Сцена със звезди

22 юни 2017
Топлата лятна вечер е най-хубава без стени помежду ни, но нещата стават сложни, когато искаме и сцената да е пред нас. С тази мисъл наум Софийската опера и Народният театър отлагат края на сезона и за кратко се местят под открит покрив.


ОПЕРА В ПАРКА
30 юни – 16 юли, Паркът на Военна академия

Най-добрите палци на Операта стъпват пред нас под хореографията на главния майстор на Кремълския балет Андрис Лиепа, който поставя класиките Петрушка и Жар птица на Стравински без да нарушава руския фолклор в ядрото им – гледаме как на 30 юни и 2 юли от 20:00. Същият час на 1 юли и 5 юли е зает от Зорба Гъркът – балетът по Никос Казандзакис ни разказва за любовта към живота и свободата в 2 действия и 22 картини под музиката на Микис Теодоракис. На открито след него идва още една добре позната история от литературата – гледаме Дон Кихот от Лудвиг Минкус с режисура от Петър Луканов на 7 и 9 юли от 20:00. Операта за пораснали тази година е сама – Пепеляшка от Росини е весела драма в две действия по приказката на Шарл Перо, която слушаме на 13 и 15 юли от 20:00. В програмата за деца обаче се нареждат още четири с начало в 11:00 – Трите прасенца (1 и 9 юли и на 14 юли от 19:00), мюзикълът Мечо Пух (2 и 15 юли), Вълшебната флейта (8 юли) и адаптация на вечнозелената Червената шапчица (16 юли).

15-30лв и 10лв за детските представления от operasofia.bg


ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА
3-7 юли, градината пред Народния театър

Често през лятото сме точно там, но в 21:30 тези дни търсим ред и място вместо свободна пейка. Първо, за да видим Мнимият болен на 3 и 4 юли – през плътната сатира на Молиер прозират неврозите и олекналият от лекарски рецепти джоб на хипохондрика Арган (Георги Мамалев) с режисура от Владлен Александров. След нея на 5 юли сцената заемат Лунатици – комедия по Кен Лудвиг за прочута някога двойка актьори, която днес играе само на малки и бедни сцени, но дори те са "спасително въже" във все по-бързия поток на времето. На открития подиум на 6 и 7 юли застава и друго семейство – в комедията Почивен ден на Камен Донев уикендът добива инфарктен характер, след като множество отровители на настроението нарушават покоя в иначе мирния бит на фамилията.

20/25лв и 15/20лв за учащи и пенсионери от касите на Народния театър и new.nationaltheatre.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.