Филм на седмицата: Диего Марадона

13 юли 2021 Хубен Хубенов
„Ако бях Марадона, щях да живея като него. Ако бях Марадона, никога нямаше да греша“, пее Ману Чао (или Хосе-Мануел Томас Артур Чао).

Едва ли скоро някой ще може да се доближи до футболния гений с Божия ръка, голямо сърце и нездравословни привички, но пък документалният филм Диего Марадона ни въвлича в житейската буря на аржентинеца.

Роденият в Лондон режисьор Асиф Кападия е изгледал над 500 часа от личния видеоархив на Дон Диего, за да сглоби неизлъчвани преди кадри. Британецът е автор и на биографични ленти за Аертон Сена и Ейми Уайнхаус, а документалният му филм за певицата е отличен с Оскар.


На терена и извън него стихията на Марадона не оставя никой зрител безразличен, а историята и оценките на мнозина му отреждат признанието за „най-велик футболист на всички времена“. Немалко футболни почитатели дават идентична оценка на бразилеца Пеле, който заедно с Хорхе Буручага също участва във въздействащата лента за аржентинския бог. След като превръща „Наполи“ в шампион за първи път в историята на клуба, еуфорията около него достига чутовни размери, а на гробищата в Неапол се появява огромен транспарант с послание за починалите „Не знаете какво изпускате!“

„Когато си на терена, животът и проблемите изчезват. Всичко изчезва“, казва самият Марадона. Споменът и легендата за него обаче ще останат вечни. Гарант за това е и този документален филм, който може да гледате в кино G-8 на 13 и 21 юли от 21:30, а на 14 юли от 13:00 часа. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.