• Кои са номинациите за награди "Икар" през 2023?

  2 февруари 2023

  Номинациите за Националните награди за сценични изкуства ИКАР  вече са обявени. За 49-та поредна година престижните отличия се връчват на Световния ден на театъра, 27 март, в Народен театър Иван Вазов, но можем да ги гледаме и на живо по Българската национална телевизия.
 • Билети за "В самотата на памуковите полета" с Малкович от 25-и

  24 януари 2023

  На 25 януари чакаме часовника да удари 12:00, за да се снабдим с билет за най-дългоочакваното театрално събитие за годината - постановката В самотата на памуковите полета на Бернар-Мари Колтес под режисурата на Тимофей Кулябин в Народен театър „Иван Вазов“.
 • Да се запознаеш с Джон Малкович

  16 декември 2022

  от Ивайло Александров

  В началото на ноември научихме чудесната новина, че Джон Малкович ще гостува в Народния театър като актьор в постановката В самотата на памуковите полета на режисьора Тимофей Кулябин. Американският актьор, който току що стана на 68, е участвал в над 70 филма, номиниран е два пъти за Оскар, има Еми и всички знаем какво е да бъдеш Джон Малкович. Намерихме обаче няколко любопитни факта, които най-вероятно не са ви хрумвали.
 • Дуалността в танцовия пърформанс "BACK" на Сцена "Дерида"

  8 декември 2022

  текст Мартина Стефанова, снимки Никола Гюлмезов

  Новият проект на Derida Dance Center предизвиква въображението и буди вдъхновение у зрителя, като оставя следа във визуалната, но и в сетивната памет. BACK е танцов пърформанс с дълбочина и послание в катарзисен вид. Хореографията на Живко Живков в изпълнение на Симона Тодорова и Николай Райчев виждаме отново на 9 декември в 19:00.

 • "Контейнер": нова открита сцена в "Княжеска градина"

  28 юли 2022

  На 31 юли официално откриваме най-новото пространство за култура в градска среда, което дава началото на серия от културни събития. Откритата сцена е разположена в непосредствена близост с паметника на Съветската армия и носи неформалното име Контейнер, а неин основател е Студио за документален театър VOX POPULI.
 • Кои са номинираните за награди "Аскеер" през 2022?

  10 май 2022

  текст Анастасия Стоева

  24 май 2022 е не само празник на българската писменост и култура, но и тържество на изкуството на театъра. Поводът е връчването на наградите на фондация Академия Аскеер, претендентите за които вече са ясни. Конкуренцията, както винаги, е жестока, а Бурята, Една испанска пиеса и Опашката са представленията, които мерят сили за награда Аскеер за най-добра постановка тази година.
 • Плейбек театърът на твоята история и връзките ни отвъд ограниченията

  14 февруари 2022

  Днес ви разказваме повече за феномена, известен като плейбек театър, в който публиката е най-активният и определящ сценария участник. Кога и къде започва, кой го развива в България, как свързва отдалечени на хиляди километри хора и кои уязвими групи се докосват до плейбек театъра, научаваме в следващите редове. Още на 17 февруари пък можем да гледаме спектакъла Отвъд ограниченията на сцената на театър Възраждане. Режисьор и сценарист е Цвета Балийска от плейбек театър Тук и сега, музиката е на Константин Кучев (Косе Босе), а на сцената гледаме Цветина Матова, Пламен Петков и Звездомира Георгиева.
 • Джон Малкович по света и у нас

  20 януари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Американският актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович се насочва към България през 2024, за да се присъедини към екипа на Народния театър.
 • Нощта на театрите пада отново

  17 ноември 2021

  текст Наталия Иванова снимки Иван Дончев

  Близо 50 събития (част от които онлайн) се събират под шапката От другата страна на театъра и отново канят всеки да се присъедини към публиката. Нощта започва с откриването на фотографската изложба Нощни персонажи на 16 ноември от 16:00 в театър Възраждане, но същинската ѝ част тази година е на 20 ноември, когато и изборът къде и какво да гледаме е най-голям. Пълния списък търсете на theatresnight.org – тук ще наблегнем само на някои акценти.
 • „Сънят на сезоните“ – представление за слушане, вдъхновено от истински истории

  29 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Томислав Рашков

  Радиоефирът на Българско национално радио - Христо Ботев оживяват с премиерата на Сънят на сезоните. Представлението на актрисата Мануела Саркисян ни примамва по житейските пътища на възрастни хора от 10 населени места – с. Климент и Каравелово в община Карлово, с. Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец в община Габрово, с. Сухозем в община Калояново, в градовете Плачковци, Етрополе и София.
 • „Подкастът на нощта“ – другата страна на актьори и режисьори

  22 октомври 2021

  Българската национална телевизия ни въвлича в интригуващия втори сезон на Подкастът на нощта.
 • Amazon Dance

  18 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Андреас Лукаку

  Как биха изглеждали компютрите и алгоритмите на Amazon, пресъздадени чрез танц? Гьоте Институт - България и DA Fest ни канят на танцов пърформанс в търсене на връзка между работника и автоматизираните процеси.
 • Дългата среща

  14 октомври 2021

  текст Таня Трендафилова

  Този октомври Френският институт в България отбелязва 3 десетилетия присъствие в културния ни живот и както подобава, празнува с богат списък от събития – чак до 21 октомври. Тази година специалният юбилей върви под мотото 30 години рандеву с Франция, което означава само едно – чакат ни близки срещи с френския език и култура и не можем да сме по-развълнувани от факта.
 • Другата страна на театъра

  7 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева снимки Диляна Флорентин

  Едно от най-мащабните театрални събития се завръща на 20 ноември с деветото си издание. Тази година Европейска нощ на театъра е под надслова Другата страна на театъра, а сред посланиците ѝ са имена като Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, Марта Петкова, Максим Ешкенази и много други.
 • „Фермата на животните“ - класика в черно и кабаре

  24 септември 2021

  текст Десислава Желева снимка Иван Дончев

  За да поставиш Джордж Оруел на театрална сцена в кабаретен дух, ти трябват смелост, притеснително добра актриса и усет към джазиране на метафорите.Тандемът Десислава Шпатова - Снежина Петрова отново демонстрира оригиналност и изкусност при овладяване на класическо произведение, този път във Фермата на животните. Представлението е част от репертоара на Театър 199, а премиерата му бе през февруари миналата година.
 • “Бившата мис на малкия град” и началото на театралния сезон

  8 септември 2021

  текст Десислава Желева снимка Гергана Дамянова

  Бившата мис на малкия град е първата театрална постановка на британския драматург с ирландски корени Мартин Макдона и едно от задължителните представления за новия сезон не само в Младежки театър Николай Бинев, но и генерално за цялата софийска сцена. Неин режисьор е директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов, а актьорският ѝ състав включва Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов и Николай Владимиров.
 • Теодора Духовникова – вечната жена и нейните най-запомнящи се роли

  15 октомври 2020

  фотограф Георги Андинов стайлинг Антония Йорданова грим Алина Манова коса Георги Петков и Цветелина Модева копирайт Сердика Център

  Тя казва в разговор за Interview.to, че сценографът Никола Тороманов дава най-точно определение за ролите ѝ: в театъра обикновено влизаш или в образа на фаталната жена, или на жертвата, а Духовникова не е от вторите, както сама си дава сметка.
 • Няма такава жена

  24 октомври 2019  "тука имаше една табела "10 км опасни завои" набих ръчна на самия бял бузт на надеждата, който е, извадих от дамската си чанта червилото, задрасках с него "10 км" и написах отгоре "1300 години"."
 • Какво не знаехме за... Les Twins

  29 август 2019

  текст Виолета Иванова снимки Shawn Welling

  Поотделно са Лоран (или Lil’ Beast) и Лари (или Ca Blaze), а заедно са близнаците Буржоа – тотални аристократи на дансинга, които вадят топ хип-хоп хореографии от задния си джоб. Ако ги изпуснахте в софийския PM през април, четете надолу защо и Бионсе ще ви завижда, ако откъснете билет за второто им па-дьо-дьо в клуба на 5 септември.
 • Да излезеш от клетката

  8 август 2019

  текст Виолета Иванова снимки Стефан Н. Щерев

  Ключовите думи "Пловдив", "септември" и "съвременна хореография" сигурно ви водят право към One Dance Week, но почакайте – две седмици преди фестивала в града гледаме и един съвсем отделен спектакъл със същите етикети. Казва се Caged – танцово представление, което събира няколко вида изкуство и международен екип, воден от хореографа Пансън Ким. След кратък разговор с него, предаваме към вас защо е страшно добра идея да сте на премиерата на 7 септември.