"5 минути София" - гледай, за да я обикнеш

10 януари 2022
Всичко, което разказва, показва, възхвалява, обхожда и разглежда тази наша вечна любов София, се нарежда първо в списъка ни с интереси. Ето защо с нескрито удоволствие ви съобщаваме, че на 10 януари стартират новите епизоди на дългоочакваната поредица 5 минути София, която точно в пет минути ни показва различни квартали, събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древната ни столица.


Зад документалната поредица стоят имената на сценаристите Георги Милков и Таня Димова, както и подкрепата на програма Култура на Столична Община. Красивите кадри пък са дело на оператора Петър Димов-Българевеца, а в първите шест епизода всеки понеделник ще можем да видим историята на кварталите Бояна, Захарна фабрика, Красно село, Младост, Студенски град и Ючбунар. Освен динамичното представяне на истории, снимки, архивни кадри, комикси, рисунки, анимации и колажи, разказващи любопитните истории на всяка една нова локация, в поредицата ще чуем и личните истории на Ива Дойчинова (директор на радио София), Таня Димова (журналист), Мартин Микуш (урбанист), Александър Шпатов (писател), Ина Лутай (треньор по фигурно пързаляне) и на фотографа и автор на Етюдите на София Иван Шишиев.

Филмовите малки серии на 5 минути София срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа. Както казват създателите на поредицата – „София е мястото, където, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции“. Е, ние определено знаем как да гледаме, затова ви съветваме да не пропускате нито един епизод ето тук.

Ако искате да изживеете града ни още по-искрено и лично и сами да се разходите из него с правилния разказвач в слушалките – задължително пускайте подкаста на Програмата – Дългата разходка.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.