“Бившата мис на малкия град” и началото на театралния сезон

8 септември 2021 текст Десислава Желева снимка Гергана Дамянова
Бившата мис на малкия град е първата театрална постановка на британския драматург с ирландски корени Мартин Макдона и едно от задължителните представления за новия сезон не само в Младежки театър Николай Бинев, но и генерално за цялата софийска сцена. Неин режисьор е директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов, а актьорският ѝ състав включва Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов и Николай Владимиров.


Макдона е един от често поставяните драматурзи на българска сцена и запознатите с неговите черно чувство за хумор, остър език, рязко и директно отразяване на действителността няма да останат изненадани - Бившата мис на малкия град напълно отговаря по дух, конструкция и вид на всичко онова, което очакваме от него. Онези, които за първи път се сблъскват с негова пиеса, пък трябва да се подготвят за черна комедия в пълния ѝ саркастичен и пълен с насилие блясък. Пиесата носи редица награди на Мартин Макдона още със самата си поява и бързо го превръща в театрална звезда, а постановката на Владимир Люцканов е с няколко номинации за Икар и Аксеер за 2021 година.

Сюжетът на пръв поглед е обикновен, но криещ много подводни камъни. 40-годишната Морийн живее в малкото затънтено градче Лийнан с възрастната си, болна, досадна и проклета майка, която не може да понася, тъй като я счита за причината да не е постигнала нищо особено в живота си. Майката прави всичко възможно да държи дъщеря си вкъщи и напълно изолирана от света наоколо. Връзката между тях е очевидно напрегната, трудна и странна. Постепенно разривът помежду им ще се задълбочи, а желанието на Морийн да си тръгне от клетката, в която живее, ще нарастне лавинообразно. Особено с появата на мъж, който може би е ключът към нейната свобода или пък към нейното тотално откачане от реалността.

Бившата мис на малкия град е безпощадна черна трагикомедия, която очарова с динамиката, саркастичността и бруталността си. Българската постановка е камерна, с прецизна сценография (дело на Венелин Шурелов), която пълни окото по време на цялото представление. Малката къща на Морийн и майка ѝ се превръща в сцена за разгръщането на тяхната брутална игра за надмощие и постепенно всеки детайл от нея става персонаж в действието. Точно като в Чеховото клише за пушката, и тук няма нищо случайно в предметите на сцената, където безспорни звезди са Искра Донова в ролята на Морийн и неузнаваемата Станка Калчева, която се превъплъщава в образа на майка ѝ. Лесно е да се каже, че актьорската игра е блестяща, но ще е недостатъчно като описание на този напрегнат танц със саби, в който се впускат двете актриси. Едната като противно раздразнителна и отблъскваща възрастна жена, която желае единствено да трови живота на дъщеря си, а другата като бомбата със закъснител, чийто фитил става все по-къс след всеки вик “МОРИЙН, КЪДЕ СИ?”.

Тясната сцена и малката скромна къща на Морийн и майка ѝ успяват да съберат в себе си огромен и безкраен свят на теми и проблеми, които дори грандиозно мащабни представления не успяват да направят. Именно тук се съдържа смисълът на истински добрия театър - да успееш да накараш зрителите да видят цяла вселена в една кухня с два стола, счупена маса, старо радио и запушена мивка.

Постановката на Владимир Люцканов по нищо не отстъпва на оригинала, части от които могат да се видят онлайн. Самото представление едновременно забавлява, разтоварва, но и натоварва съзнанието с размисъл за важни въпроси за семейството, саможертвата, насилието и потиснатите дълго време чувства и желания. Къде отиват мечтите на мечтателите от малките градчета? Затъват ли с животинските изпражнения, които ринат всеки ден? Потъват ли в канала с мръсотията от изтърканите чинии, които мият всеки ден? Изтъргват ли се с калта от гумените ботуши?

Скромните, дори оскъдни коментари и текстове за Бившата мис на малкия град са напълно недостатъчни за заряда и ефекта на представлението, които го превръщат в едно от задължителните събития за всеки театрален почитател този сезон.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.