроумни преходи и ъгли на камерата, точно както сме очаквали.

Актьорският състав блести с кратки, но запомнящи се включвания на Скот Истууд, Еди Марсан, Джош Хартнет, Холт Маккалани и Анди Гарсия. Даже рапърът Пост Малоун има екранно присъствие от няколко секунди. Иначе за почитателите на любопитните факти отбелязваме, че Човек на гнева е римейк на доста приятната френска кримка от 2004 с Жан Дюжарден Конвой.При всички случаи феновете на Гай Ричи няма да останат разочаровани. Нито пък тези, които не пропускат филм на Джейсън Стейтъм. Най-малко събирането на тези имена в един кино плакат е събитие от ранга на повторно сформиране на любима рок банда от тийнейджърските години. Творческият тандем Ричи и Стейтъм създаде класиките като Две димящи дула и Гепи преди да замрази участия покрай филма Револвер - проект, за който колкото по-малко кажем, толкова по-добре. Сега явно старото приятелство се е събудило с нови сили, защото двамата май вече работят по следваща съвместна инициатива.

Малко не достигна на Гай Ричи да снима филм от поредицата за Джеймс Бонд, но Човек на гнева определено показва, че притежава всички необходими качества за целта. Това не е филмът, който ще промени света, но пък дава на публиката, това за което са отишли в салона – 2 часа високо адреналин, забавление със спорадични шеги и много лошо гледащ Джейсън Стейтъм.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.