Най-добрите в Сатирата

22 март 2018
С комедийните си награди Златен Кукерикон Сатирата връчва сериозни статуетки на 1 април на успелите да ни разсмеят. Ако не сте били в публиката, минете с нас през категориите, за да набележите кои имена и пиеси да гледате на живо следващия път.


ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА
След като взе Икар за дебют през 2016, Мила Люцканова влиза в роли, които я засилват в различни посоки и жанрове. Сатирична номинация сега ѝ печели нейното мече провокатор в хапливия бродуейски мюзикъл с кукли за възрастни Авеню Q. В категорията я конкурират още две имена: Ненчо Костов, дебютирал във Варненския театър като прокудения син Клендор в Комичната илюзия на Васил Дуев по Пиер Корней, и Сабина Коен като дъщерята Мариана, чийто баща иска да я омъжи насила за Тартюф под режисурата на Венцислав Асенов във Врачанския театър.

ЖЕНСКА РОЛЯ
Албена Колева е Стефка – домакиня в българско семейство, която трепетно посреща гости в битовата сатира Работно време на Камен Донев в Пловдивския театър. От срещата на две привидно цивилизовани семейства идва и номинацията на Александра Василева за Богът на касапницата в Народния театър, където играе Анет Рей – майка на 11-годишно момче, което влиза в разпра със свой съученик, но причината за това не е в децата. В пиеса за четирима участват и Лилия Маравиля и Стефания Колева, които са женските сърца в жонглирането между две двойки в Алонсо на театър София.

МЪЖКА РОЛЯ
Асен Блатечки е майсторът на Лъжата, режисирана от Борислав Чакринов в Бургаския театър, където наяве излизат минусите в това да разкриеш нещата, каквито са. Неслучайно натам води и Истината, която също е на Чакринов, но в Сливенския театър, където Иван Бърнев играе Мишел – един от съпрузите в две семейни двойки, които непрекъснато си изневеряват, но вярват, че лъжата е по-добра от болезнената истина. Третият номиниран тук е за класика на Молиер – Николай Урумов, който е наивният и самовлюбен хипохондрик Арган в Мнимият болен на сцената в Габрово.

РЕЖИСУРА
Борислав Чакринов е номиниран и за Истината, и за Лъжата, поставени по текстове на френския драматург Флориан Зелер, които питат добре ли е винаги да сме напълно честни. Марий Росен пък печели номинация с камерната си комедия Алонсо по Щефан Фьогел, която кръстосва връзките между четирима души, докато отказът на един от тях не обърква играта. Теди Москов влиза в категорията със своите Редки тъпанари в Русенския театър, където група крадци правят жалки опити да оберат заложна къща по сценария на филма Неизвестни извършители на Марио Моничели.

СПЕКТАКЪЛ
Редки тъпанари се борят и за най-добра комедия, комбинирайки нелепите планове за кражба с две неусетно зародили се любовни истории. Тук е и Богът на касапницата на Антон Ургинов по Ясмина Реза, в който любезните отношения между родителите на две момчета постепенно се изострят до метафора за обществото ни. Духът на времето се оглежда и в Чамкория на Явор Гърдев (по романа на Милен Русков), където Славето, един от малкото шофьори на омнибус през 20-те в София, се забърква заради професията си в големите епизоди на епохата.

Връчването на наградите Златен Кукерикон е на 1 април от 19:30 в Сатиричния театър, 15-30лв от касите на театъра


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.