• Непознатият Пловдив

  23 май 2019

  текст Виолета Иванова снимки Кеворк Ванлян, Агитпроп, за National Geographic

  Ако някога сте си проправяли път с мачете през джунглата на остров Адата в река Марица, знаете как се е чувствал Драго Симеонов, докато снима новия сезон на Explore Bulgaria. След като разкри тайните на София през камерата на Мисирков & Богданов през 2017, поредицата завърта същия окуляр към Пловдив и вади душата му в 6 епизода. Гледаме ги по National Geographic от 5 юни, за което водещият ни настървява отсега с три малки истории за града на седемте тепета.
 • 40 години Животът на Брайън

  15 април 2019

  Юдея, 33 години преди новата ера. Бедни времена, изобилстващи от месии, надъханите им последователи и римляни, които отчаяно опитват да въведат някакъв ред. На този фон се запознаваме с Брайън Коен – неохотен бъдещ месия, придобил слава вследствие на куп смехотворни обстоятелства.
 • Жорж Мурие

  11 март 2019

  снимка Caroline Espeut

  На 14 март от 18:30 в зала Славейков на Френския институт режисьорът и изследовател Жорж Мурие ще изнесе специална лекция за работата си върху реставрацията на филма Наполеон на Абел Ганс от 1927. Мурие ще представи първата реставрирана сцена с продължителност 9 минути под надслов Сенките на Конвента, резултат от комплексния процес, който все още не е приключил.
 • Софийски Метрополитън

  21 февруари 2019

  Има поне 4 месеца до края на сезона в Метрополитън опера, но при нас остава да видим само 3 спектакъла, излъчени на живо в Cinema City Sofiа. Всеки, който е бил на такава прожекция от сцената в Ню Йорк, се заклева, че "Все едно си там!", затова не гледайте как се топят билетите, а бързо се разделете с 15/18лв на cinemacity.bg.
 • Проходът

  11 февруари 2019

  Докато гледахме трейлъра, си помислихме, че пристрастяващата формула на Живите мъртви се връща с пълна сила в този нов сериал на Fox. Схемата обаче е съвсем различна и се съдържа в инжекция, способна да превърне хората във вампири, които не блестят и не желаят зайча кръв. Желаят твоята.

 • Какво не знаехме за... Йоргос Лантимос

  31 януари 2019

  Някои казват, че този гръцки режисьор е новият Бергман – заради щедрите му бавни кадри; че е новият Ларс фон Триер – заради насилието пред обектива му; или пък че е новият Михаел Ханеке – заради тихия шок, с който живееш, след като си го гледал. Всъщност най‑доброто в стила на Лантимос е, че прилича най‑вече на себе си.
 • Епизод 2019

  10 януари 2019

  текст Никола Шахпазов

  Наясно сме, че не успявате да изгледате всички сериали, които искате, но има и по-лоша новина – 2019 ще ви стовари още куп нови поредици. За следващите шест, опасяваме се, просто ще трябва да намерите време.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Ретроспектива на Ингмар Бергман

  8 ноември 2018

  Преди официалното откриване на Киномания подгряваме със селекция от най-доброто от шведския режисьор от 8 до 15 ноември по случай 100 години от рождението му.
 • Шестица от Венеция

  16 август 2018

  Докато във Венеция журито избира един отличник (от 29 август до 8 септември), ние тук сме по-благосклонни и изваждаме напред шест филма – все натежали от очаквания заглавия, които тръпнем да стигнат и до нас след фестивалния си тур.
 • Мат в огледалния свят

  5 юли 2018

  текст Никола Шахпазов

  Докато чакаме следващите сезони на Rick & Morty и BoJack Horseman, лятото потушава жаждата ни за черен хумор и анимационно безумие с Disenchantment – новия сериал на Мат Грьонинг, който идва да ни покаже дали бащата на Семейство Симпсън държи молива си все така остър.
 • Най-странното място е светът

  29 март 2018

  снимки One Strange Rock © 2018 National Geographic

  След експедиции из пещерите на човешката психика с филми като Реквием за една мечта, Черният лебед и Майка!, Дарън Аронофски нагазва в документалистиката с поредица за историята на планетата ни, която се оказва не по-малко шантава от нас самите.
 • Метрополитън опера

  22 февруари 2018

  От месец живите излъчвания на Метрополитън опера препълват салона в Cinema City Sofia, преди да успеем да се наредим на опашката. Така изпуснахме Любовен еликсир и Бохеми, затова сега публикуваме в аванс спектаклите до края на сезона, а вие дебнете за билети (15/18лв) на cinemacity.bg – пускат ги месец преди датите.
 • Кажи честно

  8 февруари 2018

  Кино награди в скоби от лаврови клони, Оскар номинации в цифри, топ актьори в близък план и ГЛАВНИ БУКВИ. Това са кукичките, с които филмовите плакати ни бъркат в джоба за билет за кино, а ние кълвем "на сляпо" – без да сме разбрали що за филм ни чака и въпреки подозренията, че пак ще сме на различно мнение с Академията.
 • В следващия епизод очаквайте...

  11 януари 2018

  Нетърпението ни за следващите сезони на The Handmaid’s Tale и Big Little Lies е толкова остро, че трябва с нещо да го притъпим – например с очакването на тези седем чисто нови сериала, заредени за старт през 2018.
 • Скоро в кината...

  11 януари 2018

  Ако ви вълнува кога Марвел ще пуснат следващия си касов хищник – през февруари е и се казва Черната пантера, но 2018 няма да е година само на комикси, продължения и сай-фай до безкрай. Факт, тези преобладават, но в купа изровихме и седем бисера.
 • Какво знаем за Епизод VIII

  14 декември 2017

  текст Емануела Иванова

  Люк Скайуокър става лош, Рей губи ръка и се влюбва в Кайло Рен, който е двоен агент и само се прави на злодей, за да смаже Сноук "отвътре".
 • Двете кули

  3 август 2017

  текст Никола Шахпазов

  В паралелната арт вселена съществуват две Тъмни кули: едната е в книгите на Стивън Кинг, а другата – в новия филм на Николай Арсел. Общото между тях е страшно малко.
 • Да преминеш границата

  27 юли 2017

  текст Нaталия Иванова

  Представяте ли си как вървите боси по грубия пясък на пустинята Сонора в Мексико, за да започнете нов живот в Щатите? Невъобразимо е за нас, преди да се съгласим да изминем този път сами – в едно тъмно хале във Fondazione Prada в покрайнините на Милано, където Алехандро Иняриту режисира превръщането ни в нелегални емигранти. Виртуално и само за седем минути, в които обаче реално падаш на колене.
 • Война с ремаркета

  1 юни 2017

  текст Емануела Иванова

  Имало е и едно време трейлъри – след финала на всяка прожекция в кината, които просто подсещали хората да се върнат пред екрана и след седмица. Днес обаче "ремаркетата" атакуват зрителите месеци преди премиерата на своя сериал или филм и водят помежду си битки, които решават войната за рейтинг и боксофис надмощие.