Всяка жива душа си има човек: спомен за Иван Черкелов

19 юли 2022 текст Анастасия Стоева
Напусна ни големият български сценарист и режисьор Иван Черкелов. Както всички велики творци, и той остава сред нас, запечатан в изкуството си. Дебютният му пълнометражен филм Парчета любов се нарежда сред най-добрите български заглавия. Хронологично го следват Търкалящи се камъни, Стъклени топчета, Обърната елха (заедно с Васил Живков), Раци, Семейни реликви и Не влизай в пререкание с персонала на банята, обединяващият елемент между всички от които е човекът в търсене на смисъл.


Редкият талант на Черкелов за писане на изключително естествени диалози, комбиниран с естетичния усет в кинематографията, добре намерените детайли и чудесно изградените му персонажи, установява неговото кино като единствено по рода си.

Днес си спомняме за Черкелов с предпоследната му лента, Семейни реликви, защото колкото и в нея да се предчувства задкулисното присъствие на смъртта, толкова е и пълна с усещане за живот, подчертано от ярки алегорични символи. Сюжетната мрежа е изплетена от житейските съдби на няколко различни герои, част от едно семейство, разпръснати от безкомпромисния ход на времето. Червените и белите нишки на мартениците са прокарани през цялата фабула, свързват персонажите и ги затварят в една всеобща метафора. В известен смисъл спиралата на бялото и червеното наподобява вечния кръговрат на живота и смъртта и допира с духовния свят (независимо дали визираме молитвите като извор на вяра, или по-скоро обръщаме поглед към хармонията с природата, прераждането и съдбата).

Запазваме семейните реликви на изстиналите взаимоотношения в кутии, качваме ги на тавана и ги оставяме като дом на паяци и мишки. Истинският талант обаче не може да бъде забравен, не могат да бъдат забравени и истински значимите произведения. Те много повече приличат на избягалите коне в Семейни реликви, които в последните минути от филма препускат свободни сред дърветата.

Една от героините разсъждава, че всяка жива душа си има човек… или щъркел, и слон, и всякаква жива форма. Късмет е извадила тази душа, която поне за малко се е докоснала до таланта на Черкелов. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.