Завръщане в Нови Сад

11 юни 2013
Въпреки известни притеснения, свързани пряко с върлуващата за поредна година икономическа криза, само след месец сръбският EXIT (Нови Сад, 10-14 юли) ще защити титлата си в категория Най-голям фестивал на Балканите. Сред хедлайнерите виждаме страхотни артисти и банди като Atoms for Peace на Том Йорк, Ник Кейв и неговите The Bad Seeds, Сийло Грийн, Snoop Lion (да де, добрият стар Snoop Dogg) и Bloc Party, затова вече сме уверени в едно – титлата му е в кърпа вързана.


Историята до момента
EXIT започна в началото на новото хилядолетие, задавайки тон и за новата история на Сърбия, поне в музикален план. Въпреки че не се случва в някой от големите местни столици, за 12 години фестивалът се превърна в истинско явление и без съмнение е най-популарният и впечатляващ от всички подобни на Балканите. На нас ни е особено любим – заради красивия граничен градец Нови Сад и Петроварадинската крепост, които приютяват музикалната феерия; заради стегнатата организация и хубавото сръбско пиво, разбира се. Поради своята близост, а и поради гостоприемството на хората от EXIT, и през 2013 има промоционални билети за българските фенове – петдневният (!) пропуска струва 115лв, а ако смятате да ползвате фестивалният къмпинг, трябва да си вземете билет и за това – още 52лв.

Големите
Последно обявени сред хедлайнерите бяха легендарните The Bad Seeds под задължителното предводителство на ембематичния Ник Кейв. Той свири в Нови Сад сравнително скоро – на EXIT 2011, но тогава бе заедно с проекта Grinderman, а този 14 юли на главната фестивална сцена ще представи класически парчета на The Bad Seeds (плюс най-важното от новичкия албум Push The Sky Away). Особено се вълнуваме и на включването на експерименталната суперкоманда Atoms for Peace (Главна сцена, 13 юли), които през февруари тази година пуснаха дебютния си албум Amok. С интерес ще гледаме и чудесните инди рокаджии Bloc Party (Главна сцена, 14 юли), човекът с голямо тяло и голям глас Сиило Грийн (Главна сцена, 11 юли) и преродения в реге изпълнител Snoop Dogg, който тези дни е Snoop Lion (Главна сцена, 11 юли).

Танци и отвъд
Акцентите от традиционната Dance Arena са сетовете на шведския хаус шампион Ерик Придз (14 юли), както и легендите на съвременната електронна музика – Давид Гета (13 юли) и любимият ни Робърт Кук, тоест Fatboy Slim (на 11-и). На Fusion Stage положението очаквано е пъстро, но и там си заплюхме банди за гледане – например босненските реге/дъб/джипси пънк симпатяги Dubioza Kolektiv (14 юли) и индъстриъл метъл машините Prong (отново на 14-и).

Загрявката
... е още тази събота вечер в Маймунарника (клуба в Борисовата, който доскоро познавахме като Pork Pie). Звученето ще варира от хип хоп до наситен дръменбейс и малко по-лежерно електронен, а зад микрофона и пулта ще бъдат. FeeL & Wosh MC, SAVA и Bruhu, Kenobi и Panega, Smartech, Presize и Phirah. Танците почват в 21:00, входът за генералната репетиция е 5лв.

EXIT е в сръбския град Нови Сад от 10 до 14 юли, промоционалните билети за достъп до фестивала са по 115лв, билетите за къмпинг са по 52лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.