След бойния вик

8 ноември 2018 текст Кристина Йорданова
През 5 век будизмът навлиза в Япония под ударите на барабан на име Тайко, чиито разновидности тежат от 10 до 500 килограма. Споделяме ви го, за да сте наясно, че е възможно човек да се изправи пред барабан от половин тон и да изтръгне звук от него. Как точно става, слушаме до настръхване под ударите на Ямато на 18 ноември.


Над 40 вида Тайко се търкалят внимателно към сцената на Зала 1, за да срещнат 10 чифта палки, тренирани по 12 часа на ден в японското село Асука. Така звучи днес режимът на бандата барабанисти и барабанистки, която през 1993 Маса Огава създава и нарича на древната японска провинция Ямато. Оттогава те са пренасяли тежките си инструменти през 54 държави за 3500 спектакъла с авторска музика, която с мощни удари чете по модерен начин японския фолклор. Съвременно огъване на традицията, която уважават, е и приемането на жени в състава, което не е обичайно за този тип Тайко групи (около 10000 само в Япония). В Ямато всички са равни, живеят и репетират заедно в Асука и измислят всичко сами – от музиката през декорите и хореографията до палките, които използват.

"Да свириш на Тайко е точно като спорт. Енергията се освобождава от вътрешността на тялото и се пренася върху барабаните. Така се създава звукът", обясняват Ямато, за които един концерт не е просто изпълнение на ударни инструменти, а човешка история, събрана в два часа. Процесът за тях е лечебен за тялото и ума, а терапевтичният ефект се пренася и върху публиката, когато десетина човека се завъртят с барабаните си в синхрон до пълно разтърсване на всеки присъстващ.

"Тези хора знаят как да правят шоу. Освен че ни отвяха с уменията си, добавиха доста забавни елементи и включиха публиката, която пляскаше заедно с барабанните удари." Така един зрител описва преживяването на Ямато, от което не може да очаквате единствено мелодични гласове. Вместо това групата добавя нежност в духовния си музикален сценарий с флейта и арфа, а на сцената барабанистите се движат като воини, застанали в триъгълна поза с цветните си дрехи, докато вибрацията на инструментите отеква точно след боен вик, който слага началото на всичко. "Ние вярваме, че Тайко може да накара хората да мислят за Япония. Искаме да сме сигурни, че нашата музика свързва не с език, а със силата на звука на барабана", казват Ямато, а синхронизираният пулс на хората в залата го потвърждава.
Ямато са в Зала 1 на НДК на 18 ноември от 20:00 за 35-80лв от eventim.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.