Албумите на 2021

10 януари 2022 текст Ивайло Александров
След месеци под завивки, в репетиционни и домашни студиа през 2020, очаквано през изминалата година чухме гигантско количество нова музика. Секналите концерти означаваха намалени приходи от билети и мърч, затова и музикантите заложиха на издаване на музика. От втория на Били Айлиш до двайсет и първия на Alice Cooper за меломана остана сладката задача да бере музикални плодове и да пълни кошницата на удоволствието си. Ето 5 албума, които ни събраха ушите и изобщо не излизат от плейърите ни.


Arooj Aftab: Vulture Prince
Много е възможно да сте пропуснали предните два албума на Арудж Афтаб, но силно ви препоръчваме да чуете третия – Vulture Prince. Арудж Афтаб е родена в Пакистан, завършила е Berkley College of Music в Бостън и живее в Бруклин. Докато записва нежните пиеси за Vulture Prince, умира малкият є брат и Арудж Афтаб трансформира загубата в музика. В албума умело слива класическа музика с екзотичен полъх от Изтока, суфистка поезия, джаз структури и електронен амбианс в подчертан ефирен минимализъм.
Billie Eilish: Happier Than Ever
Тя е суперуспешна. Музикално дете чудо, избухнало като супернова още преди да навърши пълнолетие. След хитовия ѝ дебютен ЕР от 2017 и платинения дългосвирещ дебют от 2019, логично беше да затаим дъх и да видим какво ще ни поднесе с втория си албум. Очаквахме много, а Били Айлиш ни даде дори повече. С по-зряло звучене и посока от When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, Happier Than Ever ни показва една пораснала Били, а парчетата са повече даунтемпо и поп и по-малко игриви. Основната тема на албума е скоростният ѝ успех и проблемите, които вървят с него. Албумът е откровена музикална изповед на едно момиче, което се превръща в жена, докато крачи устремено напред, водено от огромния си музикален талант.
Mastodon: Hushed and Grim
Един от най-звучните удари в метъла дойде от американците Mastodon. След два доста меки и сякаш вяли албума и един преднамерено радиофоничен преди тях, Mastodon явно са преоткрили силата и енергията да свирят тежко, сурово, но и с дълбочина и размах на композициите, каквито бяхме забравили да очакваме от тях. Hushed and Grim е техният поклон към бившия им продуцент и близък приятел Ник Джоунс, който през 2018 изгуби битката с рака. Албумът е най-дългият за бандата – близо 90 минути в два диска, с брутален артуърк и парчета, в които старият звяр, познат ни от метъл епосите Leviathan и Crack The Skye, показва здрави и остри зъби, но и много опит, излят в 15 страхотни метъл крошета, с вариращи влияния от Led Zeppelin, през Metallica до сходство с френските чудовища Gojira, но неизменно белязани от почерка на Mastodon.
Sons of Kemet: Black to the Future
Видяхме и чухме на живо британското джаз чудо Sons of Kemet преди повече от 5 години, а това е втори албум на Шабака Хътчингс оттогава насам. Black to the Future e съвременен прочит на афроджаза от хора, дишащи музика. Записан от ядрото Хътчингс (саксофон и кларинет), грамадния Теон Крос (туба) и двамата барабанисти Том Скинър и Едуард Уакили-Хик, албумът кипи от магията на цял отбор талантливи певци, всеки допринесъл за парчето, в което пее. Самият Шабака определя Black to the Future като симбиоза между традиционната африканска музика, джаза и влияния от пъстрия саунд на 60-те, 70-те и 80-те години, но с модерно звучене.
Muddy: The Golden Orb
През 2020, на 13 март, петък, светът спря, а България влезе в първия си локдаун. Muddy уцелиха точно тази дата, за да пуснат дебютния си албум, кръстен Hopeland напук на ситуацията. През 2022 Георги Хранов свика наново групата, за да запишат идеите, над които работи през локдауна, и изригна с The Golden Orb – още по-смел и свободолюбив запис. Парчетата преливат едно в друго, хомогенно смесвайки свободата на арт рока с тежестта на слъджа и лунатичната истерия на сайкъделик и пост метъла. Тежки китари, отнесени крясъци, разчупен ритъм, саксофон – разкошен и мрачен музикален импресионизъм, който Хранов за удобство нарича гальовно Psy-Fi. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.