So Far, So Good

19 януари 2017 текст Емануела Иванова снимка Sofar
"Концертът на не-казваме-кого е на таен адрес на 29 януари. Билети няма, но ви пазим място, ако сте от първите с регистрация на sofarsounds.com. Носете си аперитив, изключете телефоните и пазете тишина на музиката".


Преразказваме поканата във фейсбук, от която научихме за Sofar – музикален проект за тайни концерти в 300+ града по света от 2009 насам, който най-после стъпва и в София. Потропахме на вратата на нашите организатори, за да разберем дали заслужават сляпото ни доверие и бързо им го поверихме.

Дотук знаем, че Sofar е съкращение от Songs From a Room и съществува, за да върне преживяването на живата музика там, където му е мястото – в настоящия момент, а не в мобилния екран, през който си го записваш за утре. София приема лондонската идея чрез Вили – организатор на далечни пътешествия и музикален фен, който доскоро е слушал "песни от стая" два пъти седмично в английската столица, а сега ще ги прави веднъж месечно някъде близо до нас. Помага ѝ Христина – музикант (от 9:09) със собствено звукозаписно студио и познания за тукашната сцена. Към тях накрая се включва и Ани и трите вече действат по първото Sofar събитие – в "красиво, стилно и уютно място, което досега не е домакинствало на концерти" някъде в района на Славейков.

Рано е да чакаме имейл с точен адрес. Ще ни го изпратят 36 часа преди първия акорд, ако сме сред най-бързите 40, вдигнали ръка за билет с онлайн регистрация. И Répondez S'il Vous Plaît – потвърждението на присъствие е единствената цена, която плащаме, за да сме в публиката. А тя включва и забравена добавена стойност: без снимки и приказки по време на сетовете. Те обичайно са по три различни на вечер, като селекцията на музиканти е по-отворена към слабо известните, но не мрази и популярните – "стаята" е отворена за всеки, който е съгласен да слезе от високата сцена и да забие на килима пред непозната публика. "Сред артистите за 29 януари има име, което можете да срещнете както в по-големите клубове, така и в най-забутаните барове. Все още се брои за ъндърграунд и това е перфектно за нашия формат". Вече може да започвате да гадаете, но мистерията ще се разкрие чак когато прекрачите прага на първия софийски Sofar адрес.

Магазин, покрив, нечий хол, офис или споделено пространство – всеки може да е домакин на концертите, както и всеки може да е в публиката или зад микрофона, стига да се представи добре в сайта на проекта. Ние вече си стискаме палци за втори ред на килима до прозореца и се настройваме на непредубедена вълна – това трябва, за да изплуваш щастлив след скок в неизвестното. Хайде и вие, защо не? Кога изобщо сте знаели в кого и къде ще срещнете новото любимо.

Sofar е на sofarsounds.com за целия свят и на facebook.com/SofarSoundsSofia у нас
Първият концерт в София е на 29 януари и още събира публика 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.