Антон без точица

22 януари 2015 текст Данислава Делчева
Той е от модерните хора с бърз градски метаболизъм, които инвестират цялата си енергия в работата. Антон Угринов е режисьор и преподавател в НАТФИЗ и МОНТФИЗ на 37. Но ние бихме го описали така – един герой, без който театърът ни не може. Или поне не би бил толкова интересен, мъдър и забавен едновременно.


Като дете е живял в Стокхолм. Още там родителите му го насочват към театъра, а след завръщането в България го побутват леко да запише актьорско майсторство. Така за Антон сцената се превръща във възможност да създадеш собствен свят и да поканиш в него хората да изживеете нещо важно заедно.
Може вече да ви се е случвало – с постановките му Хоровод на любовта в Сфумато, АРТ в Сатирата, Еснафска сватба със студентите му в НАТФИЗ. Пиесите, които избира да постави са различни – понякога смешни, малко тъжни, интимни или пък крещящи на глас, но винаги търсещи отговор как да живеем малко по-добре в този сложен и побъркан свят. Антон обича да работи с актьори, които не са „примадони”, без значение дали са се доказали, или са още студенти. Вярва, че най-важното качество за един артист е любопитството. Вероятно затова става асистент на проф. Атанас Атанасов и сега учи прохождащите актьори в Академията как да присъстват до краен предел в ролята си.
В момента Антон е погълнат от текстове на Шницлер, Галсеран и Вазов за новите си представления, докато на сцена все още се играят АРТ и Хоровод на любов­та. Вижте ги.

Хоровод на любовта
От Артур Шницлер
Режисьор: Антон Угринов
Сценография: Радостина Тодорова
Музика: Асен Аврамов
С: Владимир Зомбори, Дария Симеонова, Христо Пъдев, Тихомира Темелкова, Александър Хаджиангелов, Веселина Конакчийска, Никола Стоянов, Лилия Гелева, Ивайло Ненов, Алис Атанасова, Станислав Ганчев, Даниана Коева

Десет любовни истории, през които се търси отговор на най-трудния въпрос: защо всичко, което направим в любовта се оказва грешка? Пиесата върви по ръба между обичането и безразличието, страстта и празната хитрост, еротиката и въздържаността.
Затова и драматургът Шницлер казва: „Аз не бих имал нищо против един свят, в който любовта наистина не е нещо повече от чудесна игра... Но тогава... Тогава да бъде честна, моля!”
Сфумато, 10 февруари, 19:00

АРТ
От Ясмин Реза
Режисьор: Антон Угринов
Сценография: Никола Тороманов
Музика: Калин Николов
С: Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов

Пиеса за приятелството и неговия коефициент на издръжливост. Една модернистична картина се превръща в повод трима мъже – Марк, Серж и Иван, да проверят докъде стига дружбата им. Още ли харесват едни и същи неща, къде е границата между уважението и егоизма и могат ли да са откровени един с друг без да унищожат отношенията си?
Сатирата, 26 януари, 19:30


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081