Зомби топ 5

19 ноември 2009 текст Никола Шахпазов
Живите мъртви отдавна бродят сред нас. От класиките на Джордж Ромеро до South Park и 28 дни по-късно, все още обичаме да гледаме тромавите им движения, хищните физиономии и обзетите от неестествен живот тела.


Нощта на живите мъртви (1968)
Черно-бял, инди и кърваво-революционен за времето си, филмът на Джордж Ромеро отгръща нова страница в историята на хорър индустрията. Въпреки хилядите си преработки и адаптации за телевизия, Нощта на живите мъртви все още е класика за нас – изпълнен със симпатична неловкост и ретро усещане. Почти като онзи Дракула с Бела Лугоши.

South Park, епизод 7 – Pinkeye (1997)
Специалният Хелоуин епизод от първия сезон на South Park ни среща с дебелия и нагъл Картман в костюм като Адолф Хитлер и член на Ку Клукс Клан, готвачът танцува като Майкъл Джексън в Thriller, а горкият Кени умира (за пореден път), после пък става зомби и напада съгражданите си. Типична за South Park суматоха, нищо повече.

28 дни по-късно (2002)
Никой не предполагаше, че след наркоманското веселие в Трейнспотинг и антиутопичния Плажът големият Дани Бойл ще се хване в разказ за постапокалиптична Англия, населена с гладни за човешка плът зомбита. Чудно, Бойл поднесе един от най-добрите хорър филми на последните 10 години – за този човек май няма невъзможни неща.

Shaun of the Dead (2004)
Обявен от създателите си за “първата романтична зомби комедия”, Shaun of the Dead изобилства от английски хумор, кръчмарска атмосфера, малко любов, малко екшън и много гнусни зомбита, които обаче няма как да надвият леко смотания Шон и най-добрия му приятел – ултрамързеливия Ед, които им разбиват главите с бухалки за крикет и каквото са докопали в суматохата.

I Sell The Dead (2008)
Признаваме – технически погледнато, това не е зомби филм, но покрай тоновете черен хумор, полуразбираем ирландски акцент и кражба на трупове се появяват и няколко особено зли живи мъртъвци. В главната роля е любимият ни хобит Доминик Монаган – зарадвахме се да го видим отново, след като в Изгубени така нелепо се отърваха от героя му Чарли.


Още по темата: Zombieland


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.