Да излезеш от клетката

8 август 2019 текст Виолета Иванова снимки Стефан Н. Щерев
Ключовите думи "Пловдив", "септември" и "съвременна хореография" сигурно ви водят право към One Dance Week, но почакайте – две седмици преди фестивала в града гледаме и един съвсем отделен спектакъл със същите етикети. Казва се Caged – танцово представление, което събира няколко вида изкуство и международен екип, воден от хореографа Пансън Ким. След кратък разговор с него, предаваме към вас защо е страшно добра идея да сте на премиерата на 7 септември.


"Ако преди две години някой ми беше казал, че ще напусна Париж и ще основа собствена компания в Пловдив, нямаше да му повярвам." Точно това става обаче и ето как днес се запознаваме с Пансън Ким – световно признат танцьор и хореограф от Южна Корея, който работи дълги години с парижка танцова компания, преди да се озове в България, да създаде тук своята Gaya Dance Company и да задвижи първия си тукашен проект – Caged, след който ще чакаме и други.

"Репетициите започнаха на 1 май. В моята глава – миналия октомври", казва Пансън, когато го вадим за миг от интензивната подготовка за премиерата. Сцената за него не е просто терен за красиви хореографии. Важно му е с работата си да осветява съкровени човешки емоции, да дърпа тънки душевни струни и да изследва обмяната на енергия между хората. Нарича Caged "огледало на собствените ни увреждания", но не го разбирайте буквално – тема на спектакъла са страховете, които лежат дълбоко във всички ни, разкъсват ни отвътре и слагат преграда между нас и щастието. Със смес от съвременен танц, кукли, маски, жива музика и добре помислен светлинен дизайн (от опитната в киното и театъра французойка Каролин Вандам), представлението следи борбите на трима измислени персонажи с личните им демони, които оживяват на сцената като реални и нереални танцуващи същества.

"Чух Павел Терзийски за първи път в един софийски бар и още същата вечер си пожелах на ум някога да работим заедно", разказва хореографът, щом питаме как е събрал мулти култи екипа зад проекта си. Познат с великите си джаз вокали и импровизации, Терзийски съживява музика на Емилиян Гацов, мислена като основа за танците на корейците Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг. "Използваме няколко кукли и отливки с реалното лице на Бонг Су, чийто персонаж е преследван и изяждан от собствените си демони, докато не започва да губи представа кой всъщност е истинският му Аз." Може да си представите как би изглеждало това на практика, ако някога сте попадали на кукли и обекти на Мариета Голомехова – тя създава всичко не-живо, което ще се движи по сцената с помощ от кукловодите Стефан Димитров и Полина Христова, докато цялостната сценография на Caged е на Никола Тороманов. Като осветява клетката, в която ни държат нашите вътрешни зверове, спектакълът всъщност не цели да ни плаши. Идеята му е да бръкне дълбоко в душата на зрителя, да намери страховете, липсите и желанията му, заметени под килима, и да го срещне с тях. "Останалото е въпрос на избор", както казва Пансън – тоест, щом светнат лампите в салона, сами решаваме какво да правим с мислите и емоциите, които в тъмнината са изскочили на повърхността.

Премиерата на Caged е на 7 септември от 19:30 в Дом на културата Борис Христов в Пловдив с билети по 10-20лв от epaygo.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.