Плейбек театърът на твоята история и връзките ни отвъд ограниченията

14 февруари 2022
Днес ви разказваме повече за феномена, известен като плейбек театър, в който публиката е най-активният и определящ сценария участник. Кога и къде започва, кой го развива в България, как свързва отдалечени на хиляди километри хора и кои уязвими групи се докосват до плейбек театъра, научаваме в следващите редове. Още на 17 февруари пък можем да гледаме спектакъла Отвъд ограниченията на сцената на театър Възраждане. Режисьор и сценарист е Цвета Балийска от плейбек театър Тук и сега, музиката е на Константин Кучев (Косе Босе), а на сцената гледаме Цветина Матова, Пламен Петков и Звездомира Георгиева.


Интерактивният и импровизационен формат на плейбек театъра включва публиката в спонтанен и красив творчески продукт, съставен изцяло от нейните истории. Появата му през далечната 1975-а година в САЩ дължим на първопроходниците Джонатан Фокс и Джо Салас, след което плейбек театърът се разпростира в над 65 държави по света. Сред пионерите му у нас са Гълъбина Тарашоева, Антоанета Петрова и много други, практикували плейбек театър през годините. Важна роля в развитието му играе и Цвета Балийска, свързала България с международната мрежа от плейбек форуми и присъединила се към борда на директорите на Centre for Playback Theatre.

От десетилетие насам София е ежемесечна сцена на плейбек театъра Тук и сега, чиито актьори са изключително подготвени благодарение на дългогодишния си труд и тренировки за спонтанност, синхронизация и развитие на творческия си апарат. С избухването на глобалната пандемия преди две години, екипът на плейбек театъра в България не се отказва, а започва да играе онлайн. Въпреки ограниченията, виртуалната постановка позволява на организаторите да създадат грабваща кинематографична визия с две камери и разнообразен набор от визуално представяне. Връщането на публиката в залите пък е вдъхновение за експеримент с хибридни представления. Замисълът им е изкуството да съпреживеят и хора, отдалечени от театрите заради болест, неподвижност или местоживеене.

Редом с живата публика в театър Възраждане, наличният голям екран показва включилите се в Zoom хора, които на свой ред виждат зрителите в салона. Участниците споделят, че всички се усещат като да са на едно място, а камерите в близък план обогатяват перспективата на театралното случване.

„Българите в чужбина могат да видят близките си, които са избрали да посетят този тип постановка в залата. Едните разказват история, другите също и така всички се чуват и виждат помежду си. Това е голямо предизвикателство за нас като екип, защото включването и на двете публики си е доста трудна работа. Едно е да работиш с жива публика, а съвсем друго с виртуална. Все пак вече два пъти ни се получава доста добре и отзивите са силно положителни.“, споделя организаторката Цвета Балийска.

Социалното значение на плейбек театърът се проявява и в серията представления, проведени специално за хора с левкемия. Част от зрителите се включват директно от болницата благодарение на дигиталните технологии, които ни включват и свързват тъкмо отвъд ограниченията.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.