• Десет години пред екрана

  19 декември 2019

  Извън вселените на комиксовите герои, Междузвездни войни, Игра на тронове или космическия брой преработени класики през последните десет години се случи доста. Ето кои режисьори, филми и явления се завъртяха в нашата орбита и решихме да оставим тук, за да ни просветва, когато се отбиваме за равносметка.
 • Какво не знаехме за... Генди Тартаковски

  17 октомври 2019

  текст Севда Семер

  Може да не знаете името му и едва ли ще го познаете на улицата, но от раз ще се сетите кои са неговите Самурай Джак или Декстър. Роден в Русия като Генадий, Тартаковски е аниматор и режисьор, работил и по момичетата Пауърпъф, Междузвездни войни и Хотел Трансилвания. Има награди Еми и анимационни Ани, но ако вече ви звучи доста поп, реално е далеч по-пънк – Генди задава свои правила и експериментира здраво с филмите си.
 • Първи сезони

  17 октомври 2019

  текст Кристина Йорданова

  И тази година има берекет – есента идва с пълна кошница нови сериали, от която вадим 5 с различен вкус от ужас и фантастика до комедия и комикс. Ако не ви стига, ви разказваме и за една опасно дива анимация.
 • По литературен случай

  22 август 2019

  Едновременно вълнуващо и страшно – такова преживяване е гледането на филм по книга (или комикс), защото не спираш да търсиш разминавания с изходния материал. Е, който обича този тип адреналин, да слага аларма за следващите три приближаващи кината ни екранизации.
 • Право в деветката: Куентин Тарантино

  8 август 2019

  На 16 август най-после и нашите екрани ще бъдат прокъсани от надписа "9-ия филм на Куентин Тарантино". Знаете, че се казва Имало едно време... в Холивуд и че лицата от плаката се завързват в носталгично-агресивна история за края на златната ера в киното.
 • Какво не знаехме за... Джон Клийз

  4 юли 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Bob King

  "Това, което обичах в Монти Пайтън е, че хората казваха, че след него не могат да гледат сериозно вечерните новини".
 • Кански силно кино

  30 май 2019

  Малко след като раздадоха наградите, надничаме към фестивала в Кан за първи кадри от добрите филми, които чакаме и тук. За някои сте чули: Тарантино ни връща в 1969 с Once Upon a Time in Hollywood, Алмодовар показва Pain & Glory с Бандерас като застаряващ режисьор, а Малик разкрива A Hidden Life през Втората световна война. В сянката на тези големите обаче, следващите шест блестят дори по-силно.
 • Непознатият Пловдив

  23 май 2019

  текст Виолета Иванова снимки Кеворк Ванлян, Агитпроп, за National Geographic

  Ако някога сте си проправяли път с мачете през джунглата на остров Адата в река Марица, знаете как се е чувствал Драго Симеонов, докато снима новия сезон на Explore Bulgaria. След като разкри тайните на София през камерата на Мисирков & Богданов през 2017, поредицата завърта същия окуляр към Пловдив и вади душата му в 6 епизода. Гледаме ги по National Geographic от 5 юни, за което водещият ни настървява отсега с три малки истории за града на седемте тепета.
 • 40 години Животът на Брайън

  15 април 2019

  Юдея, 33 години преди новата ера. Бедни времена, изобилстващи от месии, надъханите им последователи и римляни, които отчаяно опитват да въведат някакъв ред. На този фон се запознаваме с Брайън Коен – неохотен бъдещ месия, придобил слава вследствие на куп смехотворни обстоятелства.
 • Жорж Мурие

  11 март 2019

  снимка Caroline Espeut

  На 14 март от 18:30 в зала Славейков на Френския институт режисьорът и изследовател Жорж Мурие ще изнесе специална лекция за работата си върху реставрацията на филма Наполеон на Абел Ганс от 1927. Мурие ще представи първата реставрирана сцена с продължителност 9 минути под надслов Сенките на Конвента, резултат от комплексния процес, който все още не е приключил.
 • Софийски Метрополитън

  21 февруари 2019

  Има поне 4 месеца до края на сезона в Метрополитън опера, но при нас остава да видим само 3 спектакъла, излъчени на живо в Cinema City Sofiа. Всеки, който е бил на такава прожекция от сцената в Ню Йорк, се заклева, че "Все едно си там!", затова не гледайте как се топят билетите, а бързо се разделете с 15/18лв на cinemacity.bg.
 • Проходът

  11 февруари 2019

  Докато гледахме трейлъра, си помислихме, че пристрастяващата формула на Живите мъртви се връща с пълна сила в този нов сериал на Fox. Схемата обаче е съвсем различна и се съдържа в инжекция, способна да превърне хората във вампири, които не блестят и не желаят зайча кръв. Желаят твоята.

 • Какво не знаехме за... Йоргос Лантимос

  31 януари 2019

  Някои казват, че този гръцки режисьор е новият Бергман – заради щедрите му бавни кадри; че е новият Ларс фон Триер – заради насилието пред обектива му; или пък че е новият Михаел Ханеке – заради тихия шок, с който живееш, след като си го гледал. Всъщност най‑доброто в стила на Лантимос е, че прилича най‑вече на себе си.
 • Епизод 2019

  10 януари 2019

  текст Никола Шахпазов

  Наясно сме, че не успявате да изгледате всички сериали, които искате, но има и по-лоша новина – 2019 ще ви стовари още куп нови поредици. За следващите шест, опасяваме се, просто ще трябва да намерите време.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Ретроспектива на Ингмар Бергман

  8 ноември 2018

  Преди официалното откриване на Киномания подгряваме със селекция от най-доброто от шведския режисьор от 8 до 15 ноември по случай 100 години от рождението му.
 • Шестица от Венеция

  16 август 2018

  Докато във Венеция журито избира един отличник (от 29 август до 8 септември), ние тук сме по-благосклонни и изваждаме напред шест филма – все натежали от очаквания заглавия, които тръпнем да стигнат и до нас след фестивалния си тур.
 • Мат в огледалния свят

  5 юли 2018

  текст Никола Шахпазов

  Докато чакаме следващите сезони на Rick & Morty и BoJack Horseman, лятото потушава жаждата ни за черен хумор и анимационно безумие с Disenchantment – новия сериал на Мат Грьонинг, който идва да ни покаже дали бащата на Семейство Симпсън държи молива си все така остър.
 • Най-странното място е светът

  29 март 2018

  снимки One Strange Rock © 2018 National Geographic

  След експедиции из пещерите на човешката психика с филми като Реквием за една мечта, Черният лебед и Майка!, Дарън Аронофски нагазва в документалистиката с поредица за историята на планетата ни, която се оказва не по-малко шантава от нас самите.
 • Метрополитън опера

  22 февруари 2018

  От месец живите излъчвания на Метрополитън опера препълват салона в Cinema City Sofia, преди да успеем да се наредим на опашката. Така изпуснахме Любовен еликсир и Бохеми, затова сега публикуваме в аванс спектаклите до края на сезона, а вие дебнете за билети (15/18лв) на cinemacity.bg – пускат ги месец преди датите.