Няма такава жена

24 октомври 2019


"тука имаше една табела "10 км опасни завои" набих ръчна на самия бял бузт на надеждата, който е, извадих от дамската си чанта червилото, задрасках с него "10 км" и написах отгоре "1300 години"."...............................................................................................................

"начи дали е ОК спред ваз примерно, човек да отвори в кауфлант ена голема кутия сок портокал, да речеме, да изпие половината сок, с близак човек, междо рафтовети, да излее вътре половин шише вотка и на касата да плати само сока, който е? за една приятелка питам."
...............................................................................................................

"ям един чипс лейс със сол. кара ме да се чувствам стара и грозна."


Когато Иванка Курвоазие се появи във фейсбук със статуси като тези, беше трудно да обясниш коя е например на родителите си. Откакто и те имат профил и са ѝ фенове, вече не е нужно – всички я познават. Първоначално изглеждаше, че не може да разсмива, докато едновременно пише правилно, а четири години по-късно шегата не е остаряла, защото хуморът на Иванка се прехвърли от всекидневен сюрреализъм към ироничен коментар по темите на деня.

Сега тази фейсбук лъвица скача и извън монитора – с драматурга Стефан Иванов тъкмо поставиха пиесата Приключенията на Иванка Курвоазие в Сфумато. "През юли с нея се засякохме седем пъти в една седмица и накрая я попитах дали иска да направим нещо заедно. Постепенно стигнахме до идеята за театрален сериал", казва той. Което не значи, че трябва да сте гледали първия епизод, Изгорелият цирк на щастието, за да видите втория – Държавна сигурност никога няма да победи децата индиго. Сериите са различни, също като първоизточника си – буен и безкраен извор от фейсбук статуси на Иванка, писани през годините. Като пъзел нейният живот на сцена сглобяват актьорите Василена Винченцо, Васил Дуев, Весела Бабинова, Биляна Георгиева, Лили Гелева.

"Странно е да пренасяш нещо от интернет в реалността, била тя и театрална – особено предизвикателство е", казва Стефан, а какво точно се е получило и как ще спазят синтаксиса на Иванка на живо, е тайна за всички, освен за най-бързите. Първите дати на представлението са с изчерпани билети, но скоро ще обявяват нови през ноември и нататък. Питайте в Сфумато за един приятел. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.