• Какво не знаехме за… Фран Дрешер

  30 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  На 30 септември дамата с дрезгавия глас навършва 64 години. Фран Дрешер, позната от култовия сериал Гувернантката, се превръща в една от иконите на 90-те години в САЩ. С над 40 години опит на екрана тя се отличава по всеки възможен начин от изгряващите звезди на своето време, но се изстрелва към успеха и пленява сърцата на милиони.
 • The Chair – 21-ви век в една катедра по литература в САЩ

  14 септември 2021

  текст Десислава Желева

  Корейка, млада чернокожа дама и възрастна бяла жена влизат в един бар.... Всъщност, в университет. Така започва не виц за расовото разнообразие, а историята в най-новия сериал по Netflix.
 • Жените наистина плачат - премиера

  14 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  Макар заглавието да създава очакване за женски сълзи, филмът представя много повече от това. Жените наистина плачат може да е художествена измислица за някои, ала за други е самата реалност. Посрещаме есента с многообещаващата копродукция между България и Франция.
 • Locke & Key - от комикса до Netflix

  1 септември 2021

  текст Десислава Желева

  Stranger Things среща Dark и в един от най-новите сериали на Netflix. Locke & Key е базиран на едноименната поредица комикси на Джо Хил (синът на Стивън Кинг), която излиза от 2008 до 2013 година. Сериалът е малко по-мрачен от споменатите му филмови събратя и е доста по-лесен за схващане от комиска, където нещата са по-брутални и мрачни. Това обаче не го прави безинтересен. Епизодите бързо оковават зрителя в мистериозната си и магична атмосфера, която е типична за повечето истории на Стивън Кинг. Не е изненадващо, че Джо Хил се движи в неговия кръг от теми и настроения. Хубавото обаче е, че вместо да копира баща си, той успява да намери свой кът в литературните вълшебни мрачнини.
 • Братство - руското кино-огледало на ада в Афганистан

  17 август 2021

  Димитър Димитров

  Някои твърдят, че е постен московски еквивалент на Спасяването на редник Райън. Други го считат за далеч по-разтърсваща продукция по действителен случай от финалните месеци на съветската инвазия в Афганистан.
 • Филм на седмицата: Диего Марадона

  13 юли 2021

  Хубен Хубенов

  „Ако бях Марадона, щях да живея като него. Ако бях Марадона, никога нямаше да греша“, пее Ману Чао (или Хосе-Мануел Томас Артур Чао).
 • Филм на деня: Като за последно

  10 юни 2021

  Тео Чепилов

  Въпреки че има 17 лица на плаката, за публиката това е филмът с Мария Бакалова. Oгромна част от зрителите именно тук за първи път ще гледат на екран най-споменаваната родна актриса напоследък. Участието ѝ в лентата доказва, че всички хвалебствия по неин адрес са напълно заслужени.
 • Филм на седмицата: Човек на гнева

  9 юни 2021

  Тео Чепилов

  Новият филм на Гай Ричи е връщане обратно към корените – криминална история, обир и Джейсън Стейтъм с доста повече екшън и по-малко хумор от обикновено.
 • Премиерите тази седмица - Като за последно, Човек на гнева и още...

  4 юни 2021

  Ето какво ново предлагат киносалоните от 4 юни:
 • Филм на седмицата: Фестивалът на Рифкин

  1 юни 2021

  Тео Чепилов

  Уди Алън е най-стабилно работещият режисьор на планетата и въпреки че е на 85, не спира да пуска филм всяка година. С Фестивалът на Рифкин нюйоркчанинът чуква юбилеен петдесетак.
 • Премиерите тази седмица: Круела, Нито звук 2 и още...

  27 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 28 май:
 • Франсоа Трюфо: 10 задължителни филма

  21 май 2021

  Тео Чепилов

  Филмите на Франсоа Трюфо остаряват като виното – с всяка следваща година се поглъщат все по-жадно, при това не само сред класиките от Френската вълна.

 • Премиерите тази седмица: Никой, Фестивалът на Рифкин и още...

  20 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 21 май:
 • Зад кадър: Love Death + Robots

  18 май 2021

  текст Тео Чепилов

  Продуцентите Тим Милър и Дейвид Финчър нареждат 8 нови епизода, в които здрависват комбинации от нетипични герои, истории, пълни с обрати, смазващи визии и здравословна доза ирония.
 • Премиерите тази седмица: Засукан свят, Те пожелаха смъртта ми и още...

  13 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 14 май:
 • Премиерите тази седмица: Още по едно, Земя и още...

  7 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 7 май:
 • Премиерите тази седмица: Диего Марадона и Музиката на София

  29 април 2021

  Ето какво влиза в кината от тази седмица:
 • Андрей Тарковски: 7 задължителни филма

  29 април 2021

  текст Тео Чепилов

  Макар и само със седем заглавия, заснети в продължение на 25 години, руският екранен магьосник Андрей Тарковски има съвършена филмография.
 • Оскари ли бе да ги опишеш

  27 април 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Церемонията тази година се проведе от няколко основни локации, а журналистите категорично я описаха като най-скучната в историята досега.
 • Какво не знаехме за… Франсис Макдорманд

  26 април 2021

  "Когато бях на 40, казах на съпруга си, че като навърша 65, ще се прекръстя на Фърн, ще пропуша, ще пия бърбън и ще тръгна нанякъде с караваната си."