• "Петя на моята Петя" тръгва на околосветско пътешествие

  21 март 2022

  След зашеметяващия успех и рекордна посещаемост из българските киносалони, Петя на моята Петя на режисьора Александър Косев започва световно турне.
 • Седем филма за властта срещу медиите

  15 март 2022

  текст Димитър Димитров и Анастасия Стоева

  Късната новинарска емисия на руския Первый канал обиколи целия свят за броени часове. Докато водещата Екатерина Андреева съобщава за взаимодействието между Русия и Беларус против глобалните санкции срещу двете държави, зад гърба ѝ връхлита редакторката на новините Марина Овсянникова. Няколко секунди пред камерата ѝ стигат, за да отправи посланието си към всички руски зрители, а и към цялото човечество: „Не на войната в Украйна. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат.“

  Надяваме се Марина Овсянникова скоро да излезе от руския арест, без да се нарушават човешките ѝ права. Пожелаваме ѝ да получи адекватна юридическа защита, справедливост, а защо не и Нобелова награда за мир, която да ѝ се връчи лично на присъствена церемония след някоя и друга постковид година. Дотогава сме ви приготвили вълнуващ списък със седем забележителни ленти от САЩ, Индия, Германия, България и Румъния, посветени на битката между медии и власт за повече прозрачност, свобода на информация и изразяване.
 • Новото лице на Батман

  8 март 2022

  текст Анастасия Стоева

  Аз съм отмъщението.

  Тези думи резонират с емоционалната натовареност зад отговорния избор да браниш един град на границата на пълния морален разпад. The Batman кацна на големия екран на 4 март, променяйки завинаги възприятието ни за популярния супергерой на DC.

 • "Отново съм тук" вече и по HBO

  7 март 2022

  Лентата в памет на най-успешния български алпинист Боян Петров проследява пътя му от най-ранна детска възраст в родното Княжево до последния връх в живота му - осемхилядника Шиша Пангма.
 • Какъв е цветът на София?

  1 март 2022

  снимка Иван Шишиев

  За Париж казват, че се кипри в шоколадово кафяво, а за Лондон се мълви, че е обагрен в специфично зелено. Щом повечето европейски столици си имат своя (не)официална цветова окраска, то няма как да не се запитаме: „Какъв е цветът на София?“ С риск за някои въпросът ни да е безсмислен, а отговорът му нееднозначен, убеждението ни е непоклатимо – София е жълта!
 • Да разследваш невидимото

  21 февруари 2022

  текст Таня Трендафилова

  Повече от 130 години National Geographic работи за каузата на световното познание и разширяването на границите му, достигайки до милиони жадни за интересни факти и истории потребители. Една от навярно най-популярните документални продукции сред тази внушителна аудитория е дебютиралата през 2020 поредица Трафиканти с Мариана ван Зелер, изследваща в детайли структурата и механизмите на световните черни пазари. Погълнахме първи сезон на един дъх, а на 27 февруари в 22:00 настройваме таймерите за премиерата на втория и с нетърпение очакваме новите епизоди всяка неделя в същия час.
 • Космос - фантастика и документално кино

  21 февруари 2022

  Пътешествие отвъд земния хоризонт, Слънчевата система и Млечния път ни потапя в дълбините на открития Космос. Впускаме се в търсене на мистерии, любопитни факти и дори вечни философски въпроси с организаторите от Кинематограф и Клуб на пътешественика, които ни поднасят поредната доза анимация, игрално и документално кино на 23 февруари от 19:00 часа.
 • The Power of the Dog с 12 номинации за Оскар

  8 февруари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Дойде дългоочакваният миг да научим кои са номинираните филми за престижните филмови награди на Академията. Церемонията се излъчи онлайн с водещи Лесли Джордан и Трейси Елис Рос.
 • Какво ни очаква на 26-ия София Филм Фест?

  3 февруари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Остава само месец до официалното откриване на 26-ото издание на София Филм Фест. В международната програма се състезават 12 филма от Европа, Азия и Америка, а заглавията на 8 от тях вече са ни известни.
 • Джон Малкович по света и у нас

  20 януари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Американският актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович се насочва към България през 2024, за да се присъедини към екипа на Народния театър.
 • "5 минути София" - гледай, за да я обикнеш

  10 януари 2022

  Всичко, което разказва, показва, възхвалява, обхожда и разглежда тази наша вечна любов София, се нарежда първо в списъка ни с интереси. Ето защо с нескрито удоволствие ви съобщаваме, че на 10 януари стартират новите епизоди на дългоочакваната поредица 5 минути София, която точно в пет минути ни показва различни квартали, събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древната ни столица.
 • Сериалите на 2022

  6 януари 2022

  текст Таня Трендафилова

  През изминалата година телевизията ни беше ценен спътник в моментите, когато светът престана да бъде „навън“ и се ограничи в траекторията между леглото, хладилника и дивана. Пожелаваме си занапред застояването между четири стени да ни се случва все по-рядко, но каквото и да стане, сигурно е, че добавянето на още заглавия в плейлистите никога няма да ни омръзне. Ето какво ново се задава по тв платформите в идните месеци.
 • Тъмната страна на майчинството в "The Lost Daughter"

  5 януари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Режисьорският дебют на Маги Джиленхол е суров и безпощаден поглед към майчинството, какъвто киното рядко смее да покаже. Той разбива стереотипа за майчинския инстинкт и показва родителската отговорност с цялата ѝ тежест и безвъзвратност. Именно затова този филм е важен за демитологизирането на образа на жената, изобличавайки често осъждани, но твърде реални проблеми.
 • Пощенска кутия за приказки с "Петя на моята Петя"

  5 януари 2022

  Премиерата на Петя на моята Петя трябваше да се състои на Sofia Film Fest през март 2020, ала всички знаем какво ни сполетя тогава. Две години по-късно броим дните до 21 януари, когато филмът, посветен на Петя Дубарова, ще се появи на голям екран из киносалоните в България
 • 100 години по-късно

  29 декември 2021

  Един век след зараждането на Съюза на българските артисти честваме юбилея с документален филм по Българската национална телевизия.
 • Музикалният шедьовър „Анет“ с потенциал да бъде култов филм

  3 декември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Прожекцията на Анет започва с обръщение и молба от режисьора – публиката да не аплодира, да не пее, да не се прозява или смее, дори да не диша. Така и правим, защото от първата нота до финалните надписи този филм ни оставя без дъх.
 • Премиерите тази седмица - Бай Иван: Филмът, Заразно зло: Началото и още...

  2 декември 2021

  Разгръщаме лентите, които ще се прожектират в киносалоните от тази седмица насетне.
 • Програмата на "Кинематограф" за месец декември

  1 декември 2021

  Този декември екипът на Кинематограф ни е подготвил програма, изпълнена със зимни вълнения, загадъчни трилъри и стоплящи духа сцени. Събитията са тематични и има по нещо за всекиго. Въпреки това напомняме, че повечето от избраните филми не са подходящи за деца. Билетите за всички прожекции, с изключение на тази в Гьоте-институт, са на цена 10 лева.
 • „Паралелни майки“ на Педро Алмодовар – следата, която оставяме

  29 ноември 2021

  текст Анастасия Стоева

  „Историята не мълчи. Колкото и да я присвояват, разчленяват и изопачават, човешката история просто отказва да остане със запушена уста.“

  С този цитат на уругвайския журналист Едуардо Галеано завършва новият филм на Педро Алмодовар Паралелни майки. В известен смисъл тези две изречения наистина запечатват есенцията на лентата – чрез приемствеността на поколенията историята продължава да живее.
 • Прологът на Jurassic World: Dominion с един по-реалистичен облик на динозаврите

  24 ноември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Поредицата Jurassic Park всява ужас, възхита и страхопочитание в душите на поколения наред. Навярно много от нас помнят трепкащия образ на велоцирапторите в стария обемист телевизор късно вечер, оживял по-късно през нощта в детските ни сънища. Макар и вече позабравили мечтата да се покатерим на гърба на диплодока и да се повозим, ние все още с копнеж обръщаме поглед 65 милиона години назад във времето, когато на Земята са властвали тези великолепни създания.