Пловдив е опера

6 юни 2019 снимки Александър Богдан Томпсън
Най-хубавото време на Античния театър е сега – когато настръхващите спектакли на Opera Open ни събират на трибуните му чак до 30 август. Да тръгнем натам си заслужава още за откриването в събота – на 8 юни от 21:00 гала концерт с 3D визуализации превръща класическия звук от оркестъра в огнено шоу. Останалите червени точки от фестивала следват надолу, а всички заглавия ви чакат на operaplovdiv.bg и на Програмата Пловдив.


15 юни и 24 август: Орфей и Евридика
Операта на немския композитор Кристоф Глук е в ръцете на големия италиански хореограф Стефано Пода, който я режисира с акцент върху сценографията специално за сцената в Пловдив. Древногръцкият мит за Орфей, който минава през ада, за да спаси своята нимфа, тук звучи с рядко срещания оперен контратенор на Антонио Джованини.

21 юни: Силата на съдбата
Отново с режисура от Стефано Пода, оперният спектакъл пристига в Античния театър директно от италианския Верди фестивал, за да предаде историята на една трагична любов – тази между аристократична наследница и тъмнокож метис. С игра на светлосенки и обеми, представлението надгражда силата на гласовете с естетически пласт за очите.

13 юли и 21 август: Риголето
Либретото на операта, която Верди сам сочи за своята най-добра, разказва с тънка ирония за корумпираната власт и дворцовия шут Риголето, който си навлича проклятие с острия си език. Какво точно е то, разбираме под режисурата на Пламен Карталов и през гласа на баритона Карлос Алмагер, който пристига от Мексико специално за тази роля.

20 юли: Лебедово езеро
За балета на Чайковски руският хореограф Константин Уралски (дългогодишен солист в Болшой театър и главен балетмайстор на Астраханската опера) събира на наша сцена палци от премиер солистите на Московския академичен музикален театър. Какво рисуват те? Пируетите на любовта между омагьосаната Одета и нейния принц Зигфрид.

26 юли: Отело
Шекспировият сюжет за порочното ménage à trois е преведен на езика на операта от Верди още през 1887, а миналата година видяхме в Пловдив и премиерния прочит на режисьора Нина Найденова. Новото сега е, че като благородния мавър Отело слушаме Хосе Кура – един от най-известните изпълнители на ролята, наричан още "четвъртият тенор в света".

30 август: Аида
Фестивалът традиционно пази за десерт историята на етиопската принцеса, композирана от Верди, която събира (под режисурата на Нина Найденова) сериозен състав от наши солисти. Към тях сега за пръв път се присъединява и баритонът Кирил Манолов, за когото критиката в Италия не пести добри думи.

Opera Open е от 8 юни до 30 август в Античен театър Пловдив
Билети от eventim.bg, epaygo.bg и на касите на Опера Пловдив


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.