Пълно 6

11 март 2010 текст Ирина Маринова
Тазгодишните Икари предлагат добри представления, добри намерения и малки недоразумения. Ето нашите фаворити, за които здраво ще стискаме палци на церемонията на 27 март.


Козата, или коя е Силвия?
Това безспорно е изключително постижение, с номинация за главна мъжка роля на Михаил Билалов и заслужени похвали за целия актьорски състав и за режисурата на откровено сложния текст. Постановката представя ужасяващата криза на успелия мъж на средна възраст, който обожава съпругата си, но внезапно се оказва влюбен и в една коза. На пръв поглед текстът е скандален, но пиесата всъщност е забавно, тъжно, плашещо, трагично, комично и най-вече – вълнуващо изживяване.

Вишнева градина
Номинирана за главна мъжка роля на Деян Донков и сценография на Марина Райчинова, Вишнева градина на Крикор Азарян е мъдра равносметка за живота, в който всяка смърт – дори най-трагичната – е начало на нов живот. Старите аристократи се прощават с вишневата градина, свършва минорното фадо от предишните Три сестри и Чайка и на финала чуваме само тишината, докато прожекторите осветяват едно дете.

Красотата спи
Интерпретация на Фройд и Шарл Перо, постановката на Теди Москов е номинирана за авторската музика на Антони Дончев. Ние обаче сме пленени от забавната борба между прагматизма и мечтите, реалността и фантазията, романтиката и всекидневието, поезията и прозата. В Красотата спи Зигмунда Фройд се чуди дали анализираните от нея персонажи сънуват или са сънувани, Кралица и Крал се чудят да се ебичат ли, или да се обат, жена сънува шест деца и Джеймс Бонд, но получава мечта за шестица от тотото и един Стамат.

Четири стаи
Номинирано за майсторско техническо осъществяване и сценография, представлението предлага необичайно и интерактивно преживяване, в което публиката се движи между четирите стаи на един хотел, приютил лудост, смях, трагикомедия и екшън. Престоят там е задължителен!

Пухеният
Двете номинации за дебют (на актьора Ованес Торосян и режисьора Стайко Мурджев) са крайно недостатъчни да отразят колко дълбоко, потресаващо, сполучливо и зряло представление се случи на малката сцена на Сатирата този сезон. Препоръчва се само за любители на силни усещания и млади и талантливи актьори. Ние сме сред тях.

Грозният
Номиниран за поддържаща женска (Невена Калудова) и поддържаща мъжка (Михаил Милчев) роля, спектакълът съвсем не е сред второстепенните заглавия този сезон. Решен семпло, но въздействащо от младата Василена Радева, той открито и с чувство за хумор повдига сериозните теми за човешката идентичност в света на шаблонна и изкуствена външна красота. Такава няма да спаси света, това да е ясно!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.