Какво не знаехме за… Фран Дрешер

30 септември 2021 текст Деметра Георгиева
На 30 септември дамата с дрезгавия глас навършва 64 години. Фран Дрешер, позната от култовия сериал Гувернантката, се превръща в една от иконите на 90-те години в САЩ. С над 40 години опит на екрана тя се отличава по всеки възможен начин от изгряващите звезди на своето време, но се изстрелва към успеха и пленява сърцата на милиони.


Тежкият акцент на Фран я издава като рожба на нюйоркския квартал Куийнс. Родена през 1957 година в семейство еврейски мигранти от Източна Европа, още от тийнейджърските си години тя мечтае да бъде актриса. Започва с участия в конкурси и реклами, а първият ѝ филм е през 1977 година – Треска в събота вечер с Джон Траволта. Ролите на Фран обикновено са ексцентрични, защото режисьорите виждат у нея антипод на това, което обикновено се търси в едно холивудско момиче. Сърцатата девойка с тъмна къдрава коса и дрезгав глас навлиза и в стенд-ъп комедията, която ѝ се отдава благодарение на естествения чар, лъчезарност и чувство за хумор.

В началото на 90-те заедно със съпруга си Питър Марк Джейкъбсън актрисата разработва сценарий за комедията Гувернантката. Проектът се увенчава с незабавен успех. Дрешер създава героинята си Фран Файн по свой модел. В тази роля всичките ѝ черти, по принцип възприемани като недостатъци, се превръщат в нейно предимство. Дрезгав говор, нерафиниран акцент от Куийнс и силен смях се комбинират с подбрани тоалети и самочувствие на екрана. Сериалът е на в ефир от 1993 до 1999 година и за това време пленява сърца в Северна Америка и отвъд. През 2000 година излиза турска версия на сериала с името Dadi, a през 2004 година и руски еквивалент – Моя прекрасная няня.Макар всички да се радват на вечната усмивка на лицето ѝ, животът на Фран Дрешeр никак не е лесен. Като млада се отказва от образование в местен университет. Вместо това се записва на фризьорски курс и работи в салони за красота, когато няма филмови роли. Претърпява травмиращо нападение, което не съумява да преодолее години наред. Със залеза на Гувернантката започват здравословните ѝ проблеми. След всяка трудност обаче Фран се изправя отново на крака и продължава смело напред. След развода ѝ с Джейкъбсън двамата създават сериала Щастливо разведени, вдъхновен от приключилия им съвместен живот.

Чаровна, шантава и абсолютно незабравима, Фран Дрешер ще се запомни и занапред със забавния си смях и голямото си сърце.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.