Ужаси от старите ленти

28 октомври 2021 текст Таня Трендафилова
Хорърите сграбчват публиката за гърлото още от ерата на нямото кино, уповавайки се единствено на елементи от първичния филмов език, затова сваляме шапка и присъждаме екстра точки за изобретателност на режисьорите им. Навръх Хелоуин предпочетохме да заменим кървавите слашъри с черно-белите класики в жанра – даваме ви три щедро сиропирани със съспенс причини защо.


Дракула
Bela Lugosi‘s Dead, съобщават с пост-пънк меланхолия англичаните от Bauhaus, но ние знаем, че енигматичният граф Дракула, на който унгарският актьор Лугоши вдъхва живот в отдалечената на светлинни години 1931, ще живее в колективната памет на поп културата още столетия напред. Веднага след навлизането на звука в киното и точно преди Холивуд да стегне юздите на цензурата, Universal Pictures реализира една от първите адаптации на най-четения роман на Брам Стокър, наситена с готически ужас, прилепи, мелодраматични близки планове и най-култовия архетип на вампира, послужил за модел на безброй (широко)екранни вариации по темата.

Поличбата
След потайна размяна на бебета в родилното Грегъри Пек се оказва баща на Антихриста, който едва петгодишен започва да всява смъртен ужас сред околните – в това число и собствените си родители. Ако се досетихте, че името му е Деймиън, значи и вие сте изтръпвали под втренчения му взор в Поличбата от 1976 (или някое от всичките ѝ продължения) и сте се питали как е възможно от такова сладко дете да излезе най-голямата издънка на злото. В случай пък, че това е първият ви сблъсък със свръхестествения мрачен апотеоз на предзнаменованията на Ричард Донър, имайте предвид, че липсата на излишно кървави сцени се компенсира от нагнетяващ ритъм с все по-отчетливо процеждащ се ужас.

Птиците
На 18 август 1961 едно калифорнийско градче осъмва под сянката на орди морски птици, които нападат домовете, спускат се върху автомобилите и бълват полусдъвкана храна върху дворовете под шокираните погледи на местните. Научавайки за странния феномен (причинен от токсични водорасли, както се разбира впоследствие), Алфред Хичкок, който в този момент снима филм с подобна тематика, решава да го включи в сценария и така се появява един от най-великите и въздействащи хоръри в историята на киното – Птиците. Със стилистика и монтаж, натрупващи напрежението внимателно като пръчки незапален динамит, двучасовият психологически мач между човек и природа завършва с неизяснен победител, но оставя трайни признаци на орнитофобия у всички, гледали до края.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.