Премиерите тази седмица: Круела, Нито звук 2 и още...

27 май 2021
Ето какво влиза в кината от 28 май:


След Господарка на злото Disney осъзна, че когато им дадеш главната роля, и най-заклетите злодеи могат да пълнят кинозалите дори по-добре от някои принцеси. Особено когато в светлината на прожекторите попадне такъв комплексен персонаж като шармантната Круела де Вил, за която лудостта и създаването на неприятности са не просто недостатък на характера, а модно послание. В тази оригинална пълнометражна версия на студиото тя все още е дяволита млада дама с изтънчен усет за дизайн и неутолима жажда за пакости, чийто зъл гений прозира далеч преди появата на отличителните ѝ черно-бели кичури. Точно преди да се превърне в любителката на кожени палта и кошмара на всички далматинци в Лондон, Круела ще разчисти пътя си към висшата мода и отмъщението по единствения ѝ познат начин: с огън и жупел.    

  

Радваме се, че Джон Красински и Paramount устояха на изкушението да пуснат Нито звук 2 за стриймване и отложиха световното му разпространение с повече от година, защото това е филм, който трябва да се гледа в тъмен киносалон с професионална озвучителна система (въпреки че и тук, както в първата част, тишината е най-надеждният инкубатор на съспенса). Трите години между двата филма се стопяват за едно зареждане на пушката, с която героинята на Емили Блънт се закани да посрещне пълчищата човекоядни извънземни, превзели света, след като се разбра, че слабото им място е сигналът от кохлеарния имплант на дъщеря ѝ. Без да си поеме дъх, действието във втора част продължава да следва овдовялото семейство Абът по петите, но не преди да ни почерпи с вледеняваща throwback сцена на ден 1 от нашествието, за да видим с очите си как паякообразните гадини се материализират от нищото и започват да сеят хаос и разруха на планетата, отново без да получим обяснение защо. Обратно в настоящето ни чакат нови герои (непоклатим Килиън Мърфи), значително повече диалог, педантично оркестриран ужас и дебнещото усещане, че опасността има повече от едно лице.

   

Момиче с потенциал
"Отмъщението е ястие, което се сервира най-добре студено" – и с методологично внимание към детайла, прибавя главната (анти)героиня в горещата сплав между трилър и черна комедия, с която актрисата Емералд Фенел влезе от летящ старт във филмовата режисура. Триумфално преминалият през последния сезон на наградите Момиче с потенциал е манифест на войнстващото правосъдие, прикрито под заблуждаващо захаросана повърхност – точно като своя протагонист от женски род. Белязана от травмата на своя приятелка, станала жертва на изнасилване, миловидната, но движена от стоманена решимост Каси превръща изобличаването на потенциални хищници в цел на съществуването си и се заклева да почерпи всеки участник в страданието на някоя жена с порция от собствената му отрова. Каквото и да ѝ струва това.    

      

Повелителят на дракони
За последно видяхме рисуван огнедишащ звяр на голям екран преди две години, когато симпатичният Беззъб от Как да си дресираш дракон летя наоколо. Неговият германски побратим Файърдрейк също идва от популярна детска книжка, но с това се изчерпва всяка прилика между двамата, защото последният е само една трета от необичаен отбор юнаци. Уморен от непрестанните опити на човеците да унищожат последното драконово убежище, нашият крилат герой със сребриста броня и авантюристична натура потегля на поход в търсене на митична обетована земя с дяволит горски дух и едно смело момче за компания.     

   

Муза
Муза е история за отдавна залязъл и омърлушен музикант и не по-малко чудатия му съсед. Заедно откриват мистериозните начини, по които се проявява вдъхновението. Понякога Музата изненадва, крещи или шепне, а друг път дори удря шамари.     

   

Шарлатан
Сърцераздирателна история за човек, надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.           

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.