• Какво не знаехме за... Лий Scratch Пери

  22 май 2019

  текст Кристина Йорданова

  На 83 години реге гуруто скача на световните сцени с ексцентричната си брада, захапал цигара между зъбите. Известен като една от ключовите фигури за ямайския стил, през годините на вратата му чукат Боб Марли, Пол Маккартни и Кийт Ричардс, докато самият Лий Scratch Пери циркулира между Ямайка и Швейцария.
 • DJ nights

  16 май 2019

  3 нощи пълни с бийтове, между които да се движим с часове.
 • Какво не знаехме за... Sofia Live Club

  9 май 2019

  текст Кристина Йорданова

  Знаем, че звукът там няма грешка и че едва ли някога ще забравим концерта на Fink, докато други пък помнят Hidden Orchestra, Riverside или Laibach. Производството на спомени започва през пролетта на 2009, когато по стълбите към входа на Sofia Live Club се качват първите меломани. 10 години по-късно казваме "честито и благодарим" на една от най-добрите концертни сцени в града, а преди рождения ден на 15 май се връщаме към важните епизоди в живота на клуба заедно със създателя му Петър Коев.
 • Спешно за билети: BG edition

  9 май 2019

  Ицо Хазарта, Руши и Иван Шопов в колаборация с Насимо летят и се разпродават бързо, така че нашият съвет е да се насочите към сайтовете за билети преди датите.
 • Спешно за билети vol.3

  18 април 2019

  Следващите пет концерта са с код червено за "топящи се билети", така че грабвайте по един веднага, ако не искате да гледате сцената само през нечия история в инстаграм.
 • 4 парчета на... Джонатан Брий

  10 април 2019

  Представяте ли си как извънземните кацат на Земата и първото нещо, което виждат, е клип на Джонатан Брий? Е, и това е начин да кажем, че той сякаш е от друга планета (а всъщност е от Нова Зеландия, което е почти същото).
 • Какво не знаехме за... Джошуа Бел

  28 март 2019

  снимка Ричард Ашкрофт

  Той е гигантски цигулар, който веднъж свири пред малка шепа хора в тъмно фоайе във Вашингтон, защото са дошли дотам в снежната буря, отменила концерта му, и това е най-благодарната му публика.
 • МОНОтеизъм

  21 март 2019

  текст Никола Шахпазов

  Водени от инструменталния магьосник Такаакира Гото, MONO свирят пост-рок вече 20 години, което значи, че отдавна сме им вдигнали ступа сред най-важните в жанра. В последно време обаче японците направиха толкова широки крачки напред, че се озоваха и сред бандите, които Робърт Смит от The Cure кани в тесния кръг на своя фестивал в Лондон. Докато още не сме извадили от слушалките си последния им албум Nowhere Now Here, пуснат през януари, и в очакване на втория им концерт тук, през април, пускаме вярата в тях и към вас – с колекция от вълнуващо тихи детайли и шумни изригвания, каквито MONO умеят да сглобяват най-добре.
 • Гласовете на Estruna

  28 февруари 2019

  текст Кристина Йорданова

  Ако някога правят римейк на филма Троя, някой обезателно трябва да каже на режисьора за Estruna и албума им Al Este Del Cante, който плаче за подобен саундтрак. С Латино Грами са най-добър фламенко проект за 2018, той е първият с водещо българско участие, който слага в джоба си такава награда. Поздравленията се приемат на живо в НДК в края на март.
 • Sofi Tukker

  7 февруари 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Toma Kostygina

  Тя е Софи, той е Тъкър и нещата им се получават случайно, но светкавично. Когато на малък концерт в Роуд Айлънд тя запява боса нова с групата си, той е диджей в клуба – така я чува, отива да ѝ каже "беше много красиво, но скучно" и миксира една от песните ѝ на мига. През 2014, още бегли познати, хващат саковете си и заминават заедно за Ню Йорк, където след три добри години Apple грабват сингъла им Best Friend за рекламата на новия си телефон. Сочните им бразилски ритми върху електронен денс пейзаж вече се носят и към нас за жива среща в Sofia Live Club, преди която ви пускаме малко жега във врата и малко поезия в душата с четири парчета на дуета.
 • Свети Валентин с Белослава

  1 февруари 2019

  Меланхоличният ѝ глас се носи във въздуха от близо 20 години, обръщайки към себе си все повече чувствителни уши от албума ѝ Улици насам. Романтичният пулс на музиката ѝ ни води към Sofia Live Club точно на 14 февруари за концерта Feel the Love, когато любовта е основна тема на обсъждане не само сред обвързаните, но и за тези, които още я търсят. Пускаме ви четири песни на Белослава още сега, за да настроите сърдечната си честота за вечер с много нежност и малко джаз.
 • Спешно за билети vol.2

  31 януари 2019

  Шансовете за присъствие намаляват с всяка секунда, така че бързайте с кликането върху линковете за билети, които ви водят на следващите три концерта.
 • В очакване на Том Одел

  17 януари 2019

  текст Кристина Йорданова

  Another Love е платинената песен, заради която знаем за русия бретон и тъжния поглед на англичанина, но не очите са това, което заковава палеца ни върху бутона "пусни". Меланхолия, носталгия и глас, който познаваме веднага, се срещат зад пианото, където Том присяда, за да ни разкаже истинските истории от третия си албум Jubilee Road, посветен на улица в Източен Лондон, на която е живял. Преди на 15 февруари да се разходим заедно по нея на концерта му в София, завъртаме четири парчета от цялата му дискография, с които да подгреете за инди-поп фойерверките на първия ред.
 • Спешно за билети

  17 януари 2019

  Следващите три концерта не са тази седмица, нито даже този месец, но се разпродават с такава скорост, че е задължително веднага да купите билет, ако не искате да слушате само историите за тях.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • 31 Декември: 3,2,1... ЧН2019

  19 декември 2018

  Седем места, където да броите обратно с десетки, стотици и дори хиляди други хора.
 • 25 Декември: Парти Коледа

  19 декември 2018

  Четири места, където коледният саунтдрак не е нито тих, нито свят.
 • Океан от традиции

  15 ноември 2018

  текст Кристина Йорданова

  Иван Шопов и Теодосий Спасов излизат от проекта Balkansky, за да направят InFusion – нов мултижанров албум, който чупи граници и слива традиции в океанска хармония. На камерно прослушване една вторник вечер пускаме потока от 10 парчета да се влее в нас, за да предадем после и към вас защо да ги чуете на живо на премиерата на 24 ноември.
 • След бойния вик

  8 ноември 2018

  текст Кристина Йорданова

  През 5 век будизмът навлиза в Япония под ударите на барабан на име Тайко, чиито разновидности тежат от 10 до 500 килограма. Споделяме ви го, за да сте наясно, че е възможно човек да се изправи пред барабан от половин тон и да изтръгне звук от него. Как точно става, слушаме до настръхване под ударите на Ямато на 18 ноември.
 • През пустините на Still Corners

  8 ноември 2018

  текст Кристина Йорданова

  Теса Мъри и Грег Хюз ни качват на задната седалка в кадилака си, за да усетим вятър, прах и меланхолия в облак от дрийм поп и психеделия с дъх на 60-те и 80-те. Така звучат Still Corners, които се срещат на една спирка в Лондон през 2009 и бързо попадат в радара на Sub Pop (звукозаписната компания на Foals, Nirvana и Soundgarden), за да завъртят четири албума дотук. Пускаме ви по парче от всеки, за да паркирате в Sofia Live Club на 19 ноември, когато рекламната агенция Next-DC черпи с тях за осмия си рожден ден.