Февруари на сцената

26 януари 2017
Обръщаме календара на най-краткия месец, който ни води към по-топъл навън и по-богат вътре в театъра сезон – следват новите пиеси, за които си пазим места отсега.


Народен театър
Чакан гост и премиера се събират в голямото събитие в Народния на 13 февруари от 19:00, когато от Пловдив пристигат Вълци с режисьор Диана Добрева. Това е третата пиеса след Възвишение и Сестри Палавееви (наградени с Икар и Аскеер), която е драматизация на Александър Секулов по съвременен български автор. Този път той е Петър Делчев, в чиито Трънски разкази хората правят опит да се споразумеят и с бога, и с вълка, докато губят човешкото в себе си. На 24 февруари от 19:00 на камерна сцена гледаме и премиера на Някъде в този живот от Гаро Ашикян – модерна интерпретация на текстове от американския драматург Израел Хоровиц.

Младежки театър
Зад името на Стайко Мурджев стои Икар за дебют през 2010 и три номинации през 2016. Когато за опора добавим и големия ум на британеца Питър Шафър (с Оскар за Амадеус), получаваме ясна причина да видим този нов прочит на Еквус – наблюдение на връзката между психиатър и момче, обсебено от конете. В главната роля тук е Малин Кръстев с премиерен сеанс на сцената на 24 февруари от 19:00.

Сатирата
Заглавието е Психо, но не по Хичкок, а по скандалния гей режисьор Джо Ортън, станал нарицателно за "черен, но в същото време фарсов цинизъм". С неговите текстове днес се заема режисьорът Николай Младенов (познат с работата си по Лорка), а премиерата очакваме на 20 февруари от 19:30 на голямата сцена на Стефан Караджа 26.

Театър 199
Валентин Ганев поставя черна сатира от Джон Мортимър, в която застаряващ адвокат защитава обвинен в убийство скромен търговец. Как точно и на каква цена, разбираме от актьорите Пламен Пеев и Теодор Елмазов в Съдебна грешка с премиера на 25 февруари от 19:30.

Българска армия
Жан и Беатрис са Иван Радоев и Елена Петрова, които търсят истината за себе си и другия под режисурата на Бойко Илиев. Второто заглавие на пиесата е Любовта вече не живее тук по оригиналния текст на често награждаваната канадка Карол Фрешет, а премиерата гледаме на 7 февруари от 19:30 на сцена-клуб МаксиМ.

За деца
Ето поне три повода да обзаведете и вашия малък човек с билет. На 11 февруари от 11:00 в Операта сядаме за премиерата на балета Снежната кралица, който разказва познатата приказка на Андерсен с ноти от Моцарт. На 15 февруари от 19:00 в Кукления театър (на Гурко 14) и ние гледаме с интерес един от най-поставяните мюзикъли на Бродуей – Авеню Q с три награди Тони за сценарий и най-добро представление. Последна в календара е Мери Попинз от Анастасия Събева с участието на Мила Банчева, Юлиян Рачков и Радина Боршош, готови за премиера на 18 февруари от 11:00 в Театър София.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.