Нова реколта

22 януари 2014 текст Никола Шахпазов
Уви, новите български албуми са явление, по-нередовно от пълните слънчеви затъмнения. Но пък в края на 2013 и началото на 2014 забелязахме цели четири чисто нови издания. При това – съвсем различни едно от друго. Още повече – доста добри. Ето кои са и защо имаме причина да ги хвалим.


Рут Колева
Ruth

Трябва да ви е ясно, че Рут е най-смисленото нещо на българската поп и соул сцена след появата на Белослава преди толкова много години. Албумът Ruth е записан просто чудесно (неслучайно цялата студийна работа се случвала в Амстердам, а не в София) и въпреки че едва ли има хитивя потенциал да измести Бионсей от законния й аренби трон, инструменталите са изпипани, а вокалното представяне на Колева е впечатляващо. В по-дългите парчета като Turn This Around и Gone намираме дори щипка джаз, дръменбейс и експерименталност, което ни носи особено удоволствие.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени
Live

Названието на този двоен албум е поне наполовина подвеждащо, защото първият диск изобщо не е концертен, а представлява колекция инструментални композиции на Вълдобрев, подготвяни специално за театрални представления и филми. В тях чуваме доста рок и джаз, но особено ясно присъстват балканските мелодии и палав сватбарски ритъм (особено в Хоро през януари, Кючек Ненчо и Съседите). Съответно, в тази първа част от албума откриваме силно присъствие на брас секцията, поддържана от великани в областта като Мишо Йосифов и Вили Стоянов.
Истинската Live атмосфера е в диск номер две, където е уловена суровата енергия от сценичното представяне на Към, Аз ли съм или не съм, Бряг с цвят най-зелен и задължителното Рай. Концертните записи обикновено са пипкава работа, но в случая се е получило повече от добре – всичко звучи чисто и съвсем на място, сякаш сме заедно със Стефан и Обичайните заподозрени в зала 2 на НДК.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Babyface Clan
You’re Not Wearing Your Tie

Очакваме този албум цели 13 години, което лесно би го превърнало в българския вариант на Chinese Democracy. С тази разлика, че третият албум на Babyface Clan е поне два пъти по-добър от шестия на Guns N’ Roses. Радваме се, че напук на всичко, неща като You’re Not Wearing Your Tie се случват – защото ни липсваше тази сурова, саркастична, сексуална, хиперенергична, британска, ленива енергия, която направи Babyface Clan една от най-разпознаваемите български групи на последните няколко десетилетия. Разбира се, че този албум е различен от класическия Romantica, но също така е силно приличен на него – чуйте внимателно Magnifying Glass, E-Misery и No Pressure, ако ви липсват чудните времена на среднощните концерти в О!Шипка, когато Babyface Clan и Panican Whyasker владееха мъничката местна сцена. И сърцата ни.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Белонога
През очите на слънцето
Elen Music

Преди година ви представихме Арката – отличната колаборация между Ева квартет и вече покойния френски композитор Хектор Зазу. Ако Арката ви е допаднал, то без съмнение ще харесате и През очите на слънцето – защото и двата албума се движат в една и съща посока, а звученето им е колкото различно, толкова и близко. Въпреки че в основата на Белонога е Гергана Димитрова от Мистерията на българските гласове и Ева квартет, в случая не става дума за народна музика в чист вид, а по-скоро за обратното – за етно/фюжън/ембиънт експеримент, който среща различни култури и епохи, смесвайки ги в едно магично, еклектично цяло, а най-ясният скрепяващ елемент в цялата тази амалгама е красивият, уверен глас на Гергана. През очите на слънцето напомня едновременно за творбите на Зазу, Dead Can Dance и Ян Гарбарек, разкривайки нови и нови музикални и смислови слоеве с всяко ново прослушване.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.