• Летящите германци

  12 октомври 2017

  Брейк по музика на Бах щеше да ни счупи от смях, ако не бяхме виждали това с очите си в YouTube канала на Flying Steps – немска брейкденс банда, която вкарва уличния танц в десетки оперни зали по света, а дори и в Бундестага, с шоуто Red Bull Flying Bach.
 • Първи за сезона

  14 септември 2017

  Докато сменяме настройките на есенно време, театрите започнаха да вадят новата реколта – четири силни премиери излизат на сцената само до края на септември.
 • Банско опера фест

  17 август 2017

  Уравнението зад осмото издание на феста е такова: 3 вечери на открито + 3 произведения в жанрове асорти.
 • Сетивни градски пътувания

  26 юни 2017

  Създадени от Театър на сетивата София и Институт за изследване на тишината, сетивните градски пътувания се случват отвъд думите и провокират всички сетива на участниците.
 • Сцена със звезди

  22 юни 2017

  Топлата лятна вечер е най-хубава без стени помежду ни, но нещата стават сложни, когато искаме и сцената да е пред нас. С тази мисъл наум Софийската опера и Народният театър отлагат края на сезона и за кратко се местят под открит покрив.
 • Какво не знаехме за... Cats

  4 май 2017

  текст Нaталия Иванова

  Или Котките на Андрю Лойд Уебър. Защо не го написахме на български? Заглавието на бродуейския мюзикъл, който идва в нашата Зала 1 (в оригинален състав от 78 актьори), никога не е било превеждано, въпреки че в Мексико дори пускат анкета "за" и "против" испанското Gatos. С този бърз факт отваряме любопитните архиви на Cats, преди те да извадят нокти за първи път и пред нас.
 • Сетивни градски пътувания

  30 март 2017

  След като влязохме в най-високата кула на булевард България, за да потънем в Сън в съня, сега търсим тишинавтите за "преживяване в градска среда", което ни провокира да преосмислим пространството вън и вътре в нас.
 • 36-часов маратон в НАТФИЗ

  24 март 2017

  Възпитаниците на Академията за театрално и филмово изкуство отново ще отворят врати за любителите на театъра в XIII–то издание на традиционния маратон с вход свободен на 8 и 9 април.
 • Bienvenido, Хуан Майорга

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Колко хубави разговори изпускаме, когато не знаем нищо за гостите? Испанецът Хуан Майорга е автор на повече от 30 пиеси, но тази справка едва ли е достатъчна. Затова протягаме ръка за запознанство с драматурга сега, още преди да сме го срещнали на живо в Червената къща.
 • Февруари на сцената

  26 януари 2017

  Обръщаме календара на най-краткия месец, който ни води към по-топъл навън и по-богат вътре в театъра сезон – следват новите пиеси, за които си пазим места отсега.
 • Сън за събуждане

  24 ноември 2016

  текст Нaталия Иванова

  Неделя. В първите следобедни часове без слънце влизаме в сърцето на най-високата кула на булевард България и заспиваме. На излизане сме сякаш по-будни от сутринта.
 • Среща с Годо

  14 юни 2016

  На 16 юни ще дочакаме Годо и ще се срещнем лично.
 • Шекспир е жив

  21 април 2016

  Причините да е така си припомняме още с първия ред на някой сонет (който вече четем и в нов превод от Кирил Кадийски, издаден от Колибри) или с някое от бенефисните събития, събрани под този надслов – от 19 до 28 април отбелязваме немислимите 400 години без Уилям Шекспир.
 • Какво не знаем за... Джими Кар

  31 март 2016

  снимка jimmycarr.com

  На практика знаем само, че е смешен. И че смехът му е смешен, почти колкото шегите.
 • Гости през януари

  14 януари 2016

  Софийската опера дава начало на 2016 с плътна януарска програма, в която слабо няма. Редовният сценичен състав е налице, но към него четем и важни имена в класиката зад граница.
 • Есен пукна

  10 септември 2015

  В театъра есента е пролет – всичко започва отначало със свежи сили. Новият сезон долита с премиери на класически и съвременни пиеси, сред които си намерихме нашите бели лястовици – четете повече надолу, а после завийте право към билетните каси.
 • На върха на езика

  11 юни 2015

  500 милиона. Толкова са хората на планетата, които си казват на испански всичко от "Обичам те" до "Ще ми подадеш ли солта?".
 • Всичко на сцената

  28 май 2015

  Раздвижването на театралния фронт е силно този сезон. Отвориха две нови пространства за игра, Квартет накара кожата ни да настръхне, а събитията на сцена не спират да показват, че театърът е готов да излезе от кутията и да влезе в нетипични територии.
 • Едно + едно = четири

  30 април 2015

  текст Севда Семер

  Празната Зала 1 на НДК се изпълва от гласа на Явор Гърдев, прозвучал от микрофон до сцената: "Отваряме смело сценария на страница едно". Ние не отваряме сценарий, само ушите и очите си. Тук сме, за да видим началото на Квартет – неговият спектакъл-филм със Снежина Петрова и Захари Бахаров. Денят е понеделник, репетицията започва след осем минути.
 • Независимо от всичко

  30 април 2015

  Във времена като днешните, театрите никога не стигат – още един нов се открива в София точно на Гергьовден.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088