Locke & Key - от комикса до Netflix

1 септември 2021 текст Десислава Желева
Stranger Things среща Dark и в един от най-новите сериали на Netflix. Locke & Key е базиран на едноименната поредица комикси на Джо Хил (синът на Стивън Кинг), която излиза от 2008 до 2013 година. Сериалът е малко по-мрачен от споменатите му филмови събратя и е доста по-лесен за схващане от комиска, където нещата са по-брутални и мрачни. Това обаче не го прави безинтересен. Епизодите бързо оковават зрителя в мистериозната си и магична атмосфера, която е типична за повечето истории на Стивън Кинг. Не е изненадващо, че Джо Хил се движи в неговия кръг от теми и настроения. Хубавото обаче е, че вместо да копира баща си, той успява да намери свой кът в литературните вълшебни мрачнини.


В Locke & Key герои са семейство Лок, преживели трагично събитие, при което бащата е убит е от свой ученик. За да започнат на чисто, те се местят във фамилното имение, където таткото е отраснал, но по неясни причини винаги е отказвал да се завърне. Така двама братя, една сестра и една майка пристъпват прага на дома на семейство Лок - огромна, прашна къща с безброй стаи, безкраен двор с особени пристройки и много, много тайни. В комиксите градчето носи името Лъвкрафт, очевидно кръстено на великия автор на свръхестествени романи и разкази на ужасите Х. Ф. Лъвкрафт. Създателите на сериала обаче явно решават да спестят това на зрителите и го кръщават Матисън на името на друг хорър автор Ричард Матисън). Промяната най-вероятно се дължи на факта, че последните години се появиха обвинения в расизъм спрямо Лъвкрафт и от Netflix явно са решили да се застраховат, бягайки от всякакви асоциации с него.

А ето и как започва интересното:
Боуди, Тайлър и Кинси са трите деца на семейство Лок. Както подобава класиката, най-малкото хлапе решава да изследва къщата и попада на оградена от решетки пристройка, в която има дълбок кладенец. На дъното на кладенеца живее Ехо - особена млада жена, която иска от Боуди да намери ключ. Един конкретен ключ. Оказва се, че в цялото имение са скрити ключове, които нашепват за местонахождението си на конкретни хора и само те могат да ги открият. Боуди е един от тях и с изумление научава, че всеки от ключовете има сила - един може да те отведе на всяко кътче по света, стига да си помислиш за него, друг може да те вкара в главата и мислите на някого, а трети те изпраща на ръба между живота и смъртта, превръщайки те в дух. Както обикновено се получава в такива истории, има и едни ужасни демони, които ламтят за ключовете, за да осъществят с тяхна помощ пъклените си планове.

Сериалът е красиво заснет, динамичен и подходящ за всякакъв вид аудитория. Достатъчно симпатичен е, за да се превърне в свеж начин за почивка, както на по-млади зрители, така и на по-възрастни, които са запазили обичта си към вълшебното и приключенското. А и атмосферата наистина е перфектната комбинация между мрачно, мистериозно и уютно. Първият сезон на Locke & Key излиза през февруари 2020 година, а вторият е на крачка разстояние и идва този октомври. Сериалът е чудесен избор за онези, които някога са харесвали Хрониките на Нарния, Поредица от злополучия или по-модерните сериали (отново по комикс) като Umbrella Academy.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.