• "Фрактурата": кризата като спойка в човешките отношения

  13 юни 2022

  текст Анастасия Стоева

  Филмът на Катрин Корсини типично по френски намира перфектния баланс между комични ситуации и изключително сериозни проблеми. Фрактурата е проникновен, човешки и изпълнен с емпатия, издигайки състраданието като една от основните човешки добродетели.
 • Майсторски клас с Камен Калев

  23 май 2022

  Фестивалът за българско кино Васил Гендов приключи, но съпътстващите събития продължават с един интересен майсторски клас на режисьора Камен Калев.
 • "Уроци по немски" с награда за най-добра режисура и най-добър филм

  16 май 2022

  На 15 май връчиха наградите на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов. Артистите се състезаваха в три категории: игрално, анимационно и документално кино. Това, което отличава фестивала Васил Гендов, е специалното обърнато внимание на всяка професия в областта - от оператори до актьори, от сценаристи до монтажисти.
 • Отмъщението и провидението във „Викингът“ на Робърт Егърс

  20 април 2022

  текст Анастасия Стоева

  От мистичните огньове на ритуалната инициация, през дебрите на древните руски земи, до величествените зъбери и зелените равнини на Исландия – Викингът е пътешествие в посока осъществяване на себе си като част от механизмите на Вселената.

 • Пътешествие "Отвъд" обяснимото

  19 април 2022

  Научихме, че днес в 17:00 се състои премиерата на късометражния филм Отвъд на режисьорското дуо Петър Бояджиев и Николай Драганов. Освен с участието на имена като Димо Алексиев и Кремена Деянова, филмът привлече вниманието ни с мрачната си, но оригинална атмосфера и препратките си към актуални теми, свързани с пандемията.

  Гледаме Отвъд онлайн на noblink.bg, а за да го преживеем отново на голям екран, следим програмата на Кинематограф.

   

 • Апостоли на европейското кино

  14 април 2022

  текст Ивайло Александров

  Заглавието може да звучи преднамерено помпозно, но говорейки за двама от най-ярките творци на европейското кино, свободно можем да си служим с библейска терминология. Религията е застъпена силно във филмите и на Пазолини, и на Тарковски – и двамата режисьори разгръщат сюжети, свързани с християнството, за да подчертаят социални или духовни въпроси. А филмите им говорят толкова въздействащо, че властите в родините им са принудени да им отнемат гласовете. За да ги накарат да отекват оглушително и днес, десетилетия след смъртта на двамата творци.
 • Модерните „Оскари“

  28 март 2022

  текст Анастасия Стоева

  Тазгодишната церемония по връчването на наградите на Академията се завърна в Dolby Theater, но настроението беше меко казано различно. Поради скандала около противоречивите шеги на Кевин Харт в онлайн пространството през 2018, три години поред празненството се провеждаше без водещ. 94-тото издание за сметка на това се сдоби не с един, а с трима – Реджина Хол, Уанда Сайкс и Ейми Шумър.
 • Понякога сънувам, че умирам

  25 март 2022

  Късометражният филм на Златан Деков Понякога сънувам, че умирам по прям и директен начин разглежда проблема за социалните мрежи като изкривено мерило за себестойност. В непрестанна борба за приемане на себе си главната героиня, умело изиграна от Девина Василева, се разкъсва между реалността, съня и изопаченото присъствие в дигиталния свят.

 • Пъстрият свят на Брьогел в „Мелницата и кръстът“

  24 март 2022

  текст Анастасия Стоева

  Всички събития, които променят света, остават незабелязани за тълпата.

  Това е един от основните мотиви в завладяващия филм на полския режисьор, музикант и писател Лех Майевски Мелницата и кръстът.

  Лентата всъщност е адаптация по едноименната творба на Майкъл Гибсън. Тази книга далеч не е художествена обаче. Става въпрос за изкуствоведско есе, дълго около 200 страници, което изследва в дълбочина творчеството на Питер Брьогел Стари. Трудът се фокусира върху платното му Пътят към Голгота, което днес се намира в Kunsthistorisches Museum във Виена.

 • "Петя на моята Петя" тръгва на околосветско пътешествие

  21 март 2022

  След зашеметяващия успех и рекордна посещаемост из българските киносалони, Петя на моята Петя на режисьора Александър Косев започва световно турне.
 • Седем филма за властта срещу медиите

  15 март 2022

  текст Димитър Димитров и Анастасия Стоева

  Късната новинарска емисия на руския Первый канал обиколи целия свят за броени часове. Докато водещата Екатерина Андреева съобщава за взаимодействието между Русия и Беларус против глобалните санкции срещу двете държави, зад гърба ѝ връхлита редакторката на новините Марина Овсянникова. Няколко секунди пред камерата ѝ стигат, за да отправи посланието си към всички руски зрители, а и към цялото човечество: „Не на войната в Украйна. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат.“

  Надяваме се Марина Овсянникова скоро да излезе от руския арест, без да се нарушават човешките ѝ права. Пожелаваме ѝ да получи адекватна юридическа защита, справедливост, а защо не и Нобелова награда за мир, която да ѝ се връчи лично на присъствена церемония след някоя и друга постковид година. Дотогава сме ви приготвили вълнуващ списък със седем забележителни ленти от САЩ, Индия, Германия, България и Румъния, посветени на битката между медии и власт за повече прозрачност, свобода на информация и изразяване.
 • Новото лице на Батман

  8 март 2022

  текст Анастасия Стоева

  Аз съм отмъщението.

  Тези думи резонират с емоционалната натовареност зад отговорния избор да браниш един град на границата на пълния морален разпад. The Batman кацна на големия екран на 4 март, променяйки завинаги възприятието ни за популярния супергерой на DC.

 • "Отново съм тук" вече и по HBO

  7 март 2022

  Лентата в памет на най-успешния български алпинист Боян Петров проследява пътя му от най-ранна детска възраст в родното Княжево до последния връх в живота му - осемхилядника Шиша Пангма.
 • Какъв е цветът на София?

  1 март 2022

  снимка Иван Шишиев

  За Париж казват, че се кипри в шоколадово кафяво, а за Лондон се мълви, че е обагрен в специфично зелено. Щом повечето европейски столици си имат своя (не)официална цветова окраска, то няма как да не се запитаме: „Какъв е цветът на София?“ С риск за някои въпросът ни да е безсмислен, а отговорът му нееднозначен, убеждението ни е непоклатимо – София е жълта!
 • Да разследваш невидимото

  21 февруари 2022

  текст Таня Трендафилова

  Повече от 130 години National Geographic работи за каузата на световното познание и разширяването на границите му, достигайки до милиони жадни за интересни факти и истории потребители. Една от навярно най-популярните документални продукции сред тази внушителна аудитория е дебютиралата през 2020 поредица Трафиканти с Мариана ван Зелер, изследваща в детайли структурата и механизмите на световните черни пазари. Погълнахме първи сезон на един дъх, а на 27 февруари в 22:00 настройваме таймерите за премиерата на втория и с нетърпение очакваме новите епизоди всяка неделя в същия час.
 • Космос - фантастика и документално кино

  21 февруари 2022

  Пътешествие отвъд земния хоризонт, Слънчевата система и Млечния път ни потапя в дълбините на открития Космос. Впускаме се в търсене на мистерии, любопитни факти и дори вечни философски въпроси с организаторите от Кинематограф и Клуб на пътешественика, които ни поднасят поредната доза анимация, игрално и документално кино на 23 февруари от 19:00 часа.
 • The Power of the Dog с 12 номинации за Оскар

  8 февруари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Дойде дългоочакваният миг да научим кои са номинираните филми за престижните филмови награди на Академията. Церемонията се излъчи онлайн с водещи Лесли Джордан и Трейси Елис Рос.
 • Какво ни очаква на 26-ия София Филм Фест?

  3 февруари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Остава само месец до официалното откриване на 26-ото издание на София Филм Фест. В международната програма се състезават 12 филма от Европа, Азия и Америка, а заглавията на 8 от тях вече са ни известни.
 • Джон Малкович по света и у нас

  20 януари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Американският актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович се насочва към България през 2024, за да се присъедини към екипа на Народния театър.
 • "5 минути София" - гледай, за да я обикнеш

  10 януари 2022

  Всичко, което разказва, показва, възхвалява, обхожда и разглежда тази наша вечна любов София, се нарежда първо в списъка ни с интереси. Ето защо с нескрито удоволствие ви съобщаваме, че на 10 януари стартират новите епизоди на дългоочакваната поредица 5 минути София, която точно в пет минути ни показва различни квартали, събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древната ни столица.