• Норвежка гора

  29 февруари 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки © NRK/Rubicon

  Знаем, знаем, годината едва започна и е твърде рано за класации с най-доброто от 2012. Залагаме си месечните заплати обаче, че норвежко-американският сериал Lilyhammer ще бъде едно от явленията този сезон.
 • В началото бе киното

  23 февруари 2012

  текст Тея Дия

  Има филми, които почти сигурно няма да стигнат до тукашните кина. И е ужасно жалко, че трябва да ги гледаме на компютърния монитор или на домашното кино, което обаче не може да се сравнява с истинското. Забележи­тел­ният Изобрете­ние­то на Хюго на Мартин Скорсезе е един от тях.
 • Тъмната страна на Луната

  19 януари 2012

  текст Никола Шахпазов

  Остават само няколко месеца до премиерата на Iron Sky – вероятно най-абсурдно смешния филм със зли нацисти от сериала Ало-ало и норвежкия Død snø насам.
 • Мейд ин Франс

  5 януари 2012

  текст Дани Николова

  В главата капучино, екшън... френско кино. Препоръчваме ви няколко страхотни филма, които владеят велика Франция, а могат да достигнат и до вас с повечко старание.
 • Огнено цвете

  15 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Тази година се появиха два филма, които критиците побързаха да обявят за новия Боен клуб. И въпреки че Drive (който вече премина през българските кина) и Bellflower (който май никога няма да достигне до тях) са безкрайно различни, все пак имат нещо общо. И двата са сравнимо прекрасни и в тях ръмжат нечовешки мощни автомобили. Достатъчно ви хвалихме Drive и Райън Гослинг, време е да ви представим апокалиптично-огнената любовна история Bellflower.
 • Историята зад кино Влайкова

  1 декември 2011

  Клодин Жендова

  Всеки знае къде се намира кино Влайкова – в една твърде приятна част от града, наричана в близкото минало Малкия Париж заради тесните криволичещи улички и триъгълните градинки.
 • Музиката в него

  17 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов, снимка Дневник

  Тодор Колев е великански актьор, а замалко да се изкушим да го наречем и най-великият в българското кино, поне за последните 30 години. Той обаче е поне толкова голям музикант, колкото голям актьор и точно това ще ни напомни тематичната концертна вечер Как ще го стигнем? в Строежа на 24 ноември, когато сборна формация местни музиканти ще изпълняват ключови и култови песни на Колев. И той ще се включи.
 • Законите на Линч

  10 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Ноември ни поднася два важни повода да си припомним гения на Дейвид Линч. Този път обаче са музикални.
 • Престъпление и наказание

  3 ноември 2011

  Клодин Жендова

  Преди десетина години двама японци – писателят Цугуми Оба и художникът Такеши Обата, сътворяват историята за комикса Death Note – не просто фантастичен разказ в картинки, а мъничко по-дълбок, почти философски размисъл за това докъде се простира границата на доброто и доколко е здравословно да се вземаш прекалено на сериозно.
 • Позитивни вибрации

  20 октомври 2011

  текст Александър Величков

  Смелата и изпълнена с изискано-неприличен хумор комедия Hysteria ни връща във Викторианска Англия, където борбата с депресията сред жените ще доведе до неочаквано научно откритие.
 • Сърце с часовников механизъм

  13 октомври 2011

  текст Дани Николова

  Господин Тим Бъртън, отстранете се и дайте път на младите надежди!
  Защото този месец по френските екрани трябва да излезе чудесната ала-Бъртън анимация, наречена Момчето с часовниково сърце. Освен че носи френски етикет, историята ни е симпатична и заради силно фантастичните, леко романтични и умерено готик елементи.
 • Руска Кръв

  1 септември 2011

  текст Валерия Василева

  Сибириада (1978) Това е може би най-емблематичният и най-руски от филмите на Кончаловски. 4-часовият епос, чието заглавие не случайно ...
 • Look Right*

  21 април 2011

  Олга Ковган

  Клишетата са любим похват, когато нещо ни хваща истински неподготвени.
  Затова няма нищо лошо да си признаем, че някои от тях ни харесват. Ето няколко примера, благодарение на едно кратко гостуване на Програмата в Лондон по повод церемонията за наградите на едно от най-влиятелните (опа...) английски списания за кино – Empire.
 • Балетна техника

  2 март 2011

  филми за най-изящното сценично изкуство, които ще размърдат палците и сетивата ви
 • Странници в странна земя

  24 февруари 2011

  текст Александър Бакалов

  пет откачени уестърна, след които жанрът  вече не е същият
 • Само двама

  6 януари 2011

  Джоли и Деп са чудесна екранна двойка в Туристът, ето и още пет от любимите ни филмови двойки.
 • Духът в машината

  16 декември 2010

  текст Александър Бакалов

  Покрай предстоящата премиера на Трон: Заветът систематизираме онова, което знаем от филмите за изкуствен интелект.
 • Началото на края

  18 ноември 2010

  текст Веселин Мартинов

  В навечерието на премиерата на първата от двете финални части на Хари Потър и даровете на смъртта, е време за кратък поглед назад и отвъд фентъзи сагата.
 • Маниакално

  11 ноември 2010

  текст Никола Шахпазов

  Никога не е лесно да избереш какво да гледаш на фестивал като Киномания. Ние обаче сме тук, за да ви дадем бързи начални насоки в морето от филми, което ще залее пет кинозали между 12 и 28 ноември.
 • Толкова независим

  4 ноември 2010

  Фестивалът за американско независимо кино So!Independent идва да разбие статуквото и да ни отвори широко очите за неподправената киноестетика, която не сме тренирани да виждаме често на голям екран. Селекцията е особено разнообразна и има хапка за всеки вкус – 8 игрални, 6 пълнометражни документални филма плюс късометражни панорами и майсторски класове, нищо не е за изпускане!