Какво не знаехме за… Франсис Макдорманд

26 април 2021
"Когато бях на 40, казах на съпруга си, че като навърша 65, ще се прекръстя на Фърн, ще пропуша, ще пия бърбън и ще тръгна нанякъде с караваната си."


Днес Франсис е на 63 и всичко изброено го драска в тефтера като свършено (единствено заменя бърбъна с текила) с последния филм, за който взима Оскар за главна роля, Земя на номади. Това е третата статуетка от Академията, за която освобождава място на рафта си, а повече за режисьора, довел я на снимачната площадка, четем тук. Познаваме Франсис с убийствени роли във филми като Три билборда извън града, Фарго, като я чакаме и за The French Dispatch от Уес Андерсън.

 

Малките градчета и големите филми
Пасторът Върнън Макдорманд и жена му Норийн я осиновяват, когато е само на годинка, но не остава единствено дете задълго, защото в новия си дом се среща с Дот и Кенет – също осиновени. Детството им минава под небето на малки градчета в Щатите, а когато е в гимназията, Франсис решава, че ще бъде актриса. Разчертава пътя си правилно и първата ѝ сериозна актьорска дестинация е роля в пиесата In a Fine Castle на Дерек Уолкът, поставена в Тринидад. Само две години по-късно братята Коен я вземат във филма си Blood Simple, където се запознава с бъдещия си съпруг Джоел Коен. Възхищението на Братята не остава тайна, защото това не е единствената тяхна лента, в чийто списък Макдорманд присъства. Продължава със заглавия като Почти известни, Момчета чудо и Трансформърс, но те са само капка в морето от добри попадения.

Ролите и репликите
Всъщност за нея е трудно да приеме ролята в Момчета чудо, защото не е убедена, че това е нещо, което трябва да се изиграе от жена на средна възраст. Но фактът, че героинята ѝ е бременна, без съмнение помага. За Lone Star от 96-а пък казва, че е била в будно състояние само като е трябвало да се облече в образа си: "Отивах на снимачната площадка, отварях уста, казвах репликите си, заспивах на обяд за час и половина, събуждах се, довършвах репликите си и се прибрах у дома. И това беше идеална работа". Това е и моментът, в който заедно с Джоел осиновяват своя син Педро от Парагвай.


70-те
За Франсис напускането на дома и порастването дават началото на свободата. Когато се мести в Ню Йорк, за известно време дели жилище с актрисата Холи Хънтър, която я описва като "толкова страхотна, колкото изглежда". През 70-те се събира с хора, с които изследва себе си, но не може да нарече отношенията им връзка. Макдорманд казва, че дължи емоционалното си развитие на жените, и нарича близостта си с тях "връзка", докато експериментира и с мъже. Но все пак тази част от живота ѝ си остава лично нейна и нямаме против, все пак ни дава паметни изпълнения, за които с право изнася речи на най-престижните сцени.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.