Дългата среща

14 октомври 2021 текст Таня Трендафилова
Този октомври Френският институт в България отбелязва 3 десетилетия присъствие в културния ни живот и както подобава, празнува с богат списък от събития – чак до 21 октомври. Тази година специалният юбилей върви под мотото 30 години рандеву с Франция, което означава само едно – чакат ни близки срещи с френския език и култура и не можем да сме по-развълнувани от факта.


Кулминацията
Като всеки празник и този си има връхна точка, която ще се проточи през целия 16 октомври с тържествена програма около сградата на института на площад Славейков, където той се помещава от 2014 насам. Стартът на честванията, провеждани в партньорство с Посолството на Франция у нас и Столична община, е точно в 10:00 с Ден на отворените врати, в рамките на който получаваме достъп зад кулисите на културния център. Очаква ни представяне на езиковите курсове и ателиетата за най-малките, среща с учителите по френски език и разходка из занималнята, учебните зали и медиатеката. В 16:00 сме поканени на флашмоб акция и музикални изпълнения на художествените формации на 9-а Френска езикова гимназия Алфонс дьо Ламартин и 17 СУ Дамян Груев, а малко след това на специално издигната сцена на площада излизат Вера Шандел и Ангел Заберски Трио с техния шармантен концертен спектакъл JAZZ Boudoir. Оставаме там и след залез, за да усетим духа на френската традиция чрез фанфарите на група Le Snob и впечатляващото им представление Glissendо.

В съпровод
Ехото от 30-ия рожден ден на Френския институт ще отеква в още куп събития, организирани с мисъл за приятелите на институцията. Сред тях отбелязваме изключително интересната изложба Следи от империи на френския урбекс фотограф Тома Жорион в галерия Синтезис (за която може да прочетете още на стр. 13). Любителите на танцовото изкуство пък не трябва да пропускат спектакъла Itmahrag на компанията Olivier Dubois, който влиза в програмата на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2021 на 15 октомври. В рамките на своето научно сътрудничество със Софийския университет институтът съорганизира Франкофонски правни дни 2021, а специално за годишнината очакваме и излизането на книга, посветена на всички значими личности, които пишат историята на Френския институт в България от 1991 насам.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.