• Навътре в морето

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Гмуркали сме се надълбоко в усещанията си и преди – в празен магазин в мол; из подземията на НДК; на тих концерт, който те изправя на ръба на съня във Vertigo Tower. В същата кула вече се случва още един спектакъл на Театър на сетиватаMare Infinitum или Безкрайно море, в което уж влизаме добре подготвени, а ето че пак преживяваме нещата така силно, както първия път.
 • Изиграй ме пак

  21 март 2019

  текст Виолета Иванова снимки Павел Христов

  Театър, който следва ясна структура и логика, но научава сценария си в движение? Ако сте ходили на импро, идеята ви е позната. Сега обаче ви хвърляме в много подобна, но и доста различна вселена – тази на playback формата, завъртян около личните малки, големи, смешни, тъжни, срамни или направо абсурдни реални истории, изтръгнати от публиката.
 • Четири седмици преди завеса

  24 януари 2019

  текст Севда Семер

  Колко може да е тиха театралната зала по време на репетиция разбирам, докато гледам актрисите пред себе си и чувам как ризата на едната се намачква, когато вдига чаша към устата си. Двете импровизират с гръб една към друга: търсят собствените си движения за сцената, в която след момент ще се съберат. Знам, че са вече здраво вързани в процеса, когато, без да се виждат, правят едно и също – с пълна концентрация започват да балансират чаша на челата си.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Какво не знаехме за... Михаил Баришников

  22 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Знаем, че е един от най-добрите балетисти изобщо и затова е огромна новината, че през януари пристига тук с моноспектакъла си Бродски/Баришников. Билетите изчезват с бърза стъпка, затова ви срещаме още сега с Михаил, който застава до станката на 9 и сам казва, че кариерата му започва от България, след като печели златен медал на международно състезание във Варна. Нататък пред него е целият глобус – с важен скок към Канада, където с внимателен план успява да избяга от Съветския съюз. Щом веднъж усеща свободата, започва да експериментира и със съвременен танц, основава собствена компания в Щатите, става хореограф, режисьор, актьор – всички тези лица събираме пред вас в четири кратки етюда.
 • Отворени към операта

  21 юни 2018

  текст Виолета Иванова

  12 музикални спектакъла влизат в Античния театър (все от 21:00), за да ни дадат още дузина причини да бръмчим до Пловдив и през следващия месец. Опера, балет, мюзикъл, пиано дуел, кино саундтраци, премиери, гости от света и сцена без покрив са ключовите думи в програмата на Opera Open, от която сега подчертаваме половината – останалото чака на Програмата Пловдив, но вие не чакайте до последно да вземете билети.
 • Малък сезон

  21 юни 2018

  Застъпва с началото си края на големия театрален сезон, но не му отстъпва по важност – и тази година от 25 юни до 5 юли Сфумато дава сцена за идейни проекти, срещи, дискусии и пърформанси, които са пътека между хората във и извън театъра.
 • Опер(ет)а и балет в парка

  7 юни 2018

  Ако сте сядали пред сцена без покрив, няма нужда да ви убеждаваме, че акустиката през лятото е най-добра навън. Останалите могат да разберат след седмица – от 15 юни до 15 юли Софийската опера и Музикалният театър пренасят част от репертоара си в парка на Военната академия, а ето и пряк път до местата ни в публиката.
 • Най-добрите в Сатирата

  22 март 2018

  С комедийните си награди Златен Кукерикон Сатирата връчва сериозни статуетки на 1 април на успелите да ни разсмеят. Ако не сте били в публиката, минете с нас през категориите, за да набележите кои имена и пиеси да гледате на живо следващия път.
 • Жива топография

  7 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  Представете си изложба с гигантски платна абстрактна живопис, които се рисуват на момента. После си представете концерт с атмосферична музика, който се преживява най-добре седнал и притихнал в мислите си. Сега съберете двата образа пред очите си и почти ще видите онова, което идва в Дом на киното на 14 декември.
 • Вортекс

  28 ноември 2017

  "Завихряне на течност или въздух във формата на фуния, предизвикано от спираловидно движение" е значението на думата вортекс, което Театърът на сетивата поставя като метафора в новия си спектакъл-лабиринт.
 • Летящите германци

  12 октомври 2017

  Брейк по музика на Бах щеше да ни счупи от смях, ако не бяхме виждали това с очите си в YouTube канала на Flying Steps – немска брейкденс банда, която вкарва уличния танц в десетки оперни зали по света, а дори и в Бундестага, с шоуто Red Bull Flying Bach.
 • Първи за сезона

  14 септември 2017

  Докато сменяме настройките на есенно време, театрите започнаха да вадят новата реколта – четири силни премиери излизат на сцената само до края на септември.
 • Банско опера фест

  17 август 2017

  Уравнението зад осмото издание на феста е такова: 3 вечери на открито + 3 произведения в жанрове асорти.
 • Сетивни градски пътувания

  26 юни 2017

  Създадени от Театър на сетивата София и Институт за изследване на тишината, сетивните градски пътувания се случват отвъд думите и провокират всички сетива на участниците.
 • Сцена със звезди

  22 юни 2017

  Топлата лятна вечер е най-хубава без стени помежду ни, но нещата стават сложни, когато искаме и сцената да е пред нас. С тази мисъл наум Софийската опера и Народният театър отлагат края на сезона и за кратко се местят под открит покрив.
 • Какво не знаехме за... Cats

  4 май 2017

  текст Нaталия Иванова

  Или Котките на Андрю Лойд Уебър. Защо не го написахме на български? Заглавието на бродуейския мюзикъл, който идва в нашата Зала 1 (в оригинален състав от 78 актьори), никога не е било превеждано, въпреки че в Мексико дори пускат анкета "за" и "против" испанското Gatos. С този бърз факт отваряме любопитните архиви на Cats, преди те да извадят нокти за първи път и пред нас.
 • Сетивни градски пътувания

  30 март 2017

  След като влязохме в най-високата кула на булевард България, за да потънем в Сън в съня, сега търсим тишинавтите за "преживяване в градска среда", което ни провокира да преосмислим пространството вън и вътре в нас.
 • 36-часов маратон в НАТФИЗ

  24 март 2017

  Възпитаниците на Академията за театрално и филмово изкуство отново ще отворят врати за любителите на театъра в XIII–то издание на традиционния маратон с вход свободен на 8 и 9 април.
 • Bienvenido, Хуан Майорга

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Колко хубави разговори изпускаме, когато не знаем нищо за гостите? Испанецът Хуан Майорга е автор на повече от 30 пиеси, но тази справка едва ли е достатъчна. Затова протягаме ръка за запознанство с драматурга сега, още преди да сме го срещнали на живо в Червената къща.