Избрано от CineLibri

14 октомври 2021 текст Таня Трендафилова
Преди официално да ни залее масовата Хелоуин истерия, разполагаме с още цели две седмици да поглезим ценителя в себе си с изискани хапки кино от програмата на продължаващия литературно-филмов фестивал CineLibri. Екранизираните заглавия тази година са 49 и до едно си струват билета за прожекция (или онлайн абонамента), но тук се спираме на 10, за които да се оглеждате с повишено внимание.


КЪДЕ Е АНЕ ФРАНК?
Одеон, 15 октомври от 18:00
Главен герой в красивата анимация на израелския режисьор Ари Фолман е една необикновена личност – въображаемото момиче на име Кити, до което Ане Франк пише в своя специален дневник. Оживявайки от неговите страници, Кити поема на пътешествие назад във времето, за да открие своята смела приятелка от миналото и да зададе важни въпроси за настоящето.
ОТРАЖЕНИЕ
G8, 16 октомври от 16:00
В тази чудата сатира, напомняща турска версия на култовия Четири стаи, купчина странни персонажи замръкват под един покрив в отдалечен истанбулски хотел, чийто рецепционист е замислил нещо повече от тиха вечер. Срещата с мистериозен възрастен господин разкрива тайния живот на всеки от гостите, принуждавайки ги да подложат на преоценка житейските си избори.
ЕДНА СЕКУНДА
G8, 18 октомври, 19:00
Джан Имоу, режисьорът на Герой и Цветя на войната, отдава почит към киноизкуството със затрогваща драма, ситуирана по време на Китайската културна революция. Нетърпелив да зърне кадър на изчезналата си дъщеря в местен кинопреглед, отчаян баща се измъква от работническия лагер, където излежава присъда, и се отправя към близкото кино. По пътя се натъква на бездомно момиче, което има не по-малко важна причина да се добере до филма. Възможно ли е общата им мисия да е началото на едно красиво приятелство?
КРОТКО С КОНЕТЕ
Дом на киното, 19 октомври, 19:00
Напрегнатата ирландска драма, номинирана за BAFTA в категорията Най-добър британски филм на годината, ни среща с бивш професионален боксьор, който понастоящем се прехранва като изпълнява мръсните поръчки на престъпна фамилия. Лоялността му към неговото работно семейство често влиза в противоречие с взаимоотношенията под собствения му покрив, особено когато залогът е човешки живот.ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ
Arena Deluxe Bulgaria Mall, 21 октомври, 20:00
Биографичният филм на Мартин Бурбулон следва изпитана формула за успех, смесвайки епохално събитие като построяването на Айфеловата кула с интимна история за забранена любов. След впечатляващата му работа по Статуята на свободата, Густав Айфел получава инструкции да проектира нещо също толкова мащабно за Световното изложение в Париж. Скептичен към проекта отначало, архитектът се наема с непосилния инженерен подвиг да изгради 300-метрова кула, вдъхновен от срещата с една мистериозна дама.
ИЗГУБЕНИ ИЛЮЗИИ
Euro Cinema, 22 октомври, 18:30
Адаптирана по едноименния роман на Оноре дьо Балзак, историческата драма на Ксавие Джаноли изобличава облика на обществото в трагичната епоха, последвала разгрома на Наполеон. Следвайки житейските радости и неволи на един млад романтик, филмът експонира сблъсъка на нравите между тепърва прохождащата буржоазия и старата родова аристокрация, която жадува прилив на свежа кръв.
ШАХМАТНА НОВЕЛА
Одеон, 23 октомври, 20:30
Едноименната адаптация на последния роман на Стефан Цвайг ни пренася в размирната 1938 година. Докато нацистките войски нахлуват във Виена, адвокат Барток опитва да организира бягството на семейството си в Щатите, но е заловен от Гестапо и поставен в изолация в продължение на месеци. За да устои на непосилния психологически тормоз, той се потапя в необятния свят на шаха, но с времето от спасение неговото ново увлечение се превръща в опасна обсесия.ВСИЧКО МИНА ДОБРЕ
Френски институт, 24 октомври, 19:00
Франсоа Озон се наема с нелеката задача да пренесе на екран покъртителната история от романа на Емануел Бернхайм. В нея полупарализиран баща се обръща към една от дъщерите си с немислима молба – да му помогне да сложи край на живота си. Режисьорът успява да освети мрачната тема с човешка топлина и хумор, но без да пренебрегва основния є въпрос: докъде се простират границите на хуманността, когато става дума за осъзната смърт?
СНУ: ЛЮБОВНАТА ИСТОРИЯ, КОЯТО ПРОМЕНИ ПОРТУГАЛИЯ
Одеон, 26 октомври, 18:00
Историческият романс е жанр, на който не попадаме често, дори на фестивалните сцени, затова филмът на Патрисия Секейра (който е и основното събитие в галавечерта на Португалия) ни заинтригува особено. Неговите 94 минути следват истинската любовна история между издателката Сну Абекасис и бившия премиер на страната Са Карнейро, която променя драстично образа на португалската демокрация след десетилетия на диктатура.
ИСТОРИЯТА НА ЖЕНА МИ
Cine Grand Park Center, 29 октомври, 18:30
Базиран на едноименния експериментален роман на Милан Фющ (и съвсем бегло – на легендата за призрачния кораб Летящия холандец) Историята на жена ми започва в парижкото кафене, където морски капитан се обзалага, че ще се венчае за първата дама, която прекрачи през прага. За щастие това е привлекателната французойка Лизи, чийто авантюристичен дух я подтиква да приеме прибързано предложението, но последвалата вихрушка от страст и ревност е далеч от представата за идеален брак. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.