• Алехандро Ходоровски: 7 задължителни филма

  26 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Сюрреалистичната визуална поезия, изтъкана от абсурдизъм, който тенденциозно не се взема на сериозно. Така бихме квалифицирали визуалните експерименти на Алехандро Худоровски, които за по-удобно наричаме кино.
 • Филм на седмицата: Minari

  24 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Откровената и лична история, инжектирана в изкуството, почти винаги разнася универсално послание по повърхността, на която всички бихме могли да поседнем, за да се почувстваме разбрани.
 • Италия в две жени: Лорен и Белучи

  19 март 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Винаги напролет се сещаме за нея. За уханието ѝ, извивките ѝ, вкусната ѝ храна, тесните ѝ улички, атмосферата ѝ и онова усещане за dolce far niente, за което всички мечтаем насред тези трудни времена.
 • Избрано от София Филм Фест

  19 март 2021

  Фактът, че най‑мащабното филмово събитие у нас е част от културния ни живот вече четвърт век е достатъчен повод да поровим из програмата за още съкровища. И тази година селекцията от заглавия на София Филм Фест е внушителна, затова подпомагаме избора ви с три от нашите фаворити.
 • Тери Гилиъм: 10 задължителни филма

  17 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Той е представител на един изчезващ вид творци – артистите, които правят изкуство, без да се вземат прекалено на сериозно.
 • Филм на седмицата: Cherry

  16 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Чистите военни филми са изчезващ жанр – по обясними причини никой вече не намира романтика в смъртта на бойното поле.
 • Михаел Ханеке: 10 задължителни филма

  12 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Има филми, които успокояват, има филми, които напрягат, има ги и филмите на Михаел Ханеке. Те нагнетяват по един специфичен начин и са толкова въздействащи, че обикновено едно гледане ти стига за цял живот.
 • Рим в няколко филма

  12 март 2021

  текст Калоян Благоев © 2012 - Sony Pictures Classics

  Както е казал Федерико Фелини, "Рим няма нужда да създава култура – той е самата култура!". Освен че е родно място на едни от най-великите режисьори в историята на киното като Серджо Леоне, Лукино Висконти и Дарио Ардженто, Рим е дарил света със звезди като София Лорен, Изабела Роселини и Орнела Мути.
 • Премиерите тази седмица: Двете страни на чудесата и още...

  12 март 2021

  Ето кои филми влизат в кината тази седмица:
 • Филм на седмицата: Мавританецът

  10 март 2021

  текст Тео Чепилов

  В повечето случаи при съдебните драми нещата са ясни – имаме добрия адвокат, лошия прокурор и мистериозния обвиняем с големия обрат накрая виновен или не.
 • Филм на седмицата: Judas and the Black Messiah

  5 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Политическото кино винаги е било трудна материя, но сега повече от всякога, защото всички вече имат мнение, най-често радикално и коренно противоположно.
 • Телевизия и кринолини

  5 март 2021

  Във времена, когато границите между кино и телевизия се размиват все повече, а стрийминг платформите дърпат все по-здраво юздите на масовия вкус, сценаристи и режисьори са принудени да впрягат цялата си изобретателност в битката за рейтинги.
 • Коя е Клоуи Джао и защо всички повтарят името ѝ?

  4 март 2021

  текст Тео Чепилов © 2017 Sony Pictures Classics

  Тя направи най-американския филм от години насам, въпреки че по произход е от Китай. Очевидно това не влияе върху изкуството ѝ, а може би липсата на тези граници я хвърли в небето като първата жена, която си тръгва със Златен глобус за най-добър драматичен филм и най-добър режисьор (и двата за Nomadland) от церемонията преди броени дни.
 • Барселона в няколко филма

  26 февруари 2021

  текст Калоян Благоев

  Барселона е любим град за хората на изкуството. Не само защото там живеят и творят Пабло Пикасо, Антони Тапиес, Жоан Миро, Луиса Видал, Джоан Броса, а в съвремието El Pez и Sixeart, а и заради добрата комбинация от климат, море, планина и уникална архитектура.
 • Антиутопично кино – 13 класики в жанра

  26 февруари 2021

  текст Тео Чепилов

  Антиутопията идва като предупреждение, все повече навлизащо в реалността – това са филми, в които човечеството е направило всички погрешни избори по пътя и се е озовало в тъжен свят, пълен с реална и морална разруха.
 • Премиерите тази седмица: Малките неща, Медена земя и още...

  25 февруари 2021

  Дензъл Уошингтън и Рами Малек преследват маниакален убиец, а главният заподозрян е Джаред Лето. Мила Йовович и нейният отряд се озовават в друго измерение, а една жена пее на пчелите и понякога ходи до столицата на Македония, за да продава своя мед. Всички те влизат в кината тази седмица:
 • Всички мразим Розамунд Пайк в I Care a Lot

  23 февруари 2021

  текст Тео Чепилов

  Розамунд Пайк ни гледа от екрана като злодея Марла Грейсън в I Care a Lot и с нея прави Ейми Елиът-Дън от Не казвай сбогом да изглежда като монахиня. С ръка на сърцето можем да твърдим, че това е едно от най-добрите ѝ актьорски попадения, но това е само част от причините да отделяме тези редове.
 • Мартин Скорсезе: 10 задължителни филма

  19 февруари 2021

  текст Тео Чепилов

  Мартин Скорсезе е универсално признат за най-добрия жив режисьор най-вече заради умението си да се разхожда до различни жанрове с краен резултат, при който става трудно да го сгрешим с някой друг.
 • Филм на седмицата: Малкълм и Мари

  19 февруари 2021

  текст Тео Чепилов

  Преди да потече по стрийминг платформата Netflix, ви брифирахме за тази анатомия на чувствата между четири стени ето тук. Сега замахваме към всичко това от гледната точка на зрители, така че четете внимателно.
 • Премиерите тази седмица: Том и Джери, Връзки и още...

  19 февруари 2021

  Тази седмица в кината влизат: