Жените наистина плачат - премиера

14 септември 2021 текст Деметра Георгиева
Макар заглавието да създава очакване за женски сълзи, филмът представя много повече от това. Жените наистина плачат може да е художествена измислица за някои, ала за други е самата реалност. Посрещаме есента с многообещаващата копродукция между България и Франция.


Филмът е единственият, който представи страната ни на фестивала в Кан по-рано тази година. Лентата е режисирана от Весела Казакова и Мина Милева, а в актьорския състав се отличават Биляна Казакова, Мария Бакалова и Йосиф Сърчаджиев. По думите на актрисата Ралица Стоянова в интервю за БНР: „Жените наистина плачат, но мъжете също плачат на този филм.“

Зрителят проследява няколко паралелни сюжета, базирани на истински истории от живота на дамите, работили по този проект. Една от движещите сили в прожекцията е героинята на Мария Бакалова, Соня, която получава животопроменяща диагноза. Жените наистина плачат разглежда живота на момичето и неговите роднини, всеки със своята болка и предизвикателство. Женските трудностите без филтър - тези на майчинството, за които никой не смее да говори, тези от тормоза на работното място и дори от самото съществуване като жена, която обича само жени.

Още преди официалната премиера на филма у нас, той предизвиква полемика - изглежда сценарият представя силно патриархално общество, което според някои изкривява реалността в България. Част от коментарите из социалните мрежи твърдят, че жените не са толкова потиснати и подобна колекция истории създава лош имидж на българите като цяло. Други биха спорили, че именно приоритизирането на образа на родината пред реалността на жените в нея е доказателство за съществуващите проблеми, които филмът засяга.

Лентата се впуска в дебрите на едно общество, което не желае да признава проблемите си. Предизвиква плач, но и смях, а най-вече - размисъл. Жените наистина плачат ни позволява да видим света през гледната точка на жена, без да пренебрегваме тихото насилие, което това включва.

Премиерата предстои на 15 септември от 20:00 зад Музея на земята и хората като част от София филм фест. Сдобиваме се с билети тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.