• 5 групи, които да следите

  12 декември 2012

  текст Клодин Жендова

  Предлагаме ви 5 групи и музиканти, за които ни се струва, че си заслужава да надавате по едно ухо.
 • Дотам и обратно 2

  12 декември 2012

  текст Никола Шахпазов

  Андреа Бочели Феноменалният италиански тенор пристига в Белград малко след издаването на сборния албум Opera, с което ясно загатва и ...
 • Дотам и обратно

  29 ноември 2012

  Предложения за културен туризъм в Европа през оставащите дни на 2012 и предстоящите месеци на 2013.
 • Северно ехо

  3 октомври 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Расмус Венг Карлсен

  Северняците са доста смахнати (или пък – по-нормални от всички останали), което пък им дава възможност да правят музика както никой друг на тази планета. Точно такова неземно пътешествие се оказва и Piramida – четвъртият албум на датчаните Efterklang, които е крайно време да чуете внимателно, особено ако харесвате Sigur Rós, múm и Бьорк.
 • Планински Джаз

  26 юли 2012

  текст Клодин Жендова

  През август Банско се превръща в джаз. Международният джаз фестивал (4-11 август) отново събира емблематични музиканти и отново го прави в дар – тоест напълно безплатно.
 • Вървят ли двама

  11 юли 2012

  Дълго време вярвахме, че появилият се през 1996 Spiritchaser ще си остане своеобразното grand finale в дискографията на една от най-красивите групи на съвремието – Dead Can Dance. Радваме се, че изобщо не бяхме прави – Лиса Жерар и Брендан Пери преглътнаха личностните различия и вече са готови с Anastasis, дългоочакваното и неочаквано продължение на историята на Dead Can Dance.
 • Местно производство

  19 април 2012

  текст Никола Шахпазов

  Три отлични, че и съвсем нови български албума, които тези дни слушаме с удоволствие. Защо си струва и вие да ги чуете – с няколко думи от нас и от самите творци.
 • Междувременно

  3 април 2012

  текст Никола Шахпазов, снимка Grinderman © Deirdre O'Callaghan, снимка Dirty Three © Annabel Mehran

  В края на миналата година Grinderman официално прекратиха съществуването си, но музикалните джентълмени/хулигани (подчертайте правилното) Ник Кейв и Уорън Елис не са свикнали просто да почиват. Затова има какво да слушаме, докато очакваме новия албум на Nick Cave & The Bad Seeds.
 • Загрявка

  22 март 2012

  До второто издание на фестивала Elevation (23 и 24 юни) остават месеци, но организаторите му са се погрижили за солидна музикална загрявка с хип хоп пионерите Jungle Brothers на 21 април и изкусителната Estelle на 10 май.
 • Има място за старите кучета

  16 февруари 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Sony Music Entertainment/Вирджиния рекърдс

  Ленард Коен сякаш не остарява. Музиката му – още по-малко. Новият му албум Old Ideas звучи като най-свежото и красиво блус/фолк рок откровение, което можеше да е записано през 20-те години на миналия век или пък някъде през 60-те, но и през 2012 ни кара да пророним сълза и да си налеем още един голям бърбън.
 • Рок инвазия

  9 февруари 2012

  текст Никола Шахпазов

  Вече станаха ясни няколко от важните музикални събития на годината. Съвсем не е учудващо, че всички те са рок – от класически до легендарен фънки и дори модерно-готически.
 • Усещане за жена

  12 януари 2012

  текст Никола Шахпазов

  Четири десетилетия след издаването си L.A. Woman звучи все така разкъсващо откровено, алкохолно-блусарски и необуздано фънки. В края на януари пък лейбълът Rhino пуска няколко специални издания на шедьовъра на The Doors, в които освен ценни алтернативни версии на познатите класики откриваме и едно съвсем ново парче.
 • Звукът на бъдещето

  5 януари 2012

  текст Никола Шахпазов

  Тепърва ще научим кои ще бъдат най-големите музикални събития в България през 2012 (освен обявения вече септем­врийски гиг на Red Hot Chili Peppers), но пролетно-лятната програма в Европа вече е почти наредена. Ето някои от най-важните групи, които можете да засечете на турне тази година.
 • Празнична музика

  22 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  В периода между Коледа и новогодишната нощ не просто няма да се спи, а ще се трещи и танцува. Музикалните събития са в изобилие, ето и най‑важните от тях.
 • Непобедимите

  22 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Трент Резнър и Атикъс Рос нямат спирачки. За последните две години завършиха дебютното издание на проекта си How to Destroy Angels, взеха Оскар за саундтрака към Социалната мрежа, а няма да се учудим, ако получат такъв и за музиката към филма Мъжете, които мразеха жените, който току-що пуснаха официално.
 • Есенни сонати

  1 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Малко меланхолична музика за минорните декемврийски дни.
 • Музиката в него

  17 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов, снимка Дневник

  Тодор Колев е великански актьор, а замалко да се изкушим да го наречем и най-великият в българското кино, поне за последните 30 години. Той обаче е поне толкова голям музикант, колкото голям актьор и точно това ще ни напомни тематичната концертна вечер Как ще го стигнем? в Строежа на 24 ноември, когато сборна формация местни музиканти ще изпълняват ключови и култови песни на Колев. И той ще се включи.
 • Законите на Линч

  10 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Ноември ни поднася два важни повода да си припомним гения на Дейвид Линч. Този път обаче са музикални.
 • Септемврийска симфония

  24 август 2011

  текст Никола Шахпазов, снимка ФСБ (c) 2011 Стоян Гребенаров (p) 2011 Контрапункти

  Дойде моментът за малко симфонични рок експерименти – през септември в Пловдив така различните Таря Турунен и ФСБ ще представят своите парчета в нов, класически облагороден аранжимент.
 • Фаталните 13

  30 юни 2011

  снимки Петър Димов

  Фрактура на Васко Катинчаров – единственото предаване за рок и метъл по родните телевизии, стана на 13 години. Не обичаме да смятаме, но 13 лета са равни на стотици часове концертни репортажи, клипове и интервюта. Помолихме Васко да ни припомни най-интересните моменти от разговорите с рок боговете, а той направо ни заля с цитати. Четете и се смейте на воля.