Първи за сезона

14 септември 2017
Докато сменяме настройките на есенно време, театрите започнаха да вадят новата реколта – четири силни премиери излизат на сцената само до края на септември.


ФРАНКЕНЩАЙН
Когато пише тази пиеса, английският драматург Ник Диър стъпва върху класиката на Мери Шели, но прави завои: историята е предадена от перспективата на чудовището и завършва различно. После Дани Бойл я поставя в Кралския театър в Лондон с Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър в главните роли, а спектакълът е излъчван директно в кината (и у нас) през 2012. Сега в София същата пиеса е в ръцете на Стайко Мурджев (с Аскеер за Еквус в Младежкия театър), който разказва за Виктор Франкенщайн (Юлиян Рачков) и създаденото от него същество (Калин Врачански), като подчертава основното между редовете: насилието и отмъщението не са естествена реакция на чудовище, а защита срещу света, който не му е показал нищо по-добро.
Премиера: Театър София, 27 септември, 19:00

CLASS
Млада филмова звезда (Мила Люцканова) отива за класове при най-добрия учител по актьорско майсторство в Ню Йорк (Юлиан Вергов), но никой от двамата не е подготвен за тази среща. Така звучи сценарият на пиесата, която мина набързо през Аполония и сега се играе за пръв път на европейска сцена тъкмо в Театър 199 под режисурата на Владимир Пенев. Той самият описва Class като "житейски спектакъл с непредсказуем край", а ние слушаме отзивите за американския му вариант, преди да сме гледали неговия – от "забавно и разтърсващо" до "безупречна постановка, която ни напомня колко стойност може да внесе театърът в живота ни".
Премиера: Театър 199, 28 септември, 20:00

ЧАРОВНО ЛЯТО С НЕИЗБЕЖНИТЕ МУ ТАМ НЕПРИЯТНОСТИ

Пиесата Чудаци на Горки е играна в Народния театър още през 1980, преди сега Красимир Спасов да ни хвърли в сюжета ѝ директно от заглавието на своята адаптация. В дълбокото са компания от мрачен доктор, съблазнителна красавица, писател и съпругата му, бивш полицай, скептичен умиращ и наивно момиче, които постепенно потъват в небрежни неприятности и неизяснени любови. Въпреки че персонажите са различни, всеки от тях прилича на другия по едно: вечната битка със собствената му природа. Същата, която и ние водим (и често губим).
Премиера: Народен театър, Камерна сцена, 28 и 29 септември, 19:00

ПИЯНИТЕ

Явор Гърдев не строи пиеса върху текстове на Вирипаев за първи път – през 2008 неговият Валентинов ден разказа за две жени и една любов, която се качи отново на сцена (в Сити Марк Арт Център) след цели 9 години пауза в началото на 2017. Сега основата е друга история на руския драматург, а режисьорът напива почти цялата трупа на театър Зад канала (заедно с гостуващите Иван Бърнев и Анастасия Лютова), за да покаже как директор на филмов фестивал, банкери, мениджъри и проститутки се крият еднакво добре зад маската на алкохола, под която смело "артикулират истината за безсмисления си живот".
Премиера: Зад канала, 29 и 30 септември, 19:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.