• Премиерите тази седмица: Голата истина за група Жигули и още...

  15 април 2021

  Ето кои филми влизат в кината тази седмица:
 • Биографично кино: Няколко добри заглавия

  7 април 2021

  текст Тео Чепилов c Hulu

  Based on a true story – когато видим този надпис, вече знаем, че ни чака нещо вълнуващо. Тези филми връщат лентата до важни исторически събития или пък показват идолите ни в непозната светлина.
 • Токио в няколко филма

  2 април 2021

  текст Калоян Благоев

  Токио е град на противоречия – от една страна, стои футуристичен, окъпан в блясък и неон, а от друга, се люлее върху своята хилядолетна култура със строги, до голяма степен съхранени традиции. Към списъка слагаме и факта, че е важна световна столица и един от най-кинематографичните градове на всички времена.
 • Вим Вендерс: 10 задължителни филма

  31 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Вим Вендерс е една от движещите сили в немското ново кино, с неизчерпаема креативна енергия, която захранва неговата собствена киновселена.
 • Кино от Балканите и къде да го гледаме

  30 март 2021

  София Филм Фест продължава да се вихри в онлайн пространството с добри заглавия до 11 април. Преди тези твърде малко дни да изтекат, насочваме вниманието ви към няколко филма с адрес на Балканите, за които се нареждаме на online.siff.bg.
 • Стокхолм в няколко филма

  26 март 2021

  текст Калоян Благоев

  Изчистената минималистична красота на шведската столица винаги седи чудесно на екран, затова тя се е наложила като любимо място за снимки на естети и ценители зад камерата.
 • Алехандро Ходоровски: 7 задължителни филма

  26 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Сюрреалистичната визуална поезия, изтъкана от абсурдизъм, който тенденциозно не се взема на сериозно. Така бихме квалифицирали визуалните експерименти на Алехандро Худоровски, които за по-удобно наричаме кино.
 • Филм на седмицата: Minari

  24 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Откровената и лична история, инжектирана в изкуството, почти винаги разнася универсално послание по повърхността, на която всички бихме могли да поседнем, за да се почувстваме разбрани.
 • Италия в две жени: Лорен и Белучи

  19 март 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Винаги напролет се сещаме за нея. За уханието ѝ, извивките ѝ, вкусната ѝ храна, тесните ѝ улички, атмосферата ѝ и онова усещане за dolce far niente, за което всички мечтаем насред тези трудни времена.
 • Избрано от София Филм Фест

  19 март 2021

  Фактът, че най‑мащабното филмово събитие у нас е част от културния ни живот вече четвърт век е достатъчен повод да поровим из програмата за още съкровища. И тази година селекцията от заглавия на София Филм Фест е внушителна, затова подпомагаме избора ви с три от нашите фаворити.
 • Тери Гилиъм: 10 задължителни филма

  17 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Той е представител на един изчезващ вид творци – артистите, които правят изкуство, без да се вземат прекалено на сериозно.
 • Филм на седмицата: Cherry

  16 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Чистите военни филми са изчезващ жанр – по обясними причини никой вече не намира романтика в смъртта на бойното поле.
 • Михаел Ханеке: 10 задължителни филма

  12 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Има филми, които успокояват, има филми, които напрягат, има ги и филмите на Михаел Ханеке. Те нагнетяват по един специфичен начин и са толкова въздействащи, че обикновено едно гледане ти стига за цял живот.
 • Рим в няколко филма

  12 март 2021

  текст Калоян Благоев © 2012 - Sony Pictures Classics

  Както е казал Федерико Фелини, "Рим няма нужда да създава култура – той е самата култура!". Освен че е родно място на едни от най-великите режисьори в историята на киното като Серджо Леоне, Лукино Висконти и Дарио Ардженто, Рим е дарил света със звезди като София Лорен, Изабела Роселини и Орнела Мути.
 • Премиерите тази седмица: Двете страни на чудесата и още...

  12 март 2021

  Ето кои филми влизат в кината тази седмица:
 • Филм на седмицата: Мавританецът

  10 март 2021

  текст Тео Чепилов

  В повечето случаи при съдебните драми нещата са ясни – имаме добрия адвокат, лошия прокурор и мистериозния обвиняем с големия обрат накрая виновен или не.
 • Филм на седмицата: Judas and the Black Messiah

  5 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Политическото кино винаги е било трудна материя, но сега повече от всякога, защото всички вече имат мнение, най-често радикално и коренно противоположно.
 • Телевизия и кринолини

  5 март 2021

  Във времена, когато границите между кино и телевизия се размиват все повече, а стрийминг платформите дърпат все по-здраво юздите на масовия вкус, сценаристи и режисьори са принудени да впрягат цялата си изобретателност в битката за рейтинги.
 • Коя е Клоуи Джао и защо всички повтарят името ѝ?

  4 март 2021

  текст Тео Чепилов © 2017 Sony Pictures Classics

  Тя направи най-американския филм от години насам, въпреки че по произход е от Китай. Очевидно това не влияе върху изкуството ѝ, а може би липсата на тези граници я хвърли в небето като първата жена, която си тръгва със Златен глобус за най-добър драматичен филм и най-добър режисьор (и двата за Nomadland) от церемонията преди броени дни.
 • Барселона в няколко филма

  26 февруари 2021

  текст Калоян Благоев

  Барселона е любим град за хората на изкуството. Не само защото там живеят и творят Пабло Пикасо, Антони Тапиес, Жоан Миро, Луиса Видал, Джоан Броса, а в съвремието El Pez и Sixeart, а и заради добрата комбинация от климат, море, планина и уникална архитектура.