• Теодора Духовникова – вечната жена и нейните най-запомнящи се роли

  15 октомври 2020

  фотограф Георги Андинов стайлинг Антония Йорданова грим Алина Манова коса Георги Петков и Цветелина Модева копирайт Сердика Център

  Тя казва в разговор за Interview.to, че сценографът Никола Тороманов дава най-точно определение за ролите ѝ: в театъра обикновено влизаш или в образа на фаталната жена, или на жертвата, а Духовникова не е от вторите, както сама си дава сметка.
 • Няма такава жена

  24 октомври 2019  "тука имаше една табела "10 км опасни завои" набих ръчна на самия бял бузт на надеждата, който е, извадих от дамската си чанта червилото, задрасках с него "10 км" и написах отгоре "1300 години"."
 • Какво не знаехме за... Les Twins

  29 август 2019

  текст Виолета Иванова снимки Shawn Welling

  Поотделно са Лоран (или Lil’ Beast) и Лари (или Ca Blaze), а заедно са близнаците Буржоа – тотални аристократи на дансинга, които вадят топ хип-хоп хореографии от задния си джоб. Ако ги изпуснахте в софийския PM през април, четете надолу защо и Бионсе ще ви завижда, ако откъснете билет за второто им па-дьо-дьо в клуба на 5 септември.
 • Да излезеш от клетката

  8 август 2019

  текст Виолета Иванова снимки Стефан Н. Щерев

  Ключовите думи "Пловдив", "септември" и "съвременна хореография" сигурно ви водят право към One Dance Week, но почакайте – две седмици преди фестивала в града гледаме и един съвсем отделен спектакъл със същите етикети. Казва се Caged – танцово представление, което събира няколко вида изкуство и международен екип, воден от хореографа Пансън Ким. След кратък разговор с него, предаваме към вас защо е страшно добра идея да сте на премиерата на 7 септември.
 • Какво не знаехме за... Брус Дикинсън

  1 август 2019

  текст Никола Шахпазов

  Наричат го ренесансова личност и това гръмко определение е на място. Фронтменът на Iron Maiden скоро ще навърши 61, но намира магически сили и за световни турнета с групата, и за пилотиране на пътнически самолет, писане на книги, фехтовка, а напоследък – и spoken word представления. Точно за такова пристига в София на 23 декември, но нека Коледа не ви се струва далече – следват 4 причини да си подарите билет час по-скоро.
 • Какво не знаехме за... Джон Клийз

  4 юли 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Bob King

  "Това, което обичах в Монти Пайтън е, че хората казваха, че след него не могат да гледат сериозно вечерните новини".
 • В градината на Гранд Хотел София

  28 юни 2019

  През лятото градината на Гранд Хотел София излиза с програма под звездите, а ето какво се реди до края на юли.
 • Усещане за София

  13 юни 2019

  текст Виолета Иванова снимка Севда Семер

  "Същинско чудо е в съвременния свят да откриеш истински ново преживяване като това", коментира гост от САЩ, опознал по-добре София и още по-добре самия себе си на едно от Сетивните градски пътувания. Силна рецензия, която един четвъртък след работа и ние потвърждаваме.
 • Пловдив е опера

  6 юни 2019

  снимки Александър Богдан Томпсън

  Най-хубавото време на Античния театър е сега – когато настръхващите спектакли на Opera Open ни събират на трибуните му чак до 30 август. Да тръгнем натам си заслужава още за откриването в събота – на 8 юни от 21:00 гала концерт с 3D визуализации превръща класическия звук от оркестъра в огнено шоу. Останалите червени точки от фестивала следват надолу, а всички заглавия ви чакат на operaplovdiv.bg и на Програмата Пловдив.
 • Навътре в морето

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Гмуркали сме се надълбоко в усещанията си и преди – в празен магазин в мол; из подземията на НДК; на тих концерт, който те изправя на ръба на съня във Vertigo Tower. В същата кула вече се случва още един спектакъл на Театър на сетиватаMare Infinitum или Безкрайно море, в което уж влизаме добре подготвени, а ето че пак преживяваме нещата така силно, както първия път.
 • Изиграй ме пак

  21 март 2019

  текст Виолета Иванова снимки Павел Христов

  Театър, който следва ясна структура и логика, но научава сценария си в движение? Ако сте ходили на импро, идеята ви е позната. Сега обаче ви хвърляме в много подобна, но и доста различна вселена – тази на playback формата, завъртян около личните малки, големи, смешни, тъжни, срамни или направо абсурдни реални истории, изтръгнати от публиката.
 • Четири седмици преди завеса

  24 януари 2019

  текст Севда Семер

  Колко може да е тиха театралната зала по време на репетиция разбирам, докато гледам актрисите пред себе си и чувам как ризата на едната се намачква, когато вдига чаша към устата си. Двете импровизират с гръб една към друга: търсят собствените си движения за сцената, в която след момент ще се съберат. Знам, че са вече здраво вързани в процеса, когато, без да се виждат, правят едно и също – с пълна концентрация започват да балансират чаша на челата си.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Какво не знаехме за... Михаил Баришников

  22 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Знаем, че е един от най-добрите балетисти изобщо и затова е огромна новината, че през януари пристига тук с моноспектакъла си Бродски/Баришников. Билетите изчезват с бърза стъпка, затова ви срещаме още сега с Михаил, който застава до станката на 9 и сам казва, че кариерата му започва от България, след като печели златен медал на международно състезание във Варна. Нататък пред него е целият глобус – с важен скок към Канада, където с внимателен план успява да избяга от Съветския съюз. Щом веднъж усеща свободата, започва да експериментира и със съвременен танц, основава собствена компания в Щатите, става хореограф, режисьор, актьор – всички тези лица събираме пред вас в четири кратки етюда.
 • Отворени към операта

  21 юни 2018

  текст Виолета Иванова

  12 музикални спектакъла влизат в Античния театър (все от 21:00), за да ни дадат още дузина причини да бръмчим до Пловдив и през следващия месец. Опера, балет, мюзикъл, пиано дуел, кино саундтраци, премиери, гости от света и сцена без покрив са ключовите думи в програмата на Opera Open, от която сега подчертаваме половината – останалото чака на Програмата Пловдив, но вие не чакайте до последно да вземете билети.
 • Малък сезон

  21 юни 2018

  Застъпва с началото си края на големия театрален сезон, но не му отстъпва по важност – и тази година от 25 юни до 5 юли Сфумато дава сцена за идейни проекти, срещи, дискусии и пърформанси, които са пътека между хората във и извън театъра.
 • Опер(ет)а и балет в парка

  7 юни 2018

  Ако сте сядали пред сцена без покрив, няма нужда да ви убеждаваме, че акустиката през лятото е най-добра навън. Останалите могат да разберат след седмица – от 15 юни до 15 юли Софийската опера и Музикалният театър пренасят част от репертоара си в парка на Военната академия, а ето и пряк път до местата ни в публиката.
 • Най-добрите в Сатирата

  22 март 2018

  С комедийните си награди Златен Кукерикон Сатирата връчва сериозни статуетки на 1 април на успелите да ни разсмеят. Ако не сте били в публиката, минете с нас през категориите, за да набележите кои имена и пиеси да гледате на живо следващия път.
 • Жива топография

  7 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  Представете си изложба с гигантски платна абстрактна живопис, които се рисуват на момента. После си представете концерт с атмосферична музика, който се преживява най-добре седнал и притихнал в мислите си. Сега съберете двата образа пред очите си и почти ще видите онова, което идва в Дом на киното на 14 декември.
 • Вортекс

  28 ноември 2017

  "Завихряне на течност или въздух във формата на фуния, предизвикано от спираловидно движение" е значението на думата вортекс, което Театърът на сетивата поставя като метафора в новия си спектакъл-лабиринт.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081