Братство - руското кино-огледало на ада в Афганистан

17 август 2021 Димитър Димитров
Някои твърдят, че е постен московски еквивалент на Спасяването на редник Райън. Други го считат за далеч по-разтърсваща продукция по действителен случай от финалните месеци на съветската инвазия в Афганистан.


С излизането си на екран точно на 9 май 2019 година, лентата на Павел Лунгин взривява руското общество и предизвиква остри реакции на депутати, армейци и ветерани. Критиците твърдят, че сюжетът е в разрез с историческата истина и непатриотично обругава военното величие на Кремъл. Сухата статистика обаче отчита 15 000 убити и 53 000 ранени съветски войници, както и между 75 000 и 95 000 загинали бойци сред муджахидините между 1979 и 1989 година. По правило най-много погубени наброяват цивилните с максимум 1,5 милиона жертви и над 5 милиона бежанци. Десетгодишната съветска авантюра поставя основите на тотално провалената държава, където трагедия, разруха и кръвопролития царуват до днес.


Братство се основава на мемоарите на генерал Николай Ковальов, който не сипе възхвали и не пести автентични войнишки истории за страх, травми и повсеместна смърт. В случая синът на висш съветски военен попада в плен на муджахидините, а финалната мисия на група руски бойци е да го избавят, преди да напуснат Афганистан завинаги. На война, в която всичко е позволено, нищо не протича точно по план. Договорката с тарторите на муджахидините пропуска ролята на изстрадалото местно население в уравнението.

Повече от 20 години след събитията от филма американската публика вижда в него урок, който военното ръководство в Белия дом и Пентагона можеше да научи по-рано. Пък и не по най-трудния начин. Всички сме чували израза „като на кино“, но малко от нас са преживели реалния ужас, белязал Афганистан поне през последните 40 години. Лента като Братство въздейства на възприятията по-дълго от тридневния атеншън спан на нюзфийда ни. За ангажираните със съдбата на афганистанския народ стига да припомним цитата от Халед Хосейни: „Афганистан е земя с много деца, ала с малко детство.“

Братство е отличен с приз за най-добър сценарий на Международния филмов фестивал в Шанхай през 2019, а ако се чудите къде да го гледате, HBO GO имат отговор.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.