Навътре в морето

25 април 2019 текст Виолета Иванова
Гмуркали сме се надълбоко в усещанията си и преди – в празен магазин в мол; из подземията на НДК; на тих концерт, който те изправя на ръба на съня във Vertigo Tower. В същата кула вече се случва още един спектакъл на Театър на сетиватаMare Infinitum или Безкрайно море, в което уж влизаме добре подготвени, а ето че пак преживяваме нещата така силно, както първия път.


"Оставете багажа, изключете телефона, минете по този коридор, слезте по онзи ескалатор и долу ще ви посрещнат", са малкото насоки, които получаваме във фоайето на Vertigo, преди пътуването ни из Mare Infinitum да започне. Наричат го сетивен спектакъл-лабиринт, като повечето проекти на Театъра на сетивата, и наистина не знаем удачно ли е да му казваме просто представление, щом зрителите влизат поединично (през 6 минути), повече (почти) не се засичат един друг из сградата, но затова пък срещат десетки актьори, които ги предизвикват да бъдат активни участници в действието.

Първата реакция на тялото и ума ти на прага на лабиринта е странна смес от вълнение, предпазливост, неудобство, адреналин и дори малко страх или смях. Две минути стигат обаче твоето обичайно Аз, което досега е държало юздите ти, да отстъпи пред едно друго Аз, което от малък жест разбира какво казва странната безмълвна жена отсреща и от леко докосване в мрака схваща, че предстоят стълби, които ще се преодоляват, без помощта на зрението. Това прави с теб този тип театър – взима ти сетивата, на които най-много разчиташ, за да покаже, че си способен без магия да влезеш в нова вселена на усещания и възможности.

В непрогледния мрак, който често е с теб през 90-те минути на Mare Infinitum, всичко ти прави огромно впечатление – ароматът на парфюм, влага или кибрит; силата и движението на звуците; релефът под краката ти; разликите в температурата на всяко ниво под земята; колко големи, малки, топли или студени са ръцете на поредния човек, хванал твоите, за да те поведе нанякъде. Удивително е как в такава ситуация на мига се научаваш на доверието, което не само нямаш, а е опасно да имаш в живия живот. Сам срещу неизвестното, прегръщаш непознати, отпускаш се в невидими легла, потапяш ръце в незнайни води, водиш нетипични разговори или избираш да мълчиш, но задължително намираш в себе си отговори, за които дори не си се питал. В малкото случаи, когато отново можеш да ползваш очите си пък, срещаш ледена кралица, която умее да управлява светлината, или се озоваваш във виртуална реалност на километри под водата. Mare Infinitum е като хай тек филм за безграничността и безвремието, вдъхновен от дълбочината и мрака на морето. И ти не само си вътре в него, а с мислите си направляваш накъде отива и какъв микс от жанрове ще бъде.

Mare Infinitum се случва пак на 18 и 19 май във Vertigo Tower (бул. България 109)
Билетът е 60лв с резервация на sensorytheatresofia.com и плащане по банков път или през Epay
Програмата на представлението занапред може да следите тук


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.