• Февруари на сцената

  26 януари 2017

  Обръщаме календара на най-краткия месец, който ни води към по-топъл навън и по-богат вътре в театъра сезон – следват новите пиеси, за които си пазим места отсега.
 • Сън за събуждане

  24 ноември 2016

  текст Нaталия Иванова

  Неделя. В първите следобедни часове без слънце влизаме в сърцето на най-високата кула на булевард България и заспиваме. На излизане сме сякаш по-будни от сутринта.
 • Среща с Годо

  14 юни 2016

  На 16 юни ще дочакаме Годо и ще се срещнем лично.
 • Шекспир е жив

  21 април 2016

  Причините да е така си припомняме още с първия ред на някой сонет (който вече четем и в нов превод от Кирил Кадийски, издаден от Колибри) или с някое от бенефисните събития, събрани под този надслов – от 19 до 28 април отбелязваме немислимите 400 години без Уилям Шекспир.
 • Какво не знаем за... Джими Кар

  31 март 2016

  снимка jimmycarr.com

  На практика знаем само, че е смешен. И че смехът му е смешен, почти колкото шегите.
 • Гости през януари

  14 януари 2016

  Софийската опера дава начало на 2016 с плътна януарска програма, в която слабо няма. Редовният сценичен състав е налице, но към него четем и важни имена в класиката зад граница.
 • Есен пукна

  10 септември 2015

  В театъра есента е пролет – всичко започва отначало със свежи сили. Новият сезон долита с премиери на класически и съвременни пиеси, сред които си намерихме нашите бели лястовици – четете повече надолу, а после завийте право към билетните каси.
 • На върха на езика

  11 юни 2015

  500 милиона. Толкова са хората на планетата, които си казват на испански всичко от "Обичам те" до "Ще ми подадеш ли солта?".
 • Всичко на сцената

  28 май 2015

  Раздвижването на театралния фронт е силно този сезон. Отвориха две нови пространства за игра, Квартет накара кожата ни да настръхне, а събитията на сцена не спират да показват, че театърът е готов да излезе от кутията и да влезе в нетипични територии.
 • Едно + едно = четири

  30 април 2015

  текст Севда Семер

  Празната Зала 1 на НДК се изпълва от гласа на Явор Гърдев, прозвучал от микрофон до сцената: "Отваряме смело сценария на страница едно". Ние не отваряме сценарий, само ушите и очите си. Тук сме, за да видим началото на Квартет – неговият спектакъл-филм със Снежина Петрова и Захари Бахаров. Денят е понеделник, репетицията започва след осем минути.
 • Независимо от всичко

  30 април 2015

  Във времена като днешните, театрите никога не стигат – още един нов се открива в София точно на Гергьовден.
 • Троен скок

  5 март 2015

  Новият театър в НДК започва живота си с пълни гърди – има цели три премиери още през първата седмица. Две от тях са на режисьора и директор на театъра Бойко Илиев, а третата – на арт мениджъра му Димитър Стефанов. По всичко личи, че ентусиазмът и желанието за работа зад сцената са налице, за нас остава да напълним салона.
 • Нови територии

  26 февруари 2015

  Ако познавате някой, който познава някой, който обича да казва, че в София не се случва нищо, предайте му това от нас: в НДК отвориха нов театър, а в Ялта – алтернативна арт сцена. Не е малко.
 • От дума на дума

  4 февруари 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Елена Алексиева обича думите. Първо открива езика на поезията, после намира гласа си в прозата, а накрая го чува и на театрална сцена. Този месец ще го слушаме заедно в две премиери по нейни пиеси – Глас и Фантомна болка.
 • Антон без точица

  22 януари 2015

  текст Данислава Делчева

  Той е от модерните хора с бърз градски метаболизъм, които инвестират цялата си енергия в работата. Антон Угринов е режисьор и преподавател в НАТФИЗ и МОНТФИЗ на 37. Но ние бихме го описали така – един герой, без който театърът ни не може. Или поне не би бил толкова интересен, мъдър и забавен едновременно.
 • Стари, но златни

  15 май 2014

  Дани Николова, Таня Трендафилова

  Всичко се е случвало и преди, казват мъдрите хора, а след като се поровихме из черно-белите хроники на едва прохождащия шоубизнес от началото на миналия век, вече сме твърдо убедени в същото. Наркотиците, изтощителните до смърт партита и безразборните любовни авантюри съществуват доста преди Къртни Лав и Майли Сайръс да се появят на бял свят, нещо повече – оказва се, че ретро предшественичките им са купонясвали в пъти по-диво, без да дават и пукнат грош за общественото мнение. Ето какви са ги вършили 5 от най-ярките икони на епохата – без цензура и напук на ширещата се диктатура на силния пол.
 • Толкова много любов

  13 февруари 2014

  текст Стохрифор Лукомб

  Ясно ни е, че отбелязването на Свети Валентин няма истински традиции в България, но също така осъзнаваме, че е добър повод да направите нещо приятно, заедно с любимия си човек. Ето и нашата малка, но сладка и украсена с червени и розови сърца селекция събития за 14  февруари.
 • Детски истории

  30 май 2013

  текст Дани Николова, снимка Надя Джамбазова

  Ангелски добри деца или извършващи геройски бели малки човечета, малчуганите винаги трябва да бъдат третирани с всичката налична у големите обич. В един ден от годината обаче малките хора стават царчета. Вижте какви са осигурените за тях “хляб и зрелища” по случай Международния ден на детето и освободете уикенда си от ангажименти.
 • Архивите са живи

  21 февруари 2013

  текст Таня Трендафилова

  През последните години се уверихме, че българските телевизионни сериали са популярни. Дори доста популярни. Тенденцията към увеличаване на техния брой продължава и докато доскоро злободневието и екшънът бяха приоритети на сценаристите, сега на дневен ред излизат историческите костюмни сюжети. Тази пролет в национален ефир почти едновременно дебютират две мащабни поредици, свързани със следосвобожденските въжделения в България и, доколкото чуваме, имат с какво да ни впечатлят.
 • Двойно британско

  24 ноември 2011

  Клодин Жендова

  Първокласен британски театър тази есен в София с цели две представления.