• Сериалите на 2022

  6 януари 2022

  текст Таня Трендафилова

  През изминалата година телевизията ни беше ценен спътник в моментите, когато светът престана да бъде „навън“ и се ограничи в траекторията между леглото, хладилника и дивана. Пожелаваме си занапред застояването между четири стени да ни се случва все по-рядко, но каквото и да стане, сигурно е, че добавянето на още заглавия в плейлистите никога няма да ни омръзне. Ето какво ново се задава по тв платформите в идните месеци.
 • Тъмната страна на майчинството в "The Lost Daughter"

  5 януари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Режисьорският дебют на Маги Джиленхол е суров и безпощаден поглед към майчинството, какъвто киното рядко смее да покаже. Той разбива стереотипа за майчинския инстинкт и показва родителската отговорност с цялата ѝ тежест и безвъзвратност. Именно затова този филм е важен за демитологизирането на образа на жената, изобличавайки често осъждани, но твърде реални проблеми.
 • Пощенска кутия за приказки с "Петя на моята Петя"

  5 януари 2022

  Премиерата на Петя на моята Петя трябваше да се състои на Sofia Film Fest през март 2020, ала всички знаем какво ни сполетя тогава. Две години по-късно броим дните до 21 януари, когато филмът, посветен на Петя Дубарова, ще се появи на голям екран из киносалоните в България
 • 100 години по-късно

  29 декември 2021

  Един век след зараждането на Съюза на българските артисти честваме юбилея с документален филм по Българската национална телевизия.
 • Музикалният шедьовър „Анет“ с потенциал да бъде култов филм

  3 декември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Прожекцията на Анет започва с обръщение и молба от режисьора – публиката да не аплодира, да не пее, да не се прозява или смее, дори да не диша. Така и правим, защото от първата нота до финалните надписи този филм ни оставя без дъх.
 • Премиерите тази седмица - Бай Иван: Филмът, Заразно зло: Началото и още...

  2 декември 2021

  Разгръщаме лентите, които ще се прожектират в киносалоните от тази седмица насетне.
 • Програмата на "Кинематограф" за месец декември

  1 декември 2021

  Този декември екипът на Кинематограф ни е подготвил програма, изпълнена със зимни вълнения, загадъчни трилъри и стоплящи духа сцени. Събитията са тематични и има по нещо за всекиго. Въпреки това напомняме, че повечето от избраните филми не са подходящи за деца. Билетите за всички прожекции, с изключение на тази в Гьоте-институт, са на цена 10 лева.
 • „Паралелни майки“ на Педро Алмодовар – следата, която оставяме

  29 ноември 2021

  текст Анастасия Стоева

  „Историята не мълчи. Колкото и да я присвояват, разчленяват и изопачават, човешката история просто отказва да остане със запушена уста.“

  С този цитат на уругвайския журналист Едуардо Галеано завършва новият филм на Педро Алмодовар Паралелни майки. В известен смисъл тези две изречения наистина запечатват есенцията на лентата – чрез приемствеността на поколенията историята продължава да живее.
 • Прологът на Jurassic World: Dominion с един по-реалистичен облик на динозаврите

  24 ноември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Поредицата Jurassic Park всява ужас, възхита и страхопочитание в душите на поколения наред. Навярно много от нас помнят трепкащия образ на велоцирапторите в стария обемист телевизор късно вечер, оживял по-късно през нощта в детските ни сънища. Макар и вече позабравили мечтата да се покатерим на гърба на диплодока и да се повозим, ние все още с копнеж обръщаме поглед 65 милиона години назад във времето, когато на Земята са властвали тези великолепни създания.

 • Предколеден подарък - Sofia DocuМental онлайн

  18 ноември 2021

  текст Димитър Димитров

  В края на лятото поехме на пътешествия из необятния свят на Sofia DocuMental - фестивала на смелото кино с фокус върху човешките права. Току преди същинската зима коледните кино подаръци подраняват с онлайн издание на феста и подбрана селекция от най-добрите му филми, достъпни единствено в България между 9 и 19 декември.
 • „Порталът“ – мост между носталгия, любов и смърт

  8 ноември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Филмите за пътуване във времето не пропускат да очароват зрителите с комплексния си многопластов сюжет и преобръщането на причинно-следствените връзки. Когато последваме някой герой в пътуването му между миналото, настоящето и бъдещето, сюжетните линии се разклоняват, дублират се и се изменят, залозите се вдигат, а напрежението се покачва.
 • Ловът на трюфели – игра на криеница с природата

  29 октомври 2021

  Щастието е относително понятие, върху чието значение философите размишляват от стотици години. За ценителите на малките удоволствия в живота то се открива в простичките детайли – насладата от хубавата храна, хармонията с природата, гласа на кукумявката в нощта. В този смисъл източникът на радостта е мимолетен, но ехото му резонира в душата ни дълго след това.

 • Ужаси от старите ленти

  28 октомври 2021

  текст Таня Трендафилова

  Хорърите сграбчват публиката за гърлото още от ерата на нямото кино, уповавайки се единствено на елементи от първичния филмов език, затова сваляме шапка и присъждаме екстра точки за изобретателност на режисьорите им. Навръх Хелоуин предпочетохме да заменим кървавите слашъри с черно-белите класики в жанра – даваме ви три щедро сиропирани със съспенс причини защо.
 • Дюн - епично пътешествие през времето и пространството

  22 октомври 2021

  текст Ража Ел Мадхун

  2021 година, месец октомври. Часът е 11:00 преди обед. Пред мен се простира огромният киноекран. Веднага след началото на прожекцията на Дюн обаче се транспортираме в много далечно бъдеще и вече годината е 10191, , а човечеството е в процес на технологичен подем и душевен упадък. За минути напълно забравям за планетата Земя. Всъщност, тези, които вече са чели научнофантастичния бестселър на Франк Хърбърт отпреди почти 60 години, знаят, че според сюжета човечеството отдавна не се намира на нея.
 • Избрано от CineLibri

  14 октомври 2021

  текст Таня Трендафилова

  Преди официално да ни залее масовата Хелоуин истерия, разполагаме с още цели две седмици да поглезим ценителя в себе си с изискани хапки кино от програмата на продължаващия литературно-филмов фестивал CineLibri. Екранизираните заглавия тази година са 49 и до едно си струват билета за прожекция (или онлайн абонамента), но тук се спираме на 10, за които да се оглеждате с повишено внимание.
 • „Страх“ на Ивайло Христов – българското предложение за „Оскар“

  13 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Вече е ясно българското предложение за Оскар за идната 2022 година. Филмът на Ивайло Христов Страх се състезава за предстоящите номинации за наградите на Академията с филмови продукции от 33 държави. С монохромната си визия и актуална тематика Страх преборва предубежденията и ни призовава да погледнем отвъд различията между хората.
 • Майсторството на саундтрака в хорър киното

  12 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Мрачните октомврийски дни са перфектният декор за зловещо настроение. Улиците вечер стават все по-празни, а миризмата на дъжд и белите ореоли около уличните лампи провокират въображението ни да търси нещо подозрително навсякъде: „Видя ли онази сянка там преди малко? Не върви ли някой след мен? Защо прозорците на тази изоставена къща са зазидани?“
 • "Аферим!" - връзка между миналото и настоящето

  7 октомври 2021

  текст Деметра Георгиева

  В началото на октомври посрещнахме първото издание на филмовия мини-фестивал CineRoma. Събитието се организира съвместно от Гьоте-институт и Дом на киното като част от проекта Медиен инкубатор. Целта на CineRoma е да представи селекция от филми, създадени от или за ромското общество на Балканския полуостров, както и да инициира диалог за отношението към тази етническа група. Сред подбраните филми е Аферим! на румънския режисьор Раду Жуде. Филмът е избран за финална прожекция на фестивала и е представен от българския продуцент, работил по него - Росица Вълканова.
 • Променяща се София през погледа на българското кино

  6 октомври 2021

  Проектът на списание Кино ни позволява да надникнем в миналото на любимата ни София с десет безплатни онлайн прожекции на български филми.
 • Какво не знаехме за… Фран Дрешер

  30 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  На 30 септември дамата с дрезгавия глас навършва 64 години. Фран Дрешер, позната от култовия сериал Гувернантката, се превръща в една от иконите на 90-те години в САЩ. С над 40 години опит на екрана тя се отличава по всеки възможен начин от изгряващите звезди на своето време, но се изстрелва към успеха и пленява сърцата на милиони.