5 сайкъделик рок банди

1 ноември 2013 текст Клодин Жендова
Психеделичната музика не е просто онази, която навремето са слушали вашите родители. Скъпи Джими Хендрикс, Джим Морисън, Led Zeppelin и Pink Floyd - ние никога не ще ви забравим! Новите технологии и новите нрави обаче отвеждат днешните психеделични звуци до ново халюциногенно ниво. Не без подкрепата на повечко дълбоки инструментали и малко истински талант, разбира се.


Imaad Wasif
Каквото и да зачетете за него, все ще стигнете до това - работил е с Yeah Yeah Yeahs, New Folk Implosion и Alaska! Звучи като особена смесица от 90-тарски Radiohead и най-амбициозните, но последни неща на Led Zeppelin. Има силно индийско излъчване, макар да е израсъл в Калифорния, както и силно излъчване изобщо (сякаш, ако не бе музикант, задължително би бил месия). Любовта, в най-разнообразните й дегизировки, все някак намира начин да се намеси в лириката му, а специално за феновете на Харуки Мураками не ще пропуснем да споменем и това, че парчето IQ84 (за киноадаптацията по едноименния роман) е негово дело.

Weird Owl

Бруклинските младежи са чудесен пример за съвременната психеделична (а и просто психо) сцена. Каламбурът ни тук е съвсем уместен и ще се убедите в това, когато чуете собствената им версия за наименованието на бандата. По време на едно пречистващо пътешествие из дълбоките горски дебри, четирима от общо петимата членове на групата намерили странен камък, за който веднага се досетили, че е метеорит. Находката пулсирала в определена честота, която, приведена в графичен вид, изглеждала така - "W-E-I-R-D O-W-L". Космическата история е безспорна шега. Това че музиката им е "звуковата архитектура на подсъзнателното" обаче, вероятно казват съвсем на сериозно.

The Black Angels
Без да искаме да ви влияем, ще направим личното си самопризнание - тексаската банда The Black Angels е нашият фаворит в селекцията. Името им идва от Black Angel's Death Song на Velvet Underground (да почива в мир Лу Рийд!), а философията - от събралите вовеки думичките сайкъделик и рокенрол на едно място - 13th Floor Elevators (с които впрочем са си "градски"). Какво прави тексаската столица Остин така привлекателна за сайкъделик рока от 60-те години та до днес, не знаем. Но градът действително е и баща, и майка на психеделията, на особени движения като Keep Austin Weird, както и на ежегодно организирания от The Black Angels фестивал - Austin Psych Fest.

The Warlocks
Лосанжелиските представители на сайкъделик сцената са досущ такива, каквито самият рокендрол умее да бъде. На моменти са мистериозни и опасно привлекателни, друг път са шумни, странни и безконтролни. През последните пет години от музикалния си живот обаче, бандата е нищо повече от мъртва. Това, знаете, е занимание самотно и не всекиму се нрави, затова и The Warlocks решиха, да се завърнат в света. На 26 ноември излиза новият им албум Skull Worship, чието заглавие, очевидно, продължава връзката с отвъдното.

Indoor Voices
Мнозина говорят за стартиралия като домашен проект Indoor Voices като за нео рок, други са сигурни, че е същински дрийми поп - истината обаче е, че нас това въобще не ни интересува. Музиката на Indoor Voices е меланхолична, психеделична, а понякога и неестетична... но пък е особено подходящ и приятно нежен завършек на настоящата ни селекция.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.