Есен пукна

10 септември 2015
В театъра есента е пролет – всичко започва отначало със свежи сили. Новият сезон долита с премиери на класически и съвременни пиеси, сред които си намерихме нашите бели лястовици – четете повече надолу, а после завийте право към билетните каси.


НАРОДEН ТЕАТЪР
Най-чаканите представления тук са Процесът против богомилите (12, 13 и 30 септември) и Гео (през ноември). Интересното е, че и зад двете стоят двигателите на Сфумато: първото е режисирано от Маргарита Младенова, а второто – от Иван Добчев. За Процесът трябва да кажем, че ще стъпи на Голямата сцена 47 години след написването си от Стефан Цанев, и носи няколко важни послания от типа на: "Не допускай никакво насилие над себе си – откъдето и да иде то, от цар или бог, от меч или слово, дори когато е от обич". Добчев от своя страна е избрал романа Една и съща нощ на Христо Карастоянов, а главната роля на Гео Милев е дал на Гърдевия Хамлет – Леонид Йовчев.

СФУМАТО
Театралната работилница стартира сезона с Любовта на Анатол (25 и 26 септември) – постановка на режисьора Антон Угринов, която е идейно продължение на предишната му Хоровод на любовта, на сцена вече 5 години. Текстът отново е на Артур Шницлер, актьорският състав е почти същият (като в главната роля ще се въртят Иво Аръков и Сотир Мелев), а темата неизбежно е любов. Пиесата ни гмурка в седем любовни епизода от живота на обаятелния Анатол със седем различни жени. Докато се лутаме в търсенето на истината, разбираме, че от натрупания опит рядко има полза – когато попаднем в капана на опиянението от другия, неизменно сме така обезоръжени, както всеки път.

ЗАД КАНАЛА
Новата постановка на Крис Шарков – Лив Щайн (2, 3, 16 октомври), идва в София след премиерата си на Аполония. В историята на гениална пианистка, чиито живот се преобръща след загубата на единствения й син, главни действащи лица са Анастасия Лютова и Весела Бабинова. Другата голяма премиера на театъра е 39-те стъпала (8, 10 октомври) – постановката е адаптация по романа на Джон Бъкън и филма на Алфред Хичкок със същото заглавие, а в главните роли гледаме Александър Кадиев и Алиса Атанасова (интервюто ни с нея е тук, ако небрежно сте го подминали).

ТЕАТЪР СОФИЯ
Василена Радева този път поставя текст на 24-годишния Кирил Буховски, наречен Ние сме вечни (през октомври). Фокусът му е върху младите хора и техните решения – мечтите на петима завършващи гимназисти се сблъскват с амбициите на по-голяма от тях героиня. За ноември сме дори по-настървени – тогава очакваме Нощта на 16-ти януари от голямата Айн Ранд, която за първи път стъпва у нас (на сцена, в библиотеките ни е ясно). Спектакълът е режисиран от Пламен Марков, ще се развива по различен начин всеки път и финалът му ще зависи пряко от публиката – ако обичате провокации и игри за ума, топката към вас ще хвърлят Антон Григоров, Дария Симеонова, Ивайло Герасков и Лилия Маравиля.

ТЕАТЪР АЗАРЯН
В края на октомври най-сетне ще влезем в зала 2 на НДК, където живее най-новият театър в града. Откриващият спектакъл е класика в най-чист вид – Чеховата Чайка, режисирана обаче от Явор Гърдев, така че прочитът ще е ключов. В актьорския отбор влизат Елена Телбис, Захари Бахаров, Снежина Петрова и Ованес Торосян, а сценографията е в ръцете и въображението на Никола Тороманов. Последният се грижи за визията и на целия Азарян, като първата му стъпка се оказа доста хитра – след като обяви обувката за символ на театъра, над 400 дарени чифта вече чакат да намерят мястото си в интериора му.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.