Международен ден на анимацията

28 октомври 2022 текст Анастасия Стоева
За 20-та поредна година отбелязваме Международния ден на анимацията с две специални събития на 28 октомври в кино Одеон.Празникът е учреден още през 2002 година от Международната асоциация на анимационното кино (АСИФА), а официалното му честване е свързано с почитането на силата на анимационното изкуство и таланта на неговите създатели. Оценяваме наново магията на анимационното мислене и освобождаваме съзнанието си за невъзможното, изобразимо единствено и само в анимацията. Фантазията оживява и въображението тържествува с майсторството на изящната рисунка, куклата, хартиената изрезка, колажа, а днес - и 3D изкуството.


Защо точно 28 октомври? На тази дата през 1892 година френският художник Шарл-Емил Рейно представя в музея Гревен в Париж светлинните пантомими на неговия Оптичен театър. Впоследствие те се превръщат в прототип на съвременните анимационни филми и същевременно са първата публична прожекция на движещи се изображения в историята на киното. Това се случва цели три години преди появата на кинематографа на братя Люмиер.


Днес в този ден се провеждат стотици различни събития по целия свят, сред които обмени, майсторски класове, прожекции и дискусии. От 17:30 в Одеон научаваме  кои са големите победители в първия майсторски клас за разработка на анимационни проекти Анеси - България, който се проведе в София между 4 и 8 октомври под ръководството на френския продуцент Оливие Катрин. Международно жури избира два от шестте отличени български проекта, които ще получат право на безплатно участие в престижни международни фестивали. След церемонията продължаваме с прожекция на 12 късометражни филма, специално селектирани от тазгодишната конкурсна програма на Международния анимационен фестивал в Щутгарт.

Пожелаваме успех на участниците, а на себе си - приятно гледане!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.